Paikallisuutiset

Uusi laskettelurinne kahden mökkialueen väliin: Arkkitehtiopiskelijat ideoivat Levin etelärinnettä kestävän matkailun näkökulmasta

Metsähallitus tulee neuvottelemaan Kittilän kunnan kanssa kaavoituksen aloittamisesta tunturin etelärinteellä. Opiskelijoiden suunnitelmia käytetään kaavoituksen pohjana.

Alueen lävistäjänä toimiva rinne talviasussa. Ote voittaneesta suunnitelmasta.

Metsähallitus ja Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikkö järjestivät ideakilpailun, jonka tavoitteena oli löytää Levin etelärinteelle maisemallisesti, liikenteellisesti ja toiminnallisesti kestäviä ja oivaltavia ratkaisuja.

Kilpailun voitti Juho Korhosen suunnitelma Levi South Blue.

– Tässä suunnitelmassa on omaleimaista lähestymistapaa sekä maankäytön että arkkitehtuurin osalta. Kokonaisuus on hyvin rakennettu, jolloin syntyy uudenlainen ja rohkeakin ehdotus, palkintolautakunnan puheenjohtaja, Oulun yliopiston professori Helka-Liisa Hentilä sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Laskettelurinne onkin tavallaan kokoojakatu ja alueen sydän. Tanja Hämäläinen.

Korhonen sanoo, että ehdotuksen tavoitteena on tuottaa kestävän matkailun mahdollistava alue, jossa keskiössä on arjesta irtautuminen Lapin luonnossa yksilölliset tarpeet huomioiden, mutta yhteisöllisyyttä unohtamatta.

– Ehdotus pohjautuu olemassa olevaan tiehen sekä alueen halkovan luontopolkuun taloudellisuus huomioiden, mutta ilman kompromisseja kestävässä ja yksilöllisessä aluesuunnittelussa, Korhonen jatkaa.

Ote Levi South Blue -suunnitelmasta. Alueen lomahuoneistoissa halutaan maksimoida valo rakennuksen rungon keskelle ilman suurta määrää ikkunoita seinän pitkällä sivulla.

Metsähallituksen alueiden käytön johtava asiantuntija Tanja Hämäläinen kiittelee voittajaehdotuksen ski in – ski out ratkaisua, joka toteutuu hänen mielestään tässä ehdotuksessa kilpailutöistä parhaiten.

– Uusi rinne sijoittuu oivaltavasti kahden mökkialueen väliin. Näin syntyvä laskettelureitti on selkeä ja mahdollistaa useasta mökistä suoran yhteyden rinteisiin. Laskettelurinne onkin tavallaan kokoojakatu ja alueen sydän, Hämäläinen kuvailee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Levi South Blue -alueen keskelle sijoittuva julkisen liikenteen pysäkki kerää palveluita keskitetysti samaan pisteeseen. Myös alueen yläosan mökkiläiset ovat kohtalaisen lähellä pysäkkiä, ja sinne voi toki myös laskea ski-in rinnettä pitkin vaivattomasti tai ajella kesäaikaan yhteiskäyttöpyörällä.

Yhteistyö opiskelijoiden kanssa antaa meille paljon uusia ideoita maankäytön kehittämiseksi. Tanja Hämäläinen.
Keskiyön aurinko paistaa pohjoisesta ja luo myös Levin eteläisille rinteille uniikin tunnelman. Levi South Blue.

Metsähallitus tulee Hämäläisen mukaan neuvottelemaan Kittilän kunnan kanssa kaavoituksen aloittamisesta alueella. Opiskelijoiden suunnitelmia käytetään kaavoituksen pohjana.

Kilpailuun tuli 20 hyväksyttyä ehdotusta. Useassa ehdotuksessa oli useampi tekijä taustalla, sillä kilpailuun oli ilmoittautunut lähes 60 opiskelijaa.

Kilpailuun saivat osallistua kaikki Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikön kandidaatti- ja maisterivaiheen opiskelijat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yhteistyö opiskelijoiden kanssa antaa meille paljon uusia ideoita maankäytön kehittämiseksi. Kilpailut kokoavat myös alueen sidosryhmät yhteen ja luovat mahdollisuuden lisätä keskustelua ja keskinäistä ymmärrystä, Hämäläinen kertoo.

– Tämä on meille erityisen tärkeää pyrkiessämme omistajaohjauksemme mukaisesti luomaan matkailualalle toimintaedellytyksiä valtion mailla, Hämäläinen jatkaa.

Levin ideakilpailun palkintolautakunnassa olivat mukana Kittilän kunnan edustajana arkkitehti Vuokko Mäntymaa ja Levin rinneyhtiön toimitusjohtaja Jouni Palosaari.

Palkittuihin kilpailutöihin voi tutustua tarkemmin Tiedekeskus Pilkkeessä Rovaniemellä järjestettävässä näyttelyssä 9. lokakuuta alkaen.

Levin ideakilpailun kolme parasta. Voittaja Juho Korhonen (vasemmalla), toiseksi tulleet Hermanni Hakumäki ja Eljas Rytkölä sekä kolmantena Kim Ramsay.
Ilmoita asiavirheestä