Urheilu

Kärynnyt mestarihiihtäjä, pirujen kanssa karhunpainia käynyt Stanley Cup -voittaja ja hiihtoeläkeläinen loistivat Ylläs-Levi Hiihdossa

Vaikka hiihtokeli oli hidas, niin naisten kisan ylivoimainen voittaja Riitta-Liisa Roponen kertoi nauttineensa tunturimaisemissa hiihtämisestä koko 70 kilometrin matkan. Kuva: Janne Pussila

Ylläs-Levi Hiihdossa nähtiin lauantaina mielenkiintoisia nimiä, vaikka päällekkäisyys Rovaniemen SM ja Suomen Cup -hiihtojen kanssa verottikin aktiivikilpailijoiden osallistumista.

Maalialueella tepasteli todella hyvissä ajoin hieman yllättävä hahmo, kun Stanley Cup -voittaja, olympiahopeamitalisti ja nykyinen jääkiekkovalmentaja Ville Nieminen oli jo toppatakki päällä soppajonossa, kun suurin osa kilpailijoista oli vielä ladulla.

Tällä kaudella enemmän kuin koskaan hiihtänyt Ville Nieminen yllättyi kovasta ajastaan. Kuva: Janne Pussila

Nieminen hiihti miesten 55 kilometrin kisassa sijalle 21., mikä on kova suoritus yli 300 hiihtäjän sarjassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koska lumi oli jo ennestään hidasta vitiä ja sitä vielä ripoteltiin yön aikana lisää koko ladunmitalle, niin Nieminen oli yksi niistä harvoista, joka alitti oman tavoiteaikansa.

Nieminen käytti 55 kilometrin matkaan aikaa noin 3 tuntia 45 minuuttia.

– Olin budjetoinut ajaksi noin neljä ja puoli tuntia, joten hyvin se meni.

Tasatyönnöllä ilman pitoja kisassa olleen Niemisen kova aika johtui kuulemma siitä, että hänellä oli kiire pois kovien korkeuserojen kilpaladulta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– En minä niistä isoista mäistä nauttinut kumpaankaan suuntaan, kun ei ollut pitoja eikä tekniikkaa. Ne mäet huolestutti jo etukäteen, kun latuprofiileja tutkittiin.

Vasta muutaman talven hiihtänyt 47-vuotias Nieminen myöntää, että kisa oli kova puristus.

– Tällä iällä kun alkaa hiihtää, niin kyllä tuolla matkalla joutuu karhunpainia pirujen kanssa käymään. Nyt on sitten aika euforinen olo.

Nieminen on ehtinyt hiihtää tällä kaudella puolitoistatuhatta kilometriä, sillä päävalmentaja Jukka Rautakorpi ja apuvalmentaja Nieminen irtisanottiin yllättäen kriisiseura Jypistä jo joulukuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meillä on Tampereella hyvä hiihtobuumi ja niin mahtava kiekkomiesten hiihtoporukka, että paha siinä on sanoa ei, kun tulee aina aamusta viestiä ja asuu latujen vieressä. Siellä ei onneksi ole tällaisia mäkiä.

Nieminen jäi vielä kisan jälkeen Leville merkkailemaan hiihtokorttiin lisäkilometrejä.

Ainakin toistaiseksi paremmin jääkiekkomiehenä kuin hiihtäjänä tunnetun Niemisen seuraavasta hiihtokaudesta ei välttämättä ole tulossa yhtä kova, sillä Nieminen aloittaa työt Tapparan U20 -joukkueen päävalmentajana. Siitä huolimatta aikaa liikenee myös hiihdolle.

– Lounashiihto on ihan huippukeksintö, sitä tulee varmasti harrastettua ensi kaudella.

Ylläs-Levi Hiihto 2024:

Video: Janne Pussila

Naisten 70 kilometrin kisan voitti odotetusti aktiivisen kilpauransa päättänyt Riitta-Liisa Roponen, joka tuntuu nauttivan hiihdosta enemmän kuin koskaan. Aktiivikilpailijat puhuvat usein kivusta ja kärsimyksestä, mutta jo kaksi vuotta sitten virallisesti kilpauransa päättänyt Roponen kokee aivan toisin, vaikka vauhti riittää todistetusti edelleen jopa maailmancup-tasolle saakka.

Paremmin vapaan tyylin taitajana tunnetulla Roposella sujui loistavasti myös pertsa.

– Tämä on minulle näköjään rakas laji. Koko matkan oli aivan ihanaa. Ensimmäisestä työnnöstä lähtien ajattelin, että tässä on 70 kilometriä nautintoa edessä, neljä tuntia ja neljä minuuttia tunturimaisemissa herkutellut Roponen sanoi.

Roposen kilpailuvietistä kertoo jotain, että hän loisti maalissa kirjaimellisesti kilpaa auringon kanssa. Lopulta lounaasta saapunut pilviverho ratkaisi tämänkin kisan Roposen eduksi.

– Kyllä se kilpailuvietti elää vielä vahvana. Lautapelin nappulatkin saattavat lennellä, jos meinaa häviö tulla.

Roponen ei todellakaan ole lopettamassa hiihtoa tai edes kilpailemista.

– Suunnitelmia on jo ensi kautta varten. Viimeisen kahden vuoden aikana olen pystynyt kehittämään tiettyjä ominaisuuksia, vaikka olenkin jo eläköitynyt ammattiurheilija, kuukauden kuluttua 46 vuotta täyttävä Roponen kertoo.

Myös Roposen aviomies osallistui 70 kilometrin kisaan. Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön huippu-urheiluvastaava Toni Roponen nautiskeli reitillä 2 tuntia ja 15 minuuttia vaimoaan kauemmin.

Ylläs-Levi Hiihdon menestynein hiihtäjä oli 53-vuotias Andrus Veerpalu, joka on voittanut tahraantuneella urallaan muun muassa kaksi olympiakultaa ja kaksi maailmanmestaruutta.

Kaksinkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari Andrus Veerpalu hiihti miesten 70 kilometrin kisassa neljänneksi. Kuva: Janne Pussila

Veerpalu päätti kilpauransa vuonna 2011, kun hän sai kilpailukiellon liian korkeiden kasvuhormonitasojen vuoksi. Myöhemmin kielto peruttiin valituskierroksilla epäluotettavan kasvuhormonitestin perusteella.

Lopullinen isku maineeseen tuli vuonna 2019, kun Veerpalun poika Andreas Veerpalu tunnusti veridopingin käytön ja valmentaja-isä tuomittiin taustavaikuttajana. Molemmat saivat neljän vuoden urheilun toimintakiellon.

Veerpalu ei ole enää juhlittu hiihtosankari edes kotimaassaan Virossa, missä häneltä riistettiin pois jopa valtion korkea-arvoiset kunniamerkit.

Alun perin tarkoituksena oli ottaa Veerpalun kanssa puheeksi myös nämä vähän ikävämmät asiat, sillä olisi kiinnostanut tietää, että miten Veerpaluun suhtaudutaan nykyään hiihtopiireissä, mutta kun mies mutusteli maalissa leipää niin onnellisen näköisenä, niin eipä siinä jotenkin raaskinut alkaa tunnelmaa pilaamaan. Puhutaan vaikka säästä.

Veerpalu hiihti 70 kilometrin kisassa neljänneksi pitovoitelulla ihan oikealla perinteisellä tyylillä, kun miesten kärkikolmikko pätkytti koko matkan tasatyöntöä pelkällä luistolla.

– Kiva retki ja hyvin kulki, vaikka perinteisellä oli raskasta hiihtää, kun ladulla oli lunta. Jouduin koko ajan hiihtämään latujen välissä, paljon Levillä hiihtävä ja täällä hyvin viihtyvä Veerpalu sanoi.

Veerpalu kertoo hiihtävänsä edelleen paljon, mutta vain talvella.

Maalialueella nähtiin myös viime vuoden vapaalla tyylillä hiihdetyn Ylläs-Levin naisten pitkän matkan voittaja Kaisa Mäkäräinen, joka ei kuitenkaan edes harkinnut tänä vuonna perinteisellä hiihdettyyn kisaan osallistumista.

– Kävin aamulla vähän latupartiohommissa latua avaamassa, kun yöllä oli satanut lunta, joten sen verran olin mukana.

Ampumahiihdon maailmanmestari Mäkäräinen on lähdössä vielä tänä keväänä Lapponia-hiihtoon.

– Jos on ok-keli, niin sitten kaikki matkat, mutta retkeillen, ei kisamielessä.

Mäkäräinen osallistui pääsiäisenä kotimaisemissaan Kontiolahdella ampumahiihdon SM-kisoihin, missä oli tuloksena viestihopea ja henkilökohtaisen kisan neljäs sija.

– Viestiporukkaan lähdin avuksi mukaan, mutta päätin sitten osallistua samalla lisenssimaksulla myös henkilökohtaiseen kisaan, Mäkäräinen taustoittaa taloudellista fiksua ratkaisuaan.

Mäkäräisen aktiivinen ampumahiihtoura on kuitenkin edelleen varmasti historiaa, sillä Kontiolahden kokemus ei jättänyt miellyttävää muistijälkeä.

– Siellä oli ihan hirveää, kun oli niin järkyttävä vesikeli ja 10-15 senttiä märkää sohjoa. Se oli ihan tarpomista, joten ei jäänyt kauhean hyvät fiilikset.

Koska nyt puhutaan tunnetuista nimistä, niin on mainittava, että Ylläs-Levi Hiihtoon osallistui myös Mika Häkkinen, mutta hän oli ihan tavallinen Mika Häkkinen.

Moottoriurheilun maailmanmestareita tapahtumassa edusti Marcus Grönholm, joka hiihti 55 kilometrin kisassa sijalle 61. ajalla 4.26.

Kokeneet vapaaehtoistyöntekijät Sirpa Seppälä ja Aila Heikkilä urakoivat jälleen pitkää päivää, jotta kaikki maalin päässeet saivat mitalinsa. Kuva: Janne Pussila

Lisää aiheesta

Ilmoita asiavirheestä