Kolumnit

Tuttu vieras: Lomalaisen ja vakinaisen kiireet

Vaikka tässä itse en enää olekaan täysillä kiinni Levin sesongeissa, tempautuu sitä silti vilinään mukaan. Kovimpien sesonkihuippujen aikana törmäävät monasti toisiinsa elinkeino, vapaa-aika ja meidän vakituisten kuntalaisten elämä, biorytmit ovat välillä hyvinkin solmussa.

Puolin ja toisin olisi hyvä muistaa, etteivät kaikki kulkijat ole Levillä lomalla. Täällä käydään töissä ja kouluissa, ja toiset jopa ansaitsevat elantonsa ihan muissa hommissa kuin matkailun palveluissa.

Matkailijat ovat tervetulleita Leville ja Kittilän kuntaan, sillä sen kaikki ymmärtävät, että matkailuelinkeino on tärkeä osa kunnan hyvinvointia. Se on kasvavaa toimialaa ja luo paljon työtä yrityksille ja työntekijöille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Se antaa tilaisuuden jopa suureen elämänmuutokseen, sillä monen unelma Lapista elää yhä. Aikanaan toin itsekin muuttokuormani etelästä ja tänne asetuin. Täällä oli se kaikki, mitä elämääni kaipasin eli työ ja ympäristö, jossa viihdyin; harrastukset ja uusia ystäviä sekä miellyttävä elämisen ilmapiiri. Mutta kaikille haaveilijoille vinkkinä, älä lähde omaa elämäntilannettasi pakoon, tunne itsesi ja ole valmis heittäytymään uuteen. Elämän painolastit seuraavat sinua, jos et ole niiden kanssa sopusoinnussa. Tutustu maaperään äläkä neuvo paikallisia joka asiassa, pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan.

Paikallisena täällä oppii sesonkeina rytmittämään omat menonsa matkailijoitten elämänrytmin mukaan. Enpä siis mene kauppaan hermojani menettämään iltapäivästä, jolloin siellä ovat kaikki muutkin, vaan asioin varhain aamulla, on tilaa ja autokin sopii parkkiin. Ja menen kauppaan yksin, en koko suvun kanssa.

Liikennettäkin täällä valvotaan ja rapsu napsahtaa, kun sopivasti sattuu. Mutta sinä, lomaileva autoilija, muista, et ole yksin tien päällä; porojen ja hirvien joukoissa ajetaan myös autoilla, kun julkista liikennettä ei ole. Noudata liikennesääntöjä, ne ovat muuten ihan samat koko valtakunnassa. Älä roiku puskurissa kiinni, älä ohita typerästi ja muista, että täällä on lunta, on liukasta, pysy kaistallasi ja katso välillä myös peruutuspeiliin. Kaikki eivät halua ihailla niitä maisemia, joita itse siinä keskiviivalla huokailet hitaassa hurmoksessa, vaan saattaa sitä olla kiire työvuoroon tietyllä kelloajalla. Yhteiskunta pyörii lomastasi huolimatta.

Moottorikelkkailukin on tosi kivaa, mutta pysytään oikeilla reiteillä, eikä mennä toisen maalle umpiselle katkomaan taimikoita tai oikaisemaan pihan läpi. Pidetään myös ne rakkaat koirat kytkettyinä. Täällä on koirapuistoja, joissa sesse saa kirmata vapaasti. Sillä vastoin luuloa, sellaista nelijalkaista ei olekaan, jolle ei jossain vaiheessa iske riistavietti päälle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jaspis Toivonen

Kirjoittaja on LeviNYT-lehden perustaja, yrittäjä ja entinen päätoimittaja, nykyinen freelancer. Kuvassa toimittajan sielunhoitajat ja parhaat mediakoirakaverit suomenpystykorvat Rippe ja Rekku.

Ilmoita asiavirheestä