Paikallisuutiset

Tupien ohjekirjat jäävät historiaan Tunturi-Lapissa

Kyltein tehtävä uusi tapa ohjeistaa auttaa retkeilijöitä toimimaan turvallisesti ja vastuullisesti.

Taukotupien ohjeet löytyvät jatkossa tupakirjojen sijaan kyltteinä juuri siellä, missä niitä tarvitaan.

Metsähallituksen Luontopalvelut ottaa käyttöön uudenlaisen tavan ohjeistaa retkeilijöitä taukopaikoilla Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ja muualla Tunturi-Lapissa. Jatkossa ohjeet eivät löydy tupakirjoista, vaan kyltteinä siitä paikasta, missä retkeilijä ohjeistusta tarvitsee. Tavoitteena on, että retkeilijät toimisivat aiempaa turvallisemmin ja vastuullisemmin ja ottaisivat kanssaretkeilijät paremmin huomioon.

Ensi kesänä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ja Käsivarressa retkeilevät eivät enää lue ohjeita tupakirjoista. Kun esimerkiksi Hannukurun autio- tai varaustuvan pihalle saapuu, kohtaa retkeilijä opastetaulun, jossa on ohjeita leiriytymiseen, tiskaamiseen ja veden hakuun. Saunan käyttöön liittyvät ohjeet ovat saunan ovessa ja nestekaasulieden ohjeet lieden vieressä.

– Edelliset 50 vuotta käytössä ovat olleet ohjekirjat tupien pöydällä. Nyt on aika kokeilla jotain muuta, että ohjeet menisivät varmasti perille, asiakaspalvelupäällikkö Timo Karinen Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Metsähallituksen Luontopalvelut hoitaa ja kehittää kansallispuistoja Suomessa ja vastaa myös monen ilmaisen taukopaikan ja autiotuvan ylläpidosta valtion luonnonsuojelualueilla.

Tuvan pöydällä olleet ohjeet ovat usein jääneet sisäistämättä. Luontopalvelujen henkilökunta muistuttelee retkeilijöitä perusasioista säännöllisesti: paikat pitää jättää siistiksi, tuhkat pitää siivota tuvan pesästä, taukopaikoille ei saa jättää ruokia tai vesiä asioihin seisomaan. Omat roskat pitää viedä pois. Usein kävijöillä on hankaluuksia myös kaasuliesien käytön kanssa.

– Ohjekylttien tavoitteena on tuoda ohjeet ihmisten silmille juuri silloin, kun he todennäköisesti ohjeistusta tarvitsevat, Karinen sanoo.

Tupien pöydille jää tulevaisuudessa vain vieraskirja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Siihen kannattaa kirjoittaa aina oma nimi ja mieluusti myös, minne matkaa seuraavaksi. Vieraskirjasta on iso apu kadonneiden etsinnässä, Karinen muistuttaa.

Toistaiseksi uudenlainen tapa ohjeistaa tulee käyttöön vain Tunturi-Lapissa. Suosituimmissa vierailukohteissa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa kävijät kohtaavat uudenlaiset ohjeet, kun kesän retkeilykausi alkaa. Ohjeistusta on jo uusittu Hannukurussa, Tappurilla ja Pyhäkerolla. Käsivarren erämaakohteisiin kyltit tulevat myöhemmin tänä vuonna.

Ilmoita asiavirheestä