Paikallisuutiset

Talven pakkasennätys paukkui Kittilässä

Lapissa on ollut ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kylmää. Kittilän lentoasemalla mitattiin torstain ja perjantain vastaisena yönä kuluvan talvipuoliskon alin lämpötila, -37,5 °C.

Pakkanen laski Kittilässä torstain ja perjantain vällisenä yönä talven ennätyslukemiin Kuva: Janne Pussila

Kittilässä mitattiin perjantain vastaisena yönä tämän talven uusi pakkasennätys. Tämä on alustavien tietojen mukaan myöhäisin talven alin lämpötila vuodesta 1959 alkavissa digitoiduissa tilastoissa. Lapin pakkaslukemat ovat nyt ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kylmiä.

Kittilän lentoasemalla mitattiin torstain ja perjantain välisenä yönä −37,5 astetta. Lukema on tämän talven uusi pakkasennätys.

Lisäksi Savukoskella mitattiin −36,8 astetta ja Muoniossa, Sodankylässä sekä Enontekiöllä −35,2 astetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapissa on nyt ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kylmää.

– Pohjois-Suomen yllä on nyt selvästi keskimääräistä kylmempää ilmaa. Selkeässä ja heikkotuulisessa säässä pakkanen pääsi kiristymään, kertoo Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Tämän talven aiempi kylmin lämpötila oli 6. maaliskuuta Utsjoella mitattu −35,0 astetta.

Suomessa pitkän ajan säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan talvikauden alin lämpötila jää harvoin maaliskuulle. Viimeksi näin kävi talvella 2012–2013, kun alin lämpötila mitattiin vasta 13. maaliskuuta 2013. Silloin Taivalkoskella oli −38,2 astetta. Tuo päivämäärä oli myös myöhäisin talvikauden alimman lämpötilan päivämäärä vuodesta 1959 eteenpäin olevissa digitoiduissa tilastoissa ennen tätä vuotta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös talvina 1980–1981 ja 1971–1972 talven kylmin lämpötila mitattiin vasta maaliskuussa. Talven alin lämpötila mitataan tyypillisimmin tammikuussa. Aikaisin talven kylmin lämpötila vuodesta 1959 lähtien on puolestaan mitattu 8. joulukuuta 1973, jolloin Kittilässä ja Sodankylässä oli −40,3 astetta.

Entä ovatko uudet tämän talven pakkasennätykset mahdollisia vielä lähiaikoina?

– Lauantain vastaiseksi yöksi tuuli vähän viriää Lapissa, joten siinä mielessä varmaankaan ei ole odotettavissa enää ihan näin kylmää, mutta Lapin paikallisista kylmistä paikoista ei ole ikinä takeita. Pohjois-Lapissa näyttää olevan lauantain vastaisena yönä ainakin jonkin verran myös pilvilauttaa, mikä ainakin paikoin hillitsee pakkasia. Kylmää on kuitenkin tulevinakin öinä. Mutta meneekö enää kuinka paljon yli 30 pakkasasteen, sitä on vaikea sanoa, Joonas Koskela toteaa.

Lämpötilaerot maan eri osien välillä ovat olleet nyt suuria. Torstaina mitattiin vuoden toistaiseksi korkein lämpötila, kun Ahvenanmaalla Jomalan Jomalabyn havaintoasemalla oli 10,2 astetta.

Ilmoita asiavirheestä