Paikallisuutiset

”On tarvittu monta kylähullua nostamaan Levi tälle tasolle” – paljon nähnyt taksiyrittäjä kertoo mitä täällä tapahtuu

Ilkka Soinu pitää Levin avomielisesti ilmapiiristä ja hyväntuulisista lomalaisista.

Ilkka Soinu seuraa Levin tunnelmia ja kehitystä aitiopaikalta Mersun ratista.

Oikeasti tämän jutun piti olla tarina Suomen pisimmästä henkilöautosta, joka oli pitkään Levillä limusiini-taksina, mutta se ehdittiin jo myydä Rovaniemelle, joten annetaan sen asian olla.

Eipä kuitenkaan hätää, tehdään juttu silti, sillä Levin raittia päivät pitkät ajava ja ihmisten kanssa puhuva Ilkka Soinu tietää kertoa, missä Levillä mennään ja miten tähän on tultu.

Oikeastaan juttu syntyy kuin itsestään, kun vain kuuntelee paljon nähnyttä ja tehnyttä puheliasta miestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vip One -taksiyrittäjä Soinu vahvistaa havainnon, jonka mukaan ulkomaalaisten vieraiden määrä Levillä on lisääntynyt tällä kaudella.

– Suomalaisia ei ehkä ole sen vähempää kuin ennenkään, mutta ulkomaalaisia on selkeästi enemmän, Soinu sanoo tilataksin ratissa, kun kiertelemme tarkistamassa hiihtolomaviikon tunnelmia eturinteen juurella.

Ulkomaalaisten asiakkaiden lisääntyessä myös kulttuurierot nousevat näkyvämmin esiin. Soinu kertoo esimerkkinä, että esimerkiksi intialaiset vieraat ovat odottaneet taksikuskin kantavan matkatavarat suunnilleen hihnalta lentokentällä ja myöhemmin huoneistoihin perille saakka. Soinulla oli myös juuri asiakkaana kuwaitilainen perhe, kaksi aikuista ja kaksi lasta, joilla on 16 isoa matkalaukkua, missä oli soviteltavaa tila-autoonkin.

– He ovat tottuneet sellaiseen palvelukulttuuriin, jollaista meillä ei ole, vaikka meilläkin on toki hyvää palvelua. Kulttuurit ovat erilaisia ja niihin eroihin totutaan kyllä molemmin puolin, Soinu sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Asiakkaat tai ihmiset eivät ole Soinulle ongelma, vaan pikemminkin päinvastoin.

– Pitää kehua asiakkaita, jotka ovat keskimäärin todella mukavia. Kun ihmiset ovat lomalla, niin he ovat hyvällä fiiliksellä liikkeellä.

Soinu kertoo, että kun vieraita tulee kauempaa, niin he saattavat olla vähän kauhuissaan, miten lumella ja jäällä voi ajaa käytännössä ihan normaalisti.

– Olen heille metallipiikkisistä talvirenkaista kertonut, mikä on helpottanut. Perillä niistä nastarenkaista on usein otettu kuviakin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Kun ihmiset ovat lomalla, niin he ovat hyvällä fiiliksellä liikkeellä.”

Soinu on toiminut Levillä jo yli parinkymmenen vuoden ajan. Soinu tuli Leville vuonna 2000 lennättämään ihmisiä vetovarjolla. Parissa vuodessa firmasta kasvoi moottorikelkkavuokraamo Levin Tunturilomat.

– Se meni aika isoksi eikä enää tuntunut niin kivalta, joten myin sen. Olin viisi vuotta pois Leviltä ennen kuin tulin takaisin.

Myöhemmin Soinu toteutti ideansa siitä, että täällä tarvittaisiin limusiinipalvelu. Nyt firman limusiini meni myyntiin, sillä käytännössä suurin tarve on pikkubusseilla, joita Vip Onella on nyt kolme ajossa.

Ilkka Soinu sanoo, että töitä ja tekemistä riittää, mutta muualta tulevien kannattaa ottaa huomioon suuri sesonkivaihtelu.

Soinu on ollut muun muassa Levin Matkailun hallituksessa ja Levin elämyspalveluyrittäjien puheenjohtajana.

Soinu näkee Levin kehityksen positiivisena, vaikka vielä enempäänkin on mahdollisuuksia.

– Minua on kiehtonut tässä kylässä se valtava potentiaali, mutta sitä ei ole vielä saatu ulosmitattua kuin aika varovaisesti. Meillä on paljon juttuja, mihin meidän kannattaisi lähteä, mutta me ei olla vielä uskallettu lähteä niihin. Täällä on tehty liian varovaisia päätöksiä.

Soinu pitää Levin ilmapiiristä, mitä hän on itsekin vahvasti luomassa.

– Tämä on hieno kylä, joka ottaa hirveän hyvin vieraat vastaan, on ne turisteja, yrittäjiä tai kausityöntekijöitä. Levi on hyvin avomielinen lappilainen kylä.

”Seuraavaa kylähullua odotellessa voi sanoa, että kyllä tämä tästä vielä kasvaa.”

Juuri erityiset, erikoiset ja ehdottomasti erilaiset ihmiset ovat Soinun mukaan tehneet Levistä Levin.

– On tarvittu monta kylähullua nostamaan Levi tälle tasolle. Aina on löytynyt joku kylähullu, joka on tehnyt jotain jännää. Täällä on opittu siihen, että näitä kylähulluja tulee.

Soinu nostaa myös esiin persoonia, jotka ovat innoittaneet myös muita tekemään asioita eri tavalla.

– Aikanaan kunnanjohtaja Aarne Nikka oli sellainen, kun hän halusi vähän lentokenttää ja muuta tänne. Hän oli sellainen positiivinen kylähullu, jolla oli iso näkemys, mitä tämä voisi olla. Sen jälkeen tuli Päivikki Palosaari, josta tykkään ja jota kunnioitan ihan hirveästi. Hän on tehnyt ennakkoluulottomasti omannäköisiään juttuja. Esimerkkinä käy 1700 ihmistä vetävä esiintymispaikka tänne huitsin Nevadaan.

Palosaaren Jouni on myös omanlaisensa kylähullu, kun esimerkiksi gondoleita lähdettiin tekemään 2000-luvun alussa, mikä on oma tarinansa.

– Hyvä esimerkki tuoreimmista kylähulluista on kuntosaliyrittäjä Laura Peippo, jolla oli vahva näkemys siitä, mitä tämä kylä tarvitsee. Hän painoi jääräpäisesti betoniseinien läpi, kun perusti tänne salin, mitä katsottiin vähän kauhulla, että mitähän tuosta tulee.

Soinu muistuttaa, että hänen luettelemansa esimerkit kannustavat muitakin ulos kuorestaan ja uskaltamaan olla vähän erilaisia. Positiivinen kierre vain jatkuu.

– Seuraavaa kylähullua odotellessa voi sanoa, että kyllä tämä tästä vielä kasvaa.

Levillä on yleinen konsensus siitä, että jos ja kun kylä kasvaa, niin esimerkiksi liikennejärjestelyt ja parkkipaikat tulevat olemaan merkittävä kehityskohde.

– Liikennejärjestelyt toimivat vielä tällä hetkellä, mutta väkimäärän kasvaessa infraa täytyy parantaa. Tulevaisuudessa, kun eturinteen alue muuttuu kävelyalueeksi ja siellä ei enää liikuta samaan tapaan autolla, niin väen täytyy liikkua jotenkin muuten. Mistä saamme parkkialueita lisää, on suurin alueellinen haaste.

Soinun mukaan väkimäärää täytyy saada hajotettua keskustasta enemmän myös muualle.

– Hissiyhtiö on tehnyt hyvää työtä, kun esimerkiksi etelärinteille on tehty paljon uutta parkkipaikkaa ja muitakin toimintoja.

Loppuun vielä se tärkein ja yleisin kysymys, kun rengasvalintakin on jo käsitelty: Onko ollut ajoja?

– Ajoja riittää varsinkin, jos on yhteistyökumppaneita. Jos tänne tulee uutena yrittäjänä, eikä ole sitä verkostoa, minkä kautta saa perusajoa, ja joutuu lentokentällä ja tolpalta hakemaan, niin se on kivisempi tie. Moni kuski tulee väärässä luulossa. Jos täällä on ollut vaikka pääsiäisen supersesonkina, jolloin taksit on kiven alla, niin se ei ole koko totuus. Sesonkitietämys on tärkeää, sillä alueen rytmi on omanlaisensa.

Ilmoita asiavirheestä