Paikallisuutiset

Matkailutalvesta povataan ennätyksellistä

Iina Rask ja Juulia Komarov purkavat laskettelusuksia autosta Etelärinteen parkkipaikalla. He ovat menossa rinteeseen lastensa kanssa. Perheet ovat saapuneet Leville Ruotsin Luulajasta ja viipyvät lomamatkallaan neljä yötä. Ajankohta valikoitui puolisoiden vapaiden mukaan, ja majoitusvaraus tehtiin viikkoa ennen matkaa. Loman aikana on lasketeltu, pulkkailtu ja vierailtu huskytilalla.

– Hyvät kelit on olleet. Helmikuuhan on aina sellainen, ettei tiedä, onko kylmää. Nyt vaikuttaa lupaavalta, Komarov sanoo.

Tien toiselta puolelta lähtevät hiihtoladut, ja ladun varren parkissa pirkkalalaiset Ulla ja Seppo Laaksonen pakkaavat suksiaan autoon. He ovat tehneet aamupäivän hiihtolenkin Levin Lapinkylään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Oli vähän liikaa luistoa ja joutui käsillä vetelemään, Ulla Laaksonen sanoo mutta toteaa, että ladut ovat todella hyvässä kunnossa.

Pariskunta on lomalla Levillä yhdessä poikansa perheen kanssa, ja lomasta on jäljellä enää yksi päivä.

– Tämä on täällä neljäs vuosi ennen sesonkia. Perhe haluaa tulla tänne ennen ryysistä, Ulla Laaksonen sanoo.

Lomalla on paitsi hiihdetty myös kuljettu vasta löydettyjä talvipolkuja pitkin ja käyty kylpylässä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä on ihanan monipuolinen paikka. Ei ihme, että täällä on ihmisiä, oli sesonki tai ei.

Levin monipuolisuuden ottaa esiin myös Visit Levin toimitusjohtaja Satu Pesonen.

– Se on meidän voimavaramme ja kilpailuetumme, hän sanoo.

Matkailutalvesta näyttää ainakin alueorganisaation näkökulmasta tulevan onnistunut. Jo tammikuu oli vilkas ja painottui viime vuodesta poiketen kansainväliseen matkailuun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hotellit, joissa on kansainvälisiä asiakkaita, tekevät ennätyslukuja tälle talvelle, ja jo tammikuu oli todella onnistunut hotelleissakin, Pesonen sanoo.

Kansainvälisten matkailijoiden suuri osuus alkuvuodesta voi Pesosen mukaan selittyä osaltaan sillä, että kotimaiset matkailijat olivat vielä varauksissaan varovaisia yleisen taloustilanteen vuoksi. Kevättalven viikkojen osalta tilanne näyttää kuitenkin jo toisenlaiselta. Esimerkiksi hiihtolomaviikkojen majoitusvaraustilanne on Visit Levissä tällä hetkellä edellä viime vuotta, ja jo viime vuosi oli Pesosen mukaan oikein hyvä.

– Viikot 8 ja 9 alkavat jo olemaan lähes täynnä, alkuviikolle saattaa löytyä jotakin majoitusta, hän sanoo.

Maaliskuun viimeisellä viikolla Levillä järjestetään hiihdonopettajien kansainvälinen maailmankonferenssi, ja pääsiäinen siivittää sesonkia tänä vuonna huhtikuun puoliväliin.

Kansainvälisessä matkailussa etenkin ranskalaisten määrä on Pesosen mukaan Levillä selkeästi kasvussa. Ranskalaisten intoa matkustaa Leville ovat lisänneet suorat lennot Pariisista Kittilään. Myös hollantilaisia on Levillä entistä enemmän, ja espanjalaisten kiinnostus Leviä kohtaan on kasvanut. Merkittävimmät kansainväliset asiakasmäärät tulevat kuitenkin edelleen Iso-Britanniasta ja Saksasta.

– Koko Lapin matkailuala on positiivisesti yllättynyt siitä, miten nopeasti pandemiasta elvyttiin, Pesonen sanoo mutta muistuttaa, että kotimaan matkailijat ovat Leville erittäin tärkeitä jatkossakin.

Viime vuosien suuntaus on ollut jo ennen pandemiaa se, että majoitusvaraukset tehdään entistä myöhemmin. Toisaalta nyt varataan jo esimerkiksi ensi joulua ja uuttavuotta.

– Tunnistetaan haluttu aika ja halutaan varmistaa majoitus, Pesonen sanoo.

Myös yritysmatkailu on ollut syksystä lähtien elpymässä ja palaamassa pandemiaa edeltävälle tasolle.

Viime vuosi oli myynnillisesti hiihtokeskustoimintoja pyörittävän Levi Ski Resort -konsernin kaikkien aikojen paras, ja sama vauhti jatkuu.

– Kokonaisuutena yhtiö alkaa olla jopa hieman edellä viime vuotta, liiketoimintajohtaja Marko Mustonen kertoo.

Rinneasiakasmäärässä ollaan vielä toistaiseksi hieman jäljessä viime vuodesta, mutta konserniin kuuluu hissiliiketoiminnan lisäksi vuokraamoja, hiihtokoulu, kauppoja ja ravintoloita.

Mustosen mukaan sesonkien ulkopuolinen aika on nyt selkeästi entistä vilkkaampaa. Suorat lennot ovat lisänneet ulkomaalaisten matkailijoiden määrää, ja kotimaisia matkailijoita Leville houkuttelevat koronan mukanaan tuomat etätyömahdollisuudet. Esimerkiksi tammikuussa asiakaskunnasta oli Mustosen mukaan ulkomaalaisia reilu viidennes, ja määrällisesti heitä oli puolet enemmän kuin edellisen vuoden tammikuussa.

Kevättalven majoitusvaraustilanne antaa odottaa hiihtokeskuskonsernin ennätystahdin jatkuvan.

– Viime vuonna kasvettiin asiakasmäärällisesti ja myynnillisesti noin 25 prosenttia. Kun siinä tahdissa pysytään ja ollaan edellä, on tosi loistava tilanne, Mustonen sanoo.

Levin kaikki rinteet on saatu tälle talvelle auki. Viimeiset luonnonlumirinteet avattiin maanantaina.

Ilmoita asiavirheestä