Kotimaa

Lapin matkailu loistaa valopilkkuna vaisussa suhdanteessa – tänä vuonna on jo tehty ennätyksiä

Lapin talvimatkailu jatkaa kasvuaan. Kuva Levin Palovartijan majalta viime pääsiäisen aikaan. Kuva: Janne Pussila

Suomalaisten yritysten talousnäkymät ovat monella toimialalla vaimeat. Matkailuala on poikkeus, sillä erityisesti talvimatkailu Lappiin on kasvanut voimakkaasti.

Danske Bankin ennusteen mukaan Suomen talouskasvu hyytyy loppuvuonna.

Vaikka Suomen matkailuvienti on vielä jäljessä koronaa edeltävästä tasosta, tänä vuonna matkailu on piristynyt ja Danske Bank odottaa suhdannekatsauksessaan Suomen suosion matkailukohteena kasvavan lähivuosina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ulkomaisten turistien yöpymisten määrä lähti kasvuun vuoden 2021 jälkipuoliskolla koronapandemiasta aiheutuneen notkahduksen jälkeen. Tilastokeskuksen mukaan ulkomaisten matkailijoiden yöpymisten määrä kasvoi heinäkuussa viisi prosenttia. Kotimaisten matkailijoiden yöpymisten määrä on välillä noussut jopa pandemiaa edeltävää tasoa korkeammalle.

Lapin talvimatkailu on kasvanut voimakkaasti ja helmikuussa majoitustilojen käyttöaste nousi 73,7 prosenttiin, mikä on vuoteen 1995 ulottuvan tilastohistorian korkein lukema. Sekä Suomen leuto kesä että kylmä talvi Lapissa saattavat jatkossa osoittautua vetovoimatekijöiksi matkailussa.

Kiinnostus Lappia kohtaan on erityisen suurta Keski-Euroopassa. Lapin lumivarmat talvet kiehtovat matkailijoita etenkin Iso-Britanniasta, Ranskasta, Saksasta ja Alankomaista.

– Korona-aikana moni Lapin matkailuyrittäjä meni lähes selälleen. Nyt matkailukysyntä kuitenkin kasvaa, ja latu on valoisa. Matkailutoimijat tekevät investointeja majoituskapasiteetin kasvattamiseen ja useita uusia hotellihankkeita on käynnissä. Uusia suoria lentoyhteyksiä on avattu, sanoo Danske Bankin yrityspankin johtaja Elina Fogelholm.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ulkomaiset matkailijat ovat valmiita maksamaan laadusta ja kokemuksista, joten investoinnit kohdistuvat myös korkeatasoisiin kohteisiin, jotka tarjoavat matkailijalle yksilöllisiä elämyksiä ja palveluita, Fogelholm jatkaa.

Ilmoita asiavirheestä