Paikallisuutiset

Aidatulla pihalla koira voi temmeltää vapaana, mutta luonnossa koirat on pidettävä kytkettyinä. Kuva: Sirpa Koski

Koirien kiinnipitoaika alkoi

Maaliskuun alusta elokuulle saakka lenkkikaveri on lain mukaan pidettävä kytkettynä maastossa luonnoeläinten pesintärauhan turvaamiseksi

Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika alkoi koko maassa perjantaina 1. maaliskuuta. Lain mukaan koirat on pidettävä kytkettyinä maaliskuun alusta elokuun 19. päivään asti.

Kiinnipitoaika koskee taajamien ulkopuolisia alueita. Järjestyslaki velvoittaa pitämään koirat aina kytkettyinä taajama-alueilla, muistuttaa Kennelliitto tiedotteessaan.

Kiinnipitoajan aikana koira on pidettävä aina kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Koiraa saa pitää vapaana alueen omistajan tai haltijan luvalla ainoastaan pihamaalla, puutarhassa tai muulla aidatulla alueella. Koirien kiinnipitoajan noudattaminen on tärkeää, jotta luonnoneläimillä olisi rauha niiden lisääntymisajan aikana. Eläimet voivat olla talven jälkeen heikossa kunnossa ja tarvitsevat rauhaa lepoon ja ruokailuun, Kennelliiton tiedotteessa todetaan.

Vaikka koira ei olisikaan pesivistä linnuista kiinnostunut, linnut suhtautuvat koiraan kuin mihin tahansa petoon, ja kaikkoavat helposti pesimäpaikalta. Koira voi myös tuhota lintujen pesiä. Lintujen lisäksi myös monilla nisäkkäillä kiimakausi käynnistyy aikaisin keväällä.

Kiinnipitoaika koskee kaikkia koiria muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Virkatehtävissä olevia poliisin, tullin, puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen koiria tai paimentamis-, opas- tai vartiointitehtävien koulutustilanteita se ei koske. Kiinnipitoaika ei myöskään koske alle viiden kuukauden ikäisiä pentuja tai palvelutehtävissä olevia koiria.

– On kuitenkin otettava huomioon, että vapaana olevat pennut voivat säikäyttää vastasyntyneitä, piileskeleviä eläimiä, kuten peuroja, metsäkauriita ja hirviä, ja aiheuttaa mahdollisia vaaratilanteita emon puolustaessa poikasia tai eläinten paetessa esimerkiksi liikenteen sekaan. Taajama-alueilla myös pennut on järjestyslain mukaisesti pidettävä kytkettyinä ympäri vuoden.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koiranomistajan tulee muistaa, että kiinnipitoajan ulkopuolellakin metsästyslaki määrää pitämään koiran kytkettynä, ellei maanomistajalta tai metsästysoikeuden haltijalta ole lupaa koiran vapaana pitämiseen. Vaikka koira olisi luvallisesti irti, tulee sen olla aina omistajan hallittavissa.

Luonnonsuojelualueilla kielto koiran vapaana pitämiseen on ympärivuotinen.

Ilmoita asiavirheestä