Urheilu

Jalkapallolegenda innostui maastorymistelystä

Sami Hyypiä ajaa päivittäin sähkömaastopyörällä Levin mökillään lomaillessaan.

Sami Hyypiä löysi Leviltä itselleen mieluisan harrastuksen, joka on vienyt mukaan.

Suomalainen jalkapallolegenda Sami Hyypiä on tuttu näky Levillä, sillä hänellä on ollut täällä mökki jo pitkään.

– Lappiin on aina kiva tulla, ja tämä on se paikka, missä tykkään Lapissa olla. Täältä lyötyy kaikki, ei ole tarvinnut muualle lähteä. Oletpa aikuinen tai lapsi, niin täältä löytyy aina harrastusmahdollisuuksia ja tekemistä. Täällä on hauskaa ja sielu lepää, Hyypiä kertoo.

Jalkapalloilijana Hyypiä saavutti muun muassa Mestarien liigan voiton Liverpoolissa vuonna 2005. Hyypiä pelasi myös yli 100 ottelua Suomen maajoukkueessa. Hänet valittiin yhdeksän kertaa Suomen vuoden jalkapalloilijaksi, mihin kukaan muu suomalainen jalkapalloilija ei ole yltänyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tapasimme tutun ja pitkänhuiskean hahmon sattumalta Levi Bike Parkissa, missä hissit olivat siltä päivältä sään vuoksi suljettuna. Se ei Hyypiä jarruttanut, sillä hän kipusi sähköavusteisella maastopyörällään ylös saakka ja lasketteli alamäkipyöräreittiä alas.

Hyypiä kertoo, että hänen pyöräilynsä rajoittuu pitkälti Lapin reissuihin. Levillä Hyypiä hyppää pyörän päälle käytännössä päivittäin.

– Sähköavusteiset on mulle se juttu, kun tykkään vauhdista. Tässä tulee hyvät vauhdit ilman että reidet olisi hapoilla koko ajan. Ajaminen on vauhdikkaampaa ja keskinopeus on korkeampi, vaikka olisi mäkiäkin. Kivaa hommaa ja hyvää treeniä tämä on.

Entinen ammattiurheilija pääsee nopeasti sisään lajiin kuin lajiin. Myös maastopyöräilyssä kehitystä tapahtuu nopeasti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– En ole mikään hirveän kokenut alamäkipyöräilijä, mutta täällä on laidasta laitaan reittejä, joten aloittelijoillekin löytyy omat. Mitä enemmän ajaa sen luottavaisemmaksi tulee pyörään ja alustaan. Sitten voi mennä vähän jyrkempiin rinteisiin ja ottaa vauhtia vähän enemmän. Minulle tässä on tärkeintä kuitenkin turvallisuus, että pääsee ehjin nahoin takaisin möksälle, missä voi mennä sitten metsikköön ajelemaan polkuja.

Sami Hyypiä tykkää ajella Levin poluilla ja reiteillä:

Video: Janne Pussila

Hyypiä on selvästi innoissaan lajista, mistä kertoo myös se, että hän harkitsi jopa Levin maastopyöräenduron SM-osakilpailun sähköpyöräluokkaan osallistumista. Lopulta reitit olivat kuitenkin hitusen liian haastavat ja harkinnan jälkeen hän jätti osallistumatta. Silti esimerkiksi Kätkän legendaarinen enduroreitti on hänelle tuttu, missä hän on tullut pahimmatkin kivikot alas ihan ajamalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyypiä herkuttelee Levillä kaikilla maastopyöräilyn mahdollisuuksilla. Edellisenä päivänä hän ajoi Ylläkseltä Leville maastopyöräreittiä myöten.

– Se oli vaihtelevaa maastoa, sanotaan näin. Välillä vähän tietä ja välillä kunnon juurakkoa ja kivikkoa. Kyllä nämä pyörät pystyy ottamaan aikamoisia iskuja vastaan. Ja renkaat varsinkin tuntuu kestävän mitä vain. En ole vielä rengasrikkoakaan kokenut.

Haastattelua seuraavalle päivälle ohjelmassa oli perinteisen luomualamäkipyörän testaamista.

Lokakuussa 50 vuotta täyttävä Hyypiä päätti pelaajauransa vuonna 2011, minkä jälkeen hän aloitti välittömästi työt valmentajana. Hyypiä toimi päävalmentajana Saksan pääsarjassa, Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ja Sveitsin pääsarjassa. Hyypiä on valittu Suomessa myös vuoden valmentajaksi.

Tällä hetkellä Hyypiän työt jalkapallon saralla liittyvät televisiostudioon.

– En minä tiedä, että teenkö mitään järkevää. Samaa teen, mitä nyt vuoden verran olen tehnyt, eli nautiskelen elämästä, liikun paljon ja vähän joskus yritän käydä futistudioita tekemässä.

Sami Hyypiä innostui Levillä sähköavusteisesta maastopyöräilystä. Kuva: Janne Pussila