Urheilu

Gallup: Onko laskettelu turvallinen laji?

Antti Heikkilä Kuva: Janne Pussila

Levi Express-hissin ala-asemalla vastaan tulee sen oloinen herra, että nyt ei olla ensimmäistä tai ihan toistakaan kertaa rinteessä.

Tervajoelta kotoisin oleva Antti Heikkilä paljastuukin kymmeniä vuosia laskeneeksi kehäketuksi, joten hän osaa arvioida hyvin rinneturvallisuuden kehitystä.

– Turvallisuusasiat ovat menneet reilusti eteenpäin. Varusteet ovat kehittyneet, mikä toisaalta on mahdollistanut vauhtien kasvamisen, mutta rinteessä on nykyään fiksua porukkaa. Sellainen farkkukansa puuttuu rinteestä kokonaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Heikkilä sai juuri suoran palautteen, joka kertoo muuttuneesta kulttuurista.

– Kun toissapäivänä unohdin kypärän mökille, niin pojantytär sanoi, että pappa hei, hävettää laskea sun kans, Heikkilä naurahtaa.

Heikkilä on selvinnyt lukemattomista laskuista ilman suurempia haavereita.

– Off-piste-hiihdossa on varmaan ollut suurimmat riskit. Tammikuussa olin Kalliovuorilla heliski-reissulla, missä vähän pohkeeseen tuli osumaa, mutta mitään isompaa ei ole koskaan sattunut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Johan Öhman Kuva: Janne Pussila

Ruotsalainen Johan Öhman pitää laskettelua turvallisena lajina.

– Vapaahiihdossa riskit ovat isommat, mutta täällä Levillä rinteet ovat turvallisia. Joitakin jyrkkiä kohtiakin on, joten siellä pitää olla tarkkana, jos menee kovempaa.

Taina Jauhojärvi Kuva: Janne Pussila

Kittiläläinen Taina Jauhojärvi oli juuri muistellut siskonsa kanssa, kuinka nopeasti kulttuuri muuttui, kun melkein kaikki alkoivat lähes yhtäkkiä käyttää kypärää.

– Kun oltiin kuutosluokalla, niin kukaan ei käyttänyt kypärää. Nyt on outoa, jos ei kypärää käytä. Se on lisännyt turvallisuutta merkittävästi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jauhojärven mukaan ihmiset ovat sisäistäneet takaa tulevan väistämisvelvollisuuden hyvin.

– Ihmiset toimivat rinteessä vastuullisesti. Se joskus hirvittää, jos joku tulee syösyllä alas, mikä on muille vaaraksi.

Jauhojärvi on selvinnyt laskettelut ilman haavereita.

– Suksilla ei ole ikinä tapahtunut mitään, mutta pulkkamäessä on.

Ilmoita asiavirheestä