Paikallisuutiset

Sotaharjoitus hiihtolomien aikaan ruuhkauttaa liikennettä – katso aikataulut pahimmista ruuhkahuipuista

Nordic Response 24 -harjoitus vaikuttaa liikenteeseen erityisesti Enontekiön ja Länsi-Lapin alueella. Kuva: Janne Pussila

Koulujen hiihtolomat ajoittavat viikoille 8–10, mikä tarkoittaa Lapin maanteillä ja varsinkin hiihtokeskusten läheisyydessä huomattavasti lisääntyvää liikennettä verrattuna tavallisiin talviviikonloppuihin.

Samaan aikaan hiihtolomaviikoilla järjestetään laaja kansainvälinen Nordic Response 24 -harjoitus, joka näkyy Lapissa liikenteen ruuhkautumisena. Vaikutus liikenteeseen voi osin olla merkittävää.

Harjoitus näkyy ja kuuluu erityisesti Länsi-Lapin alueella. Harjoitus saattaa ruuhkauttaa liikennettä myös muualla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomen alueella harjoituksen aikana harjoittelee ja liikkuu suomalaisjoukkojen lisäksi noin 3 000 ruotsalaista, 450 ranskalaista ja noin 50 isobritannialaista sotilasta.

Erityisesti harjoitukseen siirtymisen ja poistumisen aikana (29.2.–5.3. ja 14.–17.3.) liikenne voi ruuhkautua päätiestöllä myös Länsi-Lapin hiihtolomakohteiden lähialueilla.

Lapin ely-keskus on asettanut tilapäisen 60 km/h -nopeusrajoituksen Kittilän ja Sodankylän väliselle kantatielle 80. Tilapäinen nopeusrajoitus otetaan käyttöön Nordic Response 24 -harjoituksen vuoksi 28. helmikuuta ja 5. maaliskuuta välisenä aikana sekä 12.—17. maaliskuuta välisenä aikana. Tiellä on normaalisti kahdeksankympin rajoitus, ja uusi rajoitus koskee yhteensä 25 kilometrin osuutta.

Sotaharjoituksen menoliikennettä on runsaasti pohjoisen tieosuuksilla 29.2.–5.3.: Tie E8 Oulusta pohjoiseen, tie 79 Rovaniemeltä pohjoiseen, tie 80 Sodankylästä Kittilään, tie 93 Palojoensuusta Kivilompoloon ja tieosuudet Kolarin–Enontekiön välillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Erikoiskuljetukset, eli leveät kuljetukset, liikkuvat 2.–5.3. yllä mainittuja reittejä. Lisäksi Etelä-Suomesta saapuvat joukot saattavat ruuhkauttaa liikennettä ajoittain tiellä 4 aikavälillä 1.–2.3.

Paluuliikenteen aikana 12.3.–17.3. seuraavilla tieosuuksilla on runsaasti liikennettä: tie E8 Ouluun, tie 79 Rovaniemelle, tie 80 Kittilästä Sodankylään, tie 93 Kivilompolosta Palojoensuuhun ja tieosuudet Enontekiön–Kolarin välillä.

Yli puolet paluuliikenteestä painottuu tielle E75, pääpaino on Karigasniemi–Inari–Saariselkä-tieosuuksilla. 12.–15.3. on erikoiskuljetuksia välillä Enontekiö–Muonio–Kittilä–Sodankylä.

Harjoituksen lentotoimintaa on Norjan, Ruotsin ja Suomen pohjoisosissa. Lentotoiminta on aktiivista pohjoisen Suomen alueella mutta keskittyy Länsi-Lappiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapin poliisi kertoo, että hiihtolomaliikenteen valvonnassa painottuvat nopeus- ja ajotapavalvonta, turvavälit sekä rattijuopumus- ja ajoterveysvalvonta. Ajoneuvojen kunnon lisäksi myös ajoneuvoyhdistelmät ovat valvonnan kohteena.

Ilmoita asiavirheestä