Ajankohtaista

Puolukkasadon näkymät ovat hyvät – mustikkaa on ollut tarjolla runsaasti

Levillä on ollut hyvä mustikkavuosi. Kuva: Janne Pussila

Mustikkakausi on päättymässä Pohjois-Suomessakin. Mustikkasadossa oli tavallista suurempaa alueellista vaihtelua kylmän alkukesän takia, mutta Levin alueella mustikkasato oli runsas.

Mustikanpoimintaa Levillä:

Video: Janne Pussila

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös puolukkasadosta on tulossa monin paikoin hyvä.

– Kesäkuun puolessa välissä tapahtui puolukkasadon kannalta myönteinen muutos. Kuukauden alkupuolen kylmät säät ja hallat vaihtuivat kesäiseksi lämmöksi juuri silloin, kun puolukka monin paikoin kukki. Puolukan keskimääräinen pölytystulos – raaoiksi marjoiksi kehittyneiden kukkien osuus – oli noin 70 prosenttia, kun pitkäaikainen keskiarvo on hieman yli 60 prosenttia, Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Rainer Peltola toteaa.

Aivan optimaalinen kesä ei kuitenkaan puolukallekaan ollut.

– Vaikuttaisi siltä, että puolukka ei kypsynyt aivan niin hyvin kuin yleensä. Raaoista marjoista on kypsymässä tähänastisten havaintojen perusteella alle 80 prosenttia, mikä on jonkin verran vähemmän kuin yleensä. Kypsien marjojen havaintoja kertyy tosin vielä, eli arvio voi muuttua, Peltola sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuva: Janne Pussila

Luken ja Suomen 4H-liiton yhteistyö marjahavaintojen teossa on jatkunut vuonna 2023. Tähänastiset havainnot on tallennettu kaikille avoimeen marjahavaintojen tiedotusjärjestelmään. Järjestelmä löytyy osoitteesta marjahavainnot.fi. Marjahavaintojen tekijäksi voi ryhtyä kuka hyvänsä marjasadoista ja luonnon tarkkailusta kiinnostunut. Ohjeet havaintometsän perustamisesta sekä havaintojen teosta ja tallentamisesta löytyvät samasta osoitteesta.

Ilmoita asiavirheestä