Paikallisuutiset

Poikkeuksellisen suuret tulvat katkovat jo teitä – Kittilän ja Sodankylän välinen tieyhteys on enää senteistä kiinni

Pyörätie meni lyhyeltä matkalta tulvan vuoksi poikki perjantaina hieman Levisalmelta Könkäälle päin. Autotie on kuitenkin vielä auki. Kuva: Janne Pussila

Länsi-Lapin kevättulvat saavuttavat huippunsa tänä viikonloppuna, sillä keskiviikon ja torstain sateet nostivat paikoin vedenpintoja entisestään.

Ounasjoella odotetaan keskimääräistä suurempaa tulvahuippua viikonlopulle. Kittilän alueella runsaat sateet nostivat alueen vedenkorkeuksia, ja vesi nousee siellä ennusteiden mukaan vahinkorajan yli perjantain–lauantain aikana.

Useampi maantie on uhan alla, ja vesi on noussut perjantaina muutaman sentin päähän kantatie 80:stä Kittilä-Sodankylä -välillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Könkään ja Tepaston välinen tie on suljettu tulvan vuoksi.

Kittilän päivystävä palomestari Tero Kähkönen kertoo, että Kittilässä vahinkoraja ylitetään todennäköisesti viikonlopun aikana.

– Rakennuksille ei ole tullut vahinkoja. Kittilän keskustassa on tulvavallia jouduttu paikkailemaan, mutta se ei ole ole aiheuttanut vahinkoja.

Kähkösen mukaan pelastuslaitoksella ollaan valmiudessa, mutta mitään poikkeuksellisia varotoimia tilanne ei aiheuta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hieman normaalia parempi valmius meillä on, mutta katsotaan mitä tulee ja tehdään sitten mitä voidaan.

Kähkönen uskoo, että Kittilässä selvitään vähemmällä mitä Torniojoen varressa, missä luvassa on suurempia vahinkoja.

Suurimpia tulvia ennustetaan Tornionjolle ja Muonionjoelle, missä harvinaisen suuri, kerran 50:ssä vuodessa toistuva tulvahuippu ajoittuu viikonlopulle.

Kaaresuvannossa vesi on noussut Ruotsiin vievälle tielle torstaina. Ylitorniossa tulvavesi on katkaissut Poikkilahdentin tiistaina. Pellossa vesi nousee korkeimmilleen 55 vuoteen ja saattaa kastella asuinrakennuksia viikonlopun aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tulviin voi varautua ennakolta, jos on tiedossa, että vedenpinta on nousussa. Pelastuslaitos auttaa tulvan aiheuttamissa hätätilanteissa ja onnettomuuksissa, mutta kiinteistön omistaja/haltija on vastuussa tulvaan varautumisesta. Alueelliset pelastuslaitokset hoitavat akuutit tulvatilanteet.

Ilmoita asiavirheestä