Paikallisuutiset
Pizza De Levi on uunia myöten italialaista
Uusi pizzeria aukesi Hans Välimäen resepteillä ja neuvoilla.
– Siskolleni ehdotin, että jos maksettaisiin oppirahat etukäteen, ettei oltaisi parin vuoden päästä Kuppilat kuntoon -ohjelmassa, toteaa Levin tuorein ravintolayrittäjä Tuire Sjöblom.
Pizza De Levin avajaiset ovat käsillä ja keittiössä on jo aamusta asti tehty ennakkovalmisteluja. Edeltävän illan kenraaliharjoitus kutsuvieraille on sujunut hyvin, ja parin tunnin päästä ovesta marssivat sisään jo ensimmäiset uteliaat ja nälkäiset.
Erityisen kutkuttavan avajaisista tekee se, että ne ovat yrittäjien ensimmäiset. Sjöblom ja sisarensa Susanna Sillanpää hyppäsivät ravintola-alalle täysin uusina tulokkaina.
Sjöblomin mukaan he olivat ihastuneet Leviin jo aiemmin, kunnes 3–4 vuotta sitten hankkivat mökit Leviltä, ja alkoivat viettää entistä enemmän aikaa täällä. Pari vuotta sitten he myivät Etelä-Suomessa toimineen isänsä perustaman metallialan yrityksen.
– Ruvettiin sitten miettimään, että mitä haluamme tehdä. Totesimme, että Leviltä selvästi puuttui tämän tyyppinen pizzeria, kertoo Sjöblom.
Pizza De Levin pyrkimys on tarjota yksinkertaista, laadukasta napolilaistyylistä pizzaa. Raaka-aineet hankitaan laatu ja autenttisuus edellä. Lihat, äyriäiset ja osa juustoista tulevat suoraan italiasta, tomaattikastike keitetään itse pizzanörttien ainoina oikeina pitämistää San Marzano -tomaateista. Keittiöstä huikataan, että purkista tulevat ainoastaan oliivit. Laatu ja omin käsin tekeminen näkyy toki myös hintalapussa. Hiihtokeskuslisän kanssa pizzojen hinnat asettuvat 20 euron molemmin puolin.
Myös pizzauuni on italialainen, merkiltään Valoriani. Sellainen alkaa Suomessa olla jo uskottavuuden minimivaatimus napolilaiseksi markkinoidulle pizzalle. Uunin ostosta ja kuljetuksesta riittäisi Sjöblomilla enemmänkin tarinaa, mutta kerrottakoon, että kyseinen yksilö ostettiin Jounin Kaupan yrittäjä Sampo Kaulaselta, joka kaupitteli sitä Facebook-sivullaan.
Pizza De Levi tarjoaa myös italialaistyylisiä jälkiruokia, kuten tiramisua ja Rovaniemellä toimivan Arctic Ice Cream Factoryn jäätelöitä.
Ne oppirahat
Miten yrittäjäkaksikko sitten pyrki välttämään Hans Välimäen luotsaamaan Kuppilat kuntoon -ohjelmaan päätymisen? No tietysti pestaamalla Välimäen hommiin jo ennen ravintolan avausta. Julkkiskokin kynästä ovat muun muassa ravintolan reseptit, ja hän on häärinyt myös muuten mukana neuvomassa, kun ravintolan konseptia on rakennettu.
Välimäen vetoavun lisäksi ravintolaan palkattiin keittiöpäälliköksi aiemmin Saimaan Holiday Clubin ravintolatoimen päällikkönä työskennellyt Mari Heikkinen. Sjöblomin mukaan Heikkinen on ravintolassa ainakin kesään asti valmentamassa yrittäjiä ja henkilökuntaa. Yli 30 vuotta alalla olleen konkarin mukana ravintolaan on tullut myös ammattitaitoa esimerkiksi viinien suhteen.
Vaikka tässä kohtaa iloton pizzapuritaani toteaisi, että italialaisen pizzan kanssa juodaan olutta, ei koskaan viiniä.
Pizza De Levi, Torikuja 5