Kolumnit

Päätoimittajalta: Mitä minä voisin tehdä siistimmän Levin puolesta?

“Hei, teillä unohtui roskia siihen”

”No ei tässä ollut roskista.”

Hyvin toimeentulevalta vaikuttava, fiksun oloinen ja puheenparresta päätellen vähän kauempaa tullut perhe siinä piti evästaukoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kynnys sanoa oli korkea, mutta onneksi ja ihan nätisti sen uskalsin tehdä.

En usko, että tämä kuin Anttilan postimyyntikatalogista repäisty perhe koskaan kotinurkillaan toimisi noin vastuuttomasti, varsinkaan lastensa nähden, mutta Levillä asia voi olla näköjään toisin.

Tuntuu todella hämmentävältä ja jopa nololta, että roskaamisesta täytyy vielä puhua, mutta Levillä ongelma on todellinen.

Jotta mikään muuttuisi, on ymmärrettävä, mitä vastuu on. Se on laaja käsite ja yhä laajemmaksi se muuttuu, jos sille tielle lähtee. Ihan ensimetreillä jo huomaan, että matka on pitkä, mutta koukuttava. Helppo se ei ole.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vastuu ei ole missään tapauksessa yläpuolelle asettumista, sormella osoittamista, tuohtumista tai päivittelyä, mihin me kaikki helposti sorrumme.

Meidän kaikkien on kannettava vastuuta ensisijaisesti itsestämme. Sen jälkeen vastuuta voi laajentaa, ja yhtäkkiä maailma voikin muuttua.

Vastuu on tekoja.

Muutos ei tapahdu hetkessä eikä ilman vaivaa tai sinnikkyyttä. Muutos vaatii nyt myös rahaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Levin alueella on oltava siistiä. Esimerkiksi roskiksia, tai kierrätyspisteitä, on oltava huomattavasti enemmän. Yksikin roska väärässä paikassa madaltaa kynnystä uusien roskien kertymiseen.

Samoin korjaamaton penkki keskusaukiolla luo surullista kuvaa siitä, että kukaan ei kanna vastuuta ja ettei kukaan siten edes välitä, miten täällä ollaan.

Levillä järjestetään jälleen perjantaina 9. kesäkuuta siivoustalkoot, mikä on upea osoitus yhteisöllisyydestä ja vastuun kantamisesta. Levin siisteyttä ei voi kuitenkaan jättää talkoiden varaan. Yleistä siivoustyötä täytyy tehdä jatkuvasti ihan perusjuttuna.

Jos Levin siivouspäinä on kerätty perinteisesti noin 1000 kiloa roskia, niin ehkäpä se kertoo siitä, että niitä olisi voitu kerätä jo muutenkin kuin vain vapaaehtoisvoimin. Toki sellaista työtäkin on varmasti tehty, mutta mittakaavan on oltava toisenlainen.

Yksinkertaisin ja oikea ratkaisu olisi, että roskaaminen lopetettaisiin.

Meistä moni lienee käynyt etelän turistikohteissa, missä illalla ja yöllä voi olla kovatkin juhlat, minkä seurauksena tanner on täynnä serpentiiniä. Aamulla kadut harjataan tai jopa pestään, ja uuteen päivään lähdetään puhtaalta pöydältä.

Siellä on tehty päätös, se on maksettu ja lopulta toteutettu. Joku tai jotkut ovat kantaneet harteilleen sopivaa vastuuta.

Toimet Levillä ovat alkaneet ja vastuuta kannetaan. Muutos on käynnistynyt.

Päätoimittaja Janne Pussila
Ilmoita asiavirheestä