Pääkirjoitukset

Päätoimittajalta: Huonojen "vitsien" aika on ohi

Kittilässä on homoja, Muoniossa on homoja, Sodankylässä on homoja, Kolarissa on homoja…

Muun muassa näin julistettiin Levin keskustan kiertäneessä Tunturi Pride -kulkueessa.

Tilaisuus oli lämminhenkinen ja ihmiset ystävällisiä, myös satunnaiset kulkijat, mutta yhdeltä loma-asunnon parvekkeelta kuului vastalauseena, että ”ei ole”.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

En ole vieläkään varma, että oliko se huvittavaa vai surullista, mutta hämmentävää se ainakin oli.

On mahtavaa saada elää tällaisessa ajassa ja paikassa, missä Pride-kulkueeseen osallistumisesta ei kivitetä tai heitetä tyrmään, ja muutenkin yhteiskunnassa, missä syrjimättömyys on virallisena oletusasetuksena.

Onneksi suurin osa meistä on jo näissä talkoissa mukana, mutta vielä on töitä tehtävänä.

Todistin juuri paikallisen urheiluyhteisön johtohahmoihin lukeutuvan henkilön heittävän julkisessa tilaisuudessa ilmoille yhtään mihinkään liittymättömän väsyneen homo-läpän, mille löytyi myös komppaaja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhtään ”vitsille” naurajaa ei löytynyt, mikä kertoo iloisesta asenneilmapiirin muutoksesta. Tilanne oli suurimmalle osalle kiusallinen.

On tehtävä selväksi, että tietyt asiat eivät ole enää hyväksyttäviä.

Esimerkiksi itse olisin voinut puuttua tilanteeseen jo siinä hetkessä, mutta ensisijaisesti olin vain niin yllättynyt, että meinasin tikahtua kahviini, sillä en enää edes muista, milloin olisin vastaavaa todistanut.

Oikeasti rohkeus ei vain riittänyt suun avaamiseen ja joidenkin sanojen sanomiseen, mutta mahdollisella ja ei-toivottavalla ensi kerralla olen paremmin valmistautunut ja päätöksen jo etukäteen tehnyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Urheilumaailma on asettanut vakuuttavan yksimielisesti aidon nollatoleranssin seksuaalivähemmistöjä syrjivään puheeseen. Lajiliitot ja urheilun kattojärjestöt pitävät huolta siitä, että ihmiset joutuvat tilille törkeyksistään. Enää ei voi puhua mitä sattuu, edes läpällä.

Tänä syksynä nähtiin, että jopa jääkiekkokaukalossa homottelusta seuraa pelikieltoa, ja mikä tehokkainta – julkinen nöyryytys.

Kukaan ei missään tapauksessa tarvitse mitään erityisoikeuksia tai -kohtelua seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi, ei edes menneisyyden vääryyksien vuoksi.

Kukaan ei myöskään ansaitse minkäänlaista vihamielisyyttä tai syrjintää seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi. Yhtälö on hyvin yksinkertainen ja ehdoton.

Rauhaa ja rakkautta vaan kaikille, ei se ole keltään pois, vaan pikemminkin päinvastoin.

Janne Pussila

Kuva: Miika Sirkia
Ilmoita asiavirheestä