Paikallisuutiset

Levi eläinturistin näkökulmasta

Mikä Levissä kiinnostaa koiraa? Länsilappilainen peruskoira ryhtyi koe-eläimeksi ja toimittaja kulki, minne koira halusi. Levillä koiran kanssa matkustaville on jo laajalti tarjontaa majoituksen ja taukopaikkojen suhteen.

Gondolihissi jäi tällä kertaa koe-eläimeltä kokeilematta. Kuva: Otto Ponto

Kipakka pakkanen vaikuttaa karkoittaneen kollegat. Kuusivuotias Matami on suostunut ryhtymään koe-eläimeksi, kun tarkoituksena on selvittää, mitä Levillä on tarjota koiramatkailijoille. Nyt koira saa aamulla kulkea Levin kaduilla hiihtolomalaisten seassa näkemättä muita koiraeläimiä.

Kittiläläissyntyisellä alaskanhuskylla eli länsilappilaisella peruskoiralla on kotikenttäetu, ja onpa koe-eläin asunut Levillä muutaman kuukauden, joten osa paikoista on tuttuja. Työläiskoirana turistien rekiä kiskomassa koe-eläimemme vietti yhden talven, kunnes ryhtyi kotikoiraksi.

Aloitetaan vetonaulasta eli gondolihissistä. Sitä saavat myös koirat käyttää, jos haluavat. Lipun ostamiseen kylläkin tarvitaan ihminen. Laskettelijaporukka tekee kohtalaisen jonon jo hetki hissin aukeamisen jälkeen. Pakkasessa jonottaminen ei tällä kertaa tunnu koe-eläintämme kiinnostavan, vaan koira ravaa nenä maassa lyhyen matkaa skinnausreittiä hissilinjan vieressä. Hajujälki katoaa ja eläin katsahtaa alkukiihdytyksessä ääntä pitäviä gondolikoppeja. Istuskellaan sitten tovi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koe-eläin Matami toteuttaa suureellista egoaan ja tarkkailee leviläistä kylämiljöötä yläilmoista. Kuva: Otto Ponto

Metsästä ilmestyy valkoiseen kommandopipoon pukeutunut nuori laskettelija, joka jää makaamaan lumikasaan. Tällaista heppua on selvästi pidettävä silmällä.

Koukataan koirapuiston kautta kylälle. Puisto löytyy Muuntotieltä, Levin ympärystien ja Rakkavaarantien risteyksen läheltä. Tilaa täällä olisi temmeltää noin 0,3 hehtaarin verran. Pysäköintitilaa on muutamalle autolle kerrallaan. Nyt puisto on tyhjä. Koe-eläin tarkastaa tilukset tyylilleen ominaisesti varsin ripeästi ja menee portille jonottamaan ulospääsyä.

Ehkä kirpeä pakkanen on usuttanut turistikoirat nousemaan ylös tunturiin, jossa inversion vallitessa on keveämpi pakkanen. Ylhäällä aurinko paistaa, mutta pakkanen on vain viitisen astetta lauhempaa.

Vihdoinkin matkailukeskuksen ytimestä löytyy koe-eläintämme kiinnostavia juttuja. Lumipenkoilla riittää kollegoiden jättämiä keltaisten sivujen viestejä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Moni ravintola sallii koirat, mutta juuri nyt eniten näyttäisi kiinnostavan kanansiipiä tarjoileva ravitsemusliike. Pahaksi onnekseen koe-eläin joutuu pettymään, sillä kypsät kananluut voivat olla vaarallisia koiran ruoansulatusjärjestelmälle eikä paikka ole auki eikä sinne koiria saisi muutenkaan viedä.

Kuusivuotiaan koe-eläimen nukkumaanmenoaika tulee ennen kuin Leivn yökerhot aukeavat. Ehkä joskus, tuntui toiveikas koe-eläin viestivän. Kuva: Otto Ponto

Levin keskusaukiolla parivuotiaat ihmispennut kulkevat narskahtelevien pulkkien kyydissä. Koe-eläin menisi mielellään tervehtimään, koska pitää lapsista. Ehkäpä eläin kokee ihmispennut enemmän vertaisekseen kuin täyskasvuisten ihmisten. Omistaja kainostelee, eikä hauva pääse tervehtimään kiljahtelevia turisteja.

Entinen ulkokoira kyllä tietää lämpimien sisätilojen arvon. Kun tuulikaapista leyhähtää lämmintä ilmaa pakkaseen, suunta on selvä. Café Bar Kota kutsuu. Lounasaikana riittää haisteltavaa, mutta kukaan turisti ei kuitenkaan kata annosta koe-eläimelle. Kun omistaja vielä sattumalta tapaa tutun, käy eläimen elo tylsäksi.

Lämpimässä eläimelle näyttää tulevan raukea olo, ja on aamupäivänokosten aika.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhtäkkiä tunnelma sähköistyy. Pieni musta turistipuudeli ilmestyy kahvilaan. Hauvat tervehtivät etäältä, mutta eivät pääse jostain syystä esimerkiksi painimaan pöytien ja tuolien seassa. Sivistynyt meininki siis vallitsee.

Levin koirahiihtoladut ovat tuttuja entiselle rekikoiralle, jota vetotyöt kiinnostavat eläkkeelläkin. Kätkäjärven ja Nuottijärven suunnalla ja Levijärvi–Tonttula–Luvattumaa-akselilla latuja riittää yhteensä yli 35 kilometrin verran. Latuprofiilit ovat soveliaita myös vauhdikkaampaan koirahiihtoon: jyrkkiä mäkiä ja tiukkoja mutkia on Levin koiraladuilla vähän.

Koirahiihto sopii myös rauhallisemmin kulkeville koiravieraille, kunhan muistavat kytkeä ihmishiihtäjän narulla itseensä. Kurinalaista työetiikkaa noudattava rekikoira suhtautuu nuivasti ladulla vapaana juokseviin koirakollegoihin. Tänään koe-eläimellä on vapaapäivä, eikä latukierros houkuttele.

Jos ladut ovat pehmeät, pyri ohjaamaan koiraa niin, ettei se polje perinteisen latu-uraa. Ohitustilanteissa taas anna ilman koiria hiihtäville tilaa kerimällä vetoliina tai talutushihna lyhyelle. Reipasvauhtinen ulkoilu voi stimuloida koiran ruoansulatusta yllättävästi, eli siivoa mahdolliset jätökset ladulta.

Pitsauunin tuoksu houkuttelee koe-eläimen Classic Pizzan tuulikaappiin. Heti paikan auettua hiihtolomaväkeä on sen verran paljon, että isohko koe-eläin saa siirtyä autoon lämmitettyyn koppiinsa odottelemaan omistajan ruokailua.

Muita koirille sallittuja ravintoloita ja kahviloita Levillä ovat muun muassa King Crab House, Pannukakkutalo, Kafét, Cafe Zero ja Bar Alakerta.

Kahvilassa koe-eläin otti iisisti ja nautti sisätilojen lämmöstä. Kuva: Otto Ponto

Lisäksi koiran sopii hengailla K5- ja Break Sokos -hotellien sekä Sirkantähden aulatiloissa. Kaikista hotelleista löytyy myös lemmikkihuoneita, yhteensä noin 100 kappaletta. Kattava ajantasainen lista koirille soveltuvista paikoista löytyy Levin matkailun verkkosivuilta.

Ilmoita asiavirheestä