Urheilu

Rene Rinnekangas on kiva kaveri ja kova laskemaan

Loukkaantumisesta toipunut maailman kärkipään lumilautailijoihin lukeutuva Rene Rinnekangas palasi Levin juhannuslaskuissa laudan päälle viiden kuukauden tauon jälkeen.

Rene Rinnekangas palasi lumilaudan päälle viiden kuukauden tauon jälkeen Levin juhannuslaskuissa Kuva: Janne Pussila

Leville rakennettiin juhannukseksi säilölumesta kesäparkki.

Midsummer Jam -tapahtumassa lyhyehköä rinteen pätkää tampattiin ja laskettiin isolla innolla.

Hädin tuskin olin ehtinyt paikalle, kun iloisen oloinen lumilautailija laittoi ohikulkiessaan nyrkkitervehdystä, että morjens, mahtava meininki!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kiva kaveri, jotenkin tutun oloinen.

En ollut vielä paljastunut toimittajaksi, ihan vain perusäijänä siinä lumirajassa ihmettelin, että mitä ne täällä kesällä tolskaa.

Pian se kiva kaveri pääsi ylös asti ja napsautti vuorollaan laudan kiinni.

Alkuun nättiä railia. Pitkä vaalea tukka, eli niin sanottu klassinen surffitukka hulmuten ja paita auki lepattaen hän pumppasi vauhtia olemattomankin oloisista nypyistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Laskeminen ei todellakaan ollut eleetöntä tai flegmaattista vaan hän eli ja liikkui laudan päällä koko ajan kuin lunta nautiskellen tunnustellen. Hetkittäin se saattoi näyttää jopa vähän siltä, että hän olisi ollut vaarassa kaatua suunnilleen tasaisella, mutta ei, siitä eli ollut kyse. Ohhoh, voltti.

Loppuun hän kehitti jotenkin ihmeellisesti sellaisen vauhdin, että hyppyyn jäi ilmaa alle olosuhteisiin nähden valtava määrä. Jumalauta, sehän on Rene Rinnekangas!

Levin Midsummer Jam -laskuja:

Video: Janne Pussila

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Palaset loksahtivat kohdalleen. Sen lisäksi että Rinnekangas lukeutuu maailman huippulaskijoiden joukkoon, niin hän on nimenomaan tunnettu siitä, että hän on kiva kaveri.

Rinnekangas teki vaikutuksen vuoden 2018 olympialaisissa käymällä kättelemässä ja jututtamassa koko toimittajajoukon ennen tiedotustilaisuutta. Rinnekangas oli 18-vuotiaana luonnollisesti ensimmäisissä olympialaisissaan, oltiin Etelä-Koreassa ja tilaisuuden kuuluikin olla vähän jäykkä, mutta pian ilmapiiri olikin leppoisa. Niin skeptistä joukkoa ei olekaan kuin huoneellinen toimittajia, joten jos tilanne olisi ollut hitusenkaan falski, niin se olisi kyllä huomattu ja kaikille kerrottu.

Muutenkin Rinnekankaan energia ja ilo on maailmalla tunnettua.

Rene Rinnekangas palasi lumilaudan päälle viiden kuukauden tauon jälkeen Levin juhannuslaskuissa Kuva: Janne Pussila

Mutta nyt ei olla olympialaisissa vaan Levillä juhannusta viettämässä.

Totta kai Rinnekankaalla on aika antaa hyvillä mielin haastattelu pienelle matkailumedialle vaikka saman tien.

– Eipä keskikesän juhlaa voisi paremmin viettää kuin laskemalla. Tämä on mulle se inhohimo, kun pääsee laudan päälle kavereiden kanssa ja ottamaan vähän ilmaa alle, Rinnekangas kertoo iso hymy huulillaan.

Hymy saattoi olla tällä kertaa jopa keskimääräistä leveämpi, sillä Rinnekangas pääsi laskemaan pitkän tauon jälkeen.

Rinnekankaan nilkka murtui tammikuussa Sveisissä maailmancup-kilpailuiden harjoituksissa.

– Ihan fiiliksissä tässä on, kun pääsee viiden kuukauden tauon jälkeen laskemaan. Sen verran siinä on varaosia ja kolme kertaa se on nyt leikattu, että jospa se kestäisi. Hyvältä se ainakin tuntuu, mutta vielä pitää tehdä toki töitä kuntouttamisen suhteen.

Rinnekangas joutui kovaan paikkaan, kun edessä oli pitkä lusiminen ja esimerkiksi MM-kisat jäivät väliin.

– Kyllähän se mieltä koetteli, kun ihan petipotilaaksi joutui. Olihan ne pitkiä päiviä. Alkuun se oli vain aika lailla pleikkarilla pelaamista ja perheen kanssa olemista. Oli hienoa, kun tuntui siltä, että porukka välitti ja kaverit soittelivat, mistä oon tosi kiitollinen. Kun pääsin kuntoutusvaiheeseen, niin aika alkoi rullaamaan ja mielikin oli taas virkeä.

Loukkaantuminen ei ollut Rinnekankaan ensimmäinen, mutta toipumisaika oli pisin.

Kohtelias ja ulospäin suuntautunut käyttäytyminen ei ollut ainoa asia, mistä Rinnekangas tuli erityisen tunnetuksi Pyeonchangin olympialaisissa. Rinnekangas mursi ranteensa slopestylessä, mutta osallistui silti käsi lastoitettuna big airin karsintaan. Se ei ehkä ollut fiksua tai riskitöntä, mutta tuo sanapari yhdistetään harvoin aivan huipputason lumilautailuun.

Lumilautailu ei ole tavallinen urheilulaji. Toki siinäkin on kilpailuja ja se on jopa olympialaji, mutta esimerkiksi ammattilaisuuteen voi yltää muitakin keinoja käyttämällä kuin vain kilpailemalla.

– Siinä mielessä tämä on jopa ainutlaatuinen laji, että jokainen voi päättää oman tiensä ja vielä vaihtaakin sitä matkan varrella, Rinnekangas kertoo.

Syyskuussa 24 vuotta täyttävä Rinnekangas on voittanut slopestylesin MM-pronssia ja kolme mitalia X-Gameseista. Viime kaudella hän ehti ennen loukkaantumistaan voittaa hopeaa big airin maailmancupin osakilpailussa, joten kunnossa olleessaan hän on aina voittajasuosikkien joukossa missä porukassa tahansa.

Rinnekangas nähdään ensi kaudellakin kilpailuissa, mutta hänelle myös lumilautafilmien tekeminen on tärkeä asia.

– Muutamat kutsukilpailut ja muutamat maailmancupin kisat on ainakin ohjelmassa. Siihen kylkeen sitten joitakin videoprojekteja. Toivotaan, että pysyy ehjänä ja terveenä.

Ennen kuin talvi tulee ja Rinnekangas lähtee kiertämään maailmaa, niin vielä on kesää jäljellä. Levin juhannusreissun jälkeen lupsakka savolainen palasi kotiinsa Iisalmeen toisen lempilajinsa pariin eli rullalautailemaan.