Urheilu

Interski on valtava lumijuhla

Levillä nähdään tällä viikolla poikkeuksellista toppatakkien värikirjoa, kun 34:n maan edustajat osallistuvat Levin kaikkien aikojen suurimpaan kongressiin.

Tapahtuman näyttävintä osuutta ovat muodostelmalaskut, joita nähdään vielä torstai-iltana ja perjantai-illan päättäjäisissä. Kuva: Janne Pussila

Interski on houkutellut Leville noin 1400 hiihdon ammattilaista opettelemaan uutta ja näyttämään osaamistaan.

Interski on kansainvälinen lumiurheilun kongressi, johon hiihdonopettajat kokoontuvat joka neljäs vuosi. Interskissä eri maiden hiihdonopettajat esittelevät toimialan uusia virtauksia, jakavat kokemuksia sekä kehittävät yhdessä toimialaa.

Valtava tapahtuma järjestetään kansainvälisen Interski-järjestön, Levin ja Suomen Hiihdonopettajien yhteisponnistuksena, joista kaksi jälkimmäistä tahoa kaivavat myös kuvettaan. Suomi haki tapahtumaa kolmesti ennen kuin tärppäsi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tokihan markkinointinäkökulman lisäksi tapahtuma jättää alueelle enemmän rahaa kuin ottaa. Lisäksi tapahtuma vahvistaa suomalaista hiihdonopettajayhteisöä, Suomen Hiihdonopettajien puheenjohtaja Timo Welsby kertoo.

Welsby kertoo, että Suomessa on tuhansia hiihdonopettajia, joiden merkitys koko alalle on hänen mukaansa jopa ratkaisevassa roolissa.

– Hyvä opettaja luo hyvän fiiliksen ja sellaista osaamista, että oppilas saattaa ostaa välineet, kausikortin ja vuokrata mökin. Lisäksi turvallisuusnäkökulma on aina erittäin tärkeä.

Hiihdonopettajuus on yleensä kausiluonteista joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta ja alalla on paljon freelancereita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaikkia heitä tarvitaan. Mietimme koko ajan kuinka saisimme lisää hyviä opettajia, Welsby sanoo.

Kongressin sisällä on viikon aikana lähes 300 tapahtumaa. Osallistujat tekevät workshoppien sekä luentojen sisällöt toisilleen, jakaen oman maansa tietotaitoa.

Interskin presidentti Eric Sheckleton on erittäin tyytyväinen Interskin sisältöön sekä tapahtumapaikkaan, kun kongressin puoliväli on saavutettu.

– Olen saanut eri maiden joukkueilta pelkää positiivista palautetta tapahtuman organisaatiosta, lumesta sekä Levitunturin toimivuudesta tämän kaltaiselle kongressille. Levi kylänä sekä tunturina on oikeanlainen paikka järjestää hiihdonopettajien kongressi, sillä eri maiden joukkueiden on helppo toimia täällä yhdessä, liikkua ja käyttää alueen palveluita. Kaikki on toimivana, tiiviinä pakettina Levillä, kertoo Eric Sheckleton.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Interskin maastohiihto-osuuksiin osallistuu myös puolalainen hiihtotähti, olympiavoittaja ja maailmanmestari Justyna Kowalczyk, joka on toiminut myös valmentajana viime vuosina.

– Olen saanut maastohiihdon workshopeista paljon hyviä ideoita ja ajatuksia. Esimerkiksi kuinka tärkeää hyvät perustason opit ovat hiihdossa. Usein kilpahiihdossa katsotaan liian paljon kelloa, eikä pidetä huolta, että perusasiat ovat kunnossa. Joskus hiihtohaasteet saattaisivat ratketa perustaitojen hiomisella, mitä hiihdonopettajatkin opettajat asiakkailleen, miettii Justyna Kowalczyk-Tekieli.

Kongressiin osallistuu hiihdonopettajia 34:stä maasta. Kuva: Janne Pussila

Interski 2023 teemana on asiakaskokemus ja teema on otettu myös huomioon tapahtuman toteutuksessa Interskin osallistujille.

– Saamamme palaute on ollut erittäin hyvää, eikä se koske ainoastaan tapahtumajärjestelyitä vaan myös Lapin lumiolosuhteita sekä tätä aluetta palveluineen. Tunnelma on ollut aivan mahtava ja iloinen. Lappi on tarjonnut parastaan, joten tämä tulee varmasti näkymään ympäri maailmaan muun muassa sosiaalisessa mediassa valokuvina ja videoina, sanoo Visit Levin toimitusjohtaja ja Interskin pääsihteeri Satu Pesonen.

Timo Wesby kertoo, että kaikki osallistujat ovat olleet todella positiivisesti yllättyneitä lumitilanteesta sekä sen laadusta.

– Moni oli yllättynyt, että näin maaliskuussa lasketaan vielä pakkaslumella eikä loskassa. Osallistujat saavat yhden workshopin aikana monta toistoa, koska hissit toimivat tehokkaasti ja rinteet ovat sopivan mittaisia. Levin rinneprofiili tarjoaa haasteita kokeneillekin laskijoille, sanoo Wesby.

Interski 2023 päättyy perjantaina päätösjuhlaan sekä show-laskuihin klo 18.00-21.00.

Ruotsin joukkueen shown lopetus avajaisissa oli näyttävä. Kuva: Janne Pussila
Ilmoita asiavirheestä