Paikallisuutiset

Elokapina jarrutti Levillä bussin lähtöä kaivosvierailulle

Elokapinalliset estivät Ruotsin Kaunisvaaraan aikoneen kaivoskonferenssin vierailubussin lähdön Leviltä tiistaiaamuna. Kuva: Elokapina

Kolmekymmentä ympäristoliike Elokapinan mielenosoittajaa esti tiistai-aamuna Levillä kansainvälisen kaivoskonferenssin osallistujien bussia lähtemästä kaivosvierailulle Ruotsiin. Elokapina tiedotti, että mielenosoittajat lukittautuivat bussin rakenteisiin ja estivät sen lähdön.

Bussin kohteena oli Kaunis Iron -rautakaivos, jonka ympäristöluvituksesta on käyty vuosien ajan kovaa keskustelua.

Mielenosoittajat irroittautuivat bussista poliisin mukaan lopulta aamuyhdeksältä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poliisi ilmoitti aiemmin maanantaina varautuneensa turvaamaan Levillä järjestettävän kaivoskonferenssin järjestelyt mahdollisten mielenosoitusten vuoksi. Poliisin mukaan se ei ole saanut suoria ilmoituksia mielenilmauksista, mutta asiasta on keskusteltu sosiaalisessa mediassa.

”Kaivosala ja siihen liittyvät ympäristöongelmat ovat viime aikoina saaneet mielenosoittajia liikkeelle”, poliisi tiedottaa.

Levillä järjestetään kaivosalan FEM 23 -tapahtuma tällä viikolla. Tapahtumaan odotetaan osallistujia ulkomaita myöten.

Kaivoskriittinen kansanliike on lähettänyt medialle tiedotteen, että se järjestää Levillä keskiviikkona mielenosoituksen. Liike kertoo olevansa poliittisesti sitoutumaton verkosto, joka kokoaa yhteen kaivoksista huolestuneet ihmiset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Kaivosverotus ja kaivoslaki ovat yhä riittämättömät turvaamaan luontoa ja luontaiselinkeinoja kaivosten uhkaamilla alueilla”, Kaivoskriittinen kansanliike sanoo tiedotteessaan.

Levin konferenssi kokoaa yhteen kansainvälisesti kaivos- ja malminetsintäyrityksiä, sidosryhmiä, viranomaisia sekä alan organisaatioita. Osallistujia odotetaan saapuvan 1200 ja näytteilleasettajia 128. Viimeksi osallistujia oli yli 30 maasta.

Ilmoita asiavirheestä