Paikallisuutiset

”Aivan fantastiset” sähkösukat, kasvoteippiä ja useampi takki – konstit on monet kovalla pakkasella

Inversio-ilmiön vuoksi hissin ylä- ja ala-asemilla oli jälleen jopa 20 asteen lämpötilaero.

Roope Liedes tiesi, että vain alhaalla on kylmä, joten hän lähti hienoa rinnepäivää viettämään. Kuva: Janne Pussila

Levillä on nautiskeltu poikkeuksellisen aurinkoisista ja kuulaista marraskuun päivistä. Tiistaiaamuna Kittilän lentoasemalla mitattiin –30,4 asteen pakkaslukema. Päivällä pakkanen hellitti vain muutaman asteen, mutta Levin rinteissä riitti silti laskijoita.

Pakkaspäivän auringonlasku:

Video: Janne Pussila

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Roope Liedes tuli Leville viikon laskettelureissulle ja pakkasjakso osui juuri sopivasti kohdalle.

– Perus kuoripuku, parit kalsarit, kerrastopaita, t-paita, huppari, tuubihuivi, kommandopipo, kypärä ja lasit. Näillä pärjää, mutta alhaalla on vähän kylmä, Liedes kertoi Levin huipulla, missä inversioilmiön vuoksi Gondolin yläaseman pakkasmittari näytti vain –7 pakkasasteen lukemaa, kun ala-asemalla mittari näytti –26 astetta.

– Yleensä tulee jäätyä mökille, jos on parikymmentä pakkasta, mutta nyt tiedettiin, että ylhäällä on lämpimämpää. Hyvä, että tultiin, on ollut kyllä pirun hienoja päiviä, Liedes sanoi jopa maagiseksi luokiteltavaa auringonlaskua ihastellessaan.

Inversio tekee sään ennustamisen tuntureihin vaikeaksi tai jopa osin mahdottomaksi. Forecan mukaan inversio muodostaa maan pinnan lähelle kylmän kerroksen yläosaan näkymättömän ”lasikaton”, minkä vuoksi muutaman sadan metrin korkeusero voi tehdä lämpötilaan merkittävän vaihtelun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Marita Kasurisen varpaita ei palele, sillä sähkösukat lämmittävät kovillakin pakkasilla. Kuva: Janne Pussila

Ski patrol -hommissa ollut Marita Kasurinen ei jättänyt pärjäämistään inversion varaan, vaan hän oli pukeutunut vähintäänkin kunnolla.

– Kahdet merinot, toppahousut, kuorihousut, merinovillapaita, toinen villapaita, kaksi toppatakkia ja kuoritakki. Tällä pärjää.

Lisäksi Kasurisella oli myös ässä hihassaan, tai tässä tapauksessa monoissaan.

– Minulla on akuilla toimivat sähkösukat. Aivan fantastiset. Mies osti nämä minulle syntymäpäivälahjaksi, enkä uskonut näihin ollenkaan, mutta tämä on aivan ehdoton juttu, kun monossa pitää kuitenkin olla vain yksi siisti ja sileä sukka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kasurinen on kohdannut ski patrol -vuoroillaan joskus laskijoita, jotka ovat olleet kovilla pakkasilla pinteessä liian kevyen vaatetuksen vuoksi. Jokainen tekee kuten parhaaksi katsoo, eikä ski patrol -väkikään lähde herkästi ihmisten vaatetuksesta kyselemään, vaikka tietenkin tarvittaessa auttaa pulaan joutuneita.

– Yhdeltä avopäiseltä herralta kysyin, että kannattaisiko hankkia pipo tai kypärä, mutta hän oli kuulemma britannian armeijassa oppinut olemaan käyttämättä hattua ja sieti hyvin kylmää. Se on sitten jokaisen oma asia, vaikka se näyttikin vähän hurjalta, Kasurinen muisteli.

Judy Chi kohtasi ensimmäistä kertaa eläissään näin kovia pakkasia, mutta hän pärjäsi mainiosti rinteessä, kun löysi kasvoteipin pelastamaan poskipäänsä. Kuva: Janne Pussila

Kiinalainen Judy Chi tuli Leville Isosta-Britanniasta, mutta oli silti pukeutunut lämpimästi. Chi oli ensimmäistä kertaa Levillä ja hän piti kokemuksestaan, vaikka kova pakkanen tulikin yllätyksenä.

– Kuulin, että rinteet ovat hyvin sopivia lumilautailuun, ja näin kuvia lumisista puista sekä hienoista maisemista. Todellisuus vastasi mielikuvaa, mutta näin kylmää en osannut odottaa.

Ensimmäistä kertaa elämässään näin kovia pakkasia kohdannut Chi puki ylleen vaatteita ”niin paljon kuin mahdollista”, mikä tuntui riittävältä, mutta koska lasit eivät peitä kokonaan kasvoja, siihen piti keksiä ratkaisu, kun poskipäitä alkoi kipristellä.

– Teippi auttaa todella paljon, Chi kertoi.

Tiistaina koettiin vielä kolmenkymmen pakkasasteen lukemia, mutta kovat pakkaset hellittävät ainakin hetkeksi keskiviikosta alkaen. Kuva: Janne Pussila

Kova pakkasjakso näyttää päättyvän keskiviikkona iltapäivällä, kun lumisateet saapuvat Kittilään. Ensi viikkokin näyttää maltilliselta pakkasen osalta.

Tämän vuoden kylmin lämpötila mitattiin Kittilän lentoasemalla maaliskuun lopulla, kun mittarissa komeili lukema −37,5 astetta.

Suomen kaikkien aikojen pakkasennätys −51,5 astetta mitattiin Kittilän Pokassa 28.1.1999.

Ilmoita asiavirheestä