Paikallisuutiset

60 vuodessa ehtii tapahtua paljon – Levin huima tarina jatkuu samansuuntaisena

Levin eturinteillä on laskettu hissilaskuja jo 60 vuoden ajan.

Levin tarina hakee vertaistaan eikä mikään osoita, että siinä olisi hyytymisen merkkejä, sillä kehitys sekä investoinnit jatkuvat edelleen.

Levin 60-vuotisjuhlia vietettiin myös Helsingissä, kun Levi Ski Resort sekä Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO toteuttivat juhlavuoden kunniaksi yhteistyössä Kaikkien aikojen Levi -näyttelyn.

TAHDON johtaja Jukka-Pekka Vuori kävi Levillä kertomassa näyttelystä ja Levin historiasta yleisölle avoimessa tilaisuudessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näyttely kertoi Levin matkailun kehityksestä vaatimattomilta 1930-luvun tunturihiihtokursseilta ja kotimajoituksesta kansainväliseksi hiihto- ja matkailukeskukseksi.

Levin ensimmäinen hissi 1960-luvulla oli aluksi hevosvetoinen.

Kittilän kunta hankki maa-alueita ja rakennutti kapulahissin Levitunturille matkailijoiden houkuttelemiseksi vuonna 1964. Kapulahissi rakennettiin talkoilla raivatulle pohjoisrinteelle. Nopeasti huomattiin, että hissi oli heikkotehoinen ja pieni, joten syntyi unelma suuremmasta. Ne unelmat ovat ylittyneet moninkertaisesti, sillä 60 vuoden aikana tapahtunut kehitys on ollut valtavaa. Ski Resortin liitetoiminnanjohtaja Marko Mustonen nosti esiin jopa häkellyttävän suuren lukeman.

– Liikutamme vuodessa lähes miljoonaa ihmistä rinteillä ja laduilla.

Erityisesti juhlavuonna on syytä katsoa myös menneeseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pitää antaa arvoa sille, mitä on tehty, että voimme katsoa myös eteenpäin, Mustonen sanoi.

Doppelmayr-kombihissi valmistui eturinteelle vuonna 1968.

Länsi-Lapin matkailijamäärä kasvoi, kun kulkuyhteydet ja palvelut kehittyivät 1800-luvun loppupuolelta alkaen. Soratie Rovaniemeltä Kittilään valmistui vuonna 1889 ja junarata ylsi etelästä Rovaniemelle 1909.

Levillä laskettelu aloitettiin paljon ennen hiihtohissejä.

Matkailijat majoittuivat Lapissa 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa pääasiassa kestikievareissa eli majataloissa, jollaisia löytyi myös Sirkasta.

Tunturihiihtokurssit olivat varsinaisesti 1930-luvulla alkanut liikuntamatkailuilmiö. Erityisesti avotunturi koettiin oikeana paikkana hiihtotaidon todelliselle oppimiselle. Mäennousu ja laskutaito oli luontevaa oppia tuntureilla. Kuten tänäkin päivänä, niin Sirkan kylä oli sijainniltaan kätevä, sillä tunturit nousivat heti majoituksen luota.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Levin keväthanget vuodelta 1937.
”Meidän vahvuutemme on aina ollut se, että ajattelemme Leviä kokonaisuutena” - Jouni Palosaari

Levistä tuli varsinainen hiihtokeskus, kun ankkurihissin ala-asema valmistui vuonna 1968 ja lipunmyynti, välinevuokraamo sekä kahvila tarjosivat olennaisen matkailijoille.

Kittilän lentoaseman valmistuminen vuonna 1982 ja kiitoradan pidennys 1985 oli merkittävä tekijä alueen kasvulle.

Levin ensimmäisiä laajempia panostuksia kesän aktiviteetteihin oli vuonna 1983 valmistunut kesäkelkkarata. Myöhempiä merkittäviä kesän kehityskohteita ovat olleet esimerkiksi golfkenttä ja maastopyöräreitistön kehittäminen sekä seikkailupuiston rakentaminen.

Tyylit ja välineet ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana.

Levin hissien toimitusjohtajaksi vuonna 1988 valittu Jouni Palosaari visioi Levin kehityksen seuraavat harppaukset, ja alkoi toteuttaa näitä. Tuolloin Levillä oli noin 4000 vuodepaikkaa.

– Aika puhtaalta pöydältä aloitimme kehitysprojekti ykköstä tekemään yhdessä kunnan, yrittäjien ja viranomaisten kanssa. Meidän vahvuutemme on aina ollut se, että ajattelemme Leviä kokonaisuutena, Palosaari sanoi.

Lama-aika tarjosi mahdollisuuden hankkia hissejä ja muuta kalustoa konkurssiin menneiltä pieniltä laskettelurinteiltä 1990-luvun alussa. Hissiyhtiö kehitti Levistä Keski-Euroopan esimerkkien suuntaista keskusta. 1989 perustettu Levin Matkailu Oy tuki kehitystä. Majoitus ja rinteet levisivät tunturin ympärille ja palvelut painottuivat Levin keskukseen.

Vuosien 2000 ja 2024 välisenä aikana Levin vuodepaikkojen määrä tuplaantui nykyiseen lukemaan 25 000.

Kehitys on huomioitu myös muualla. Levi valittiin Vuoden hiihtokeskukseksi vuosina 1993, 1994, 1998, 2004, 2016 ja 2023.

Kansainvälinen näkyvyys räjähti, kun Levi isännöi ensimmäistä kertaa pujottelun maailmancupia vuonna 2004.

Kehitys jatkuu edelleen. Levi Ski Resort on investoinut noin 70 miljoonaa euroa rinne- ja palveluinfran kehittämiseen vuodesta 2007 alkaen, ja seuraavan viiden vuoden aikana investoinnit ylittävät 100 miljoonan euron rajan.

Ilmoita asiavirheestä