Urheilu

217 päivää kestänyt maastohiihtokausi loppuu viimeistään äitienpäivänä – uusi kausi alkanee jälleen jo syyslomien aikaan

Levillä pääsi vielä torstaina hiihtämään tuoreella baanalla. Latujen huolto loppuu kuitenkin viimeistään äitienpäivänä. Kuva: Janne Pussila

Kuten presidentti J.K. Paasikivi aikoinaan totesi, että ”Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku”, niin samassa hengessä on katsottava totuutta silmiin ja myönnettävä, että Levin maastohiihtokausi on ohi, tai ainakin se on lähes päätepisteessään.

Latukone vetää vielä baanaa äitienpäivään saakka, mikäli olosuhteet sen sallivat.

Koska Levin maastohiihtokausi aloitettiin jo 7.10., tulisi äitienpäivänä täyteen 220 päivän maastohiihtokausi. Toki jos jollakin luopumisen tuska käy ylitsepääsemättömäksi, niin hiihtämään pääsee vielä äitienpäivänkin jälkeenkin, mutta latujen kunnostus loppuu viimeistään pyhänä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vielä torstaiaamuna ensilumenladulla pääsi hiihtämään oikein hyvin, vaikka lämpötila pysyi yön reilusti plussalla ja päivästä oli kehkeytymässä hyvin lämmin.

Yhden hengen testiryhmämme kävi ensin toiveikkaasti kokeilemassa ja toteamassa, että Kätkän pohjoispuolen vielä keskiviikkona ajettu latu oli jo heikko. Emme suosittele sitä enää kenellekään.

Sen sijaan eturinteen lähtöpaikalta vasta ajettu baana oli hyvin hiihdettävää ja sitä jatkui mukavat pätkät vielä Draivilta eteenpäinkin. Latupohja oli tosin pehmeä ja luisto olisi vaatinut noituutta. Latu-urat pysyivät hyvin muodossaan. Viimeisten hiihtopäivien paras lähtöpaikka on Draivilta.

Olavi Rauhala ajoi vielä torstaiaamuna latuja muutamille innokkaimmille hiihtäjille. Kuva: Janne Pussila

Latukoneenkuljettaja Olavi Rauhala teki torstaiaamuna ihmeitä, mutta montaa kertaa hänkään ei enää tälle kaudelle latua loihdi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Keliolosuhteet aina ratkaisee sen viimeisen päivän, mutta äitienpäivä on yleensä ollut se raja. Lopulta se on ukkoylijumalan vallassa, Rauhala sanoo.

Valaistu tykkilumilatu ja miniporon lenkki ovat niitä osuuksia, mitkä ovat viimeiseen saakka huollettuja.

– Toki nämäkin sosheelle menevät ja vesipaikkoja tulee koko ajan lisää, mutta niitä pitää vain yrittää soselumella paikkailla. Pääsääntöisesti tässä on hyvää hiihdettävää, Rauhala kertoo.

Joka tapauksessa sukset joutavat nyt tai viimeistään kohta suihkun kautta huoltoon ja säilykseen. Mikäli ensi kaudella aloitetaan samaan aikaan kuin viime syksynä, niin taukoa tulee aika tarkalleen viisi kuukautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Levin hiihtolatujen reittivastaava Hannu Levinheimo lupailee, että Levillä jo parina-kolmena vuonna syyslomien aikaan aloitettu varhainen maastohiihtokausi toteutuu myös ensi syksynä.

– Syyslomien alkuun tähdätään, ja varastolumikasoja tehdään jo kuutoshissin ala-asemalle, Levinheimo sanoo.

Viime syksynä Levin ensilumenlatu avattiin ensimmäisenä. Esimerkiksi Vuokatissa päästiin ladulle vasta seuraavalla viikolla, samoin kuin myös Imatralla, Kontiolahdella, Tahkolla ja Rukalla.

Monista muista poiketen Levillä päästään ensilumenladulle ilmaiseksi. Esimerkiksi Vuokatissa päivälippu maksoi 24 euroa.

– Se on ollut ilmainen alusta lähtien, eikä maksullisuudesta ole ollut edes puhetta, Levinheimo sanoo

Kausi on ollut pitkä, joten huollettavaa ja hiihdettävää on riittänyt, sillä Levin ja Kittilän huolletun latuverkoston kokonaispituus on yli 200 kilometriä.

Ilmoita asiavirheestä