Kotimaa

Uusi Matkailijamittari kertoo: ulkomaalaiset matkailijat toivat Suomeen 3,8 miljardia euroa vuodessa

Kittilään lennetään talvikaudella muun muassa Pariisista. Kuva: Miika Sirkiä

Suomeen tehtiin talven päämatkailusesongin eli joulu-helmikuun aikana lähes 1,2 miljoonaa matkaa. Rahaa ulkomaiset vieraat jättivät tuona aikana Suomeen 1,1 miljardia euroa eli keskimäärin 916 euroa matkaa kohden.

Kesäsesongilla Suomeen tehtiin 1,6 miljoonaa matkaa. Yhteensä vuoden aikana Suomeen matkattiin noin 4,7 miljoonaa kertaa ja Suomessa käytettiin rahaa 3,8 miljardia euroa. Keskimäärin ulkomainen lomailija viipyi Suomessa neljä päivää.

Tiedot selviävät Visit Finlandin yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tuottamasta Matkailijamittarista, joka on uusi matkailun kuukausitilasto. Sen tiedonkeruu aloitettiin maaliskuussa 2023. Tietoja on kerätty muun muassa Kittilän lentoasemalla matkailijoita haastattelemalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Talvimatkailijat käyttävät keskimäärin 115 euroa enemmän rahaa kuin kesämatkailijat. Talven suurempi matkaa kohden käytetty rahamäärä selittyy osaksi talviajan palveluiden korkeammilla hinnoilla sekä suurella kysynnällä, mikä on voitu siirtää hintoihin, Visit Finlandin asiantuntija Katarina Wakonen sanoo tiedotteessa.

Matkailijamäärä sisältää rekisteröidyt ja rekisteröimättömät majoitukset, kuten mökkimajoitukset, lyhytaikaiset vuokra-asumiset sekä yöpymiset sukulaisten luona.

Rahankäyttö taasen muodostuu majoituksesta, ravintoloista ja kahviloista, polttoaineesta, liikkumisesta, kulttuurista, urheilusta ja virkistyksestä sekä ostoksista ja muista menoista. Rahankäyttöön ei sisälly meno- ja paluumatkan lento- ja laivalippuihin käytettyä rahaa.

Ulkomaiset matkailijat varaavat talvimatkansa Suomeen hyvissä ajoin. Matkavaraukset tehdään talvikaudelle keskimäärin 3,4 kuukautta ennen matkan alkua, kun kesäkaudella matkailijat tekivät varaukset 2,3 kuukautta aiemmin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Talvivarausten aikainen ajankohta selittyy osaksi valmismatkojen suurella määrällä. Noin viidesosa talven vapaa-ajan matkoista on valmismatkoja, kesällä niiden osuus on vain viisi prosenttia.

– Luontoon liittyvät suomalaiset elämykset ja kokemukset kiehtovat ulkomaisia matkailija ympäri vuoden. Talvella lisäksi ulkoilma-aktiviteetit ja talviurheilu vetoavat matkailijoihin. Kesä-Suomesta haetaan luontoelämysten lisäksi talvikautta useammin urbaaniin elämään liittyviä kokemuksia esimerkiksi kulttuurielämysten ja kaupunkimatkojen merkeissä. Kesällä tehdään lisäksi runsaasti kiertomatkoja, Wakonen jatkaa tiedotteessa.

Visit Finland seuraa myös matkailijoiden hiilijalanjälkeä. Ulkomaisten matkailijoiden hiilijalanjälki kesä- ja talvikausilla on matkaa kohti suunnilleen sama, vähän yli 460 kiloa.

Laskelmassa on huomioitu meno- ja paluumatkasta, Suomessa liikkumisesta sekä majoituksesta ja aterioista aiheutuneet hiilidioksidipäästöt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Matkailijamittarin tiedot on kerätty haastattelemalla matkailijoita ympäri vuoden Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Helsingin satamissa.

Kesällä haastatteluita tehtiin myös Tampere-Pirkkalan lentoasemalla ja Turun satamassa. Talvikaudella haastatteluita tehtiin Ivalon, Kittilän, Kuusamon ja Rovaniemen lentoasemilla.

Yhteensä haastatteluita tehtiin yli 7500 ja tutkimuksen virhemarginaali on noin kaksi prosenttia suuntaansa.

Oikaisu 15.4. kello 9.05. Korjattu aikaisempi otsikon virheellinen muoto, että ulkomaiset jättivät Suomeen 3,8, miljoonaa euroa. Oikea luku on 3,8 miljardia.

Ilmoita asiavirheestä