Kolumnit

Tuttu vieras: Monimuotoisuuden matka

Ostin tovi sitten Kilpisjärven luontokeskuksesta, asiakaspalvelijan suosituksesta, Juha Kauppisen kirjan "Monimuotoisuus - Lyhyt Oppimäärä". Kirjaa ostaessani mietin, että tiedän jo jonkin verran luontokadosta, mutta annetaan tälle kirjalle nyt koti.

Kotiin palattuani avasin kirjan, luin ja pysähdyin kohtaan: "Elämä kannattelee elämää. Laji ei selviä yksin. Elämä on yhtä kuin elämän verkko. Jos elämän verkko on suuri ja tukeva, rakennettu suuresta määrästä vuorovaikutussuhteista, se kestää. Muuten se ei kestä."

Päässäni syttyi lamppu, joka johti ajatukseen siitä, että monimuotoisuus koskee paitsi floraa ja faunaa, myös meitä ihmisiä. Ja tämä ajatusvirta jatkui Leviin ja tämän kylän monimuotoisuuteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Leviä markkinoidaan vieraillemme paikkana, jossa on jokaiselle jotakin. Monipuolista tekemistä, näkemistä, erilaista majoitus- ja ravintolatarjontaa. Levin oma ekosysteemi on minusta juuri tämän monimuotoisuuden takia toimiva konsepti. Mutta mikään näistä asioista ei olisi syntynyt ilman tätä upeaa, diversiteettiyhteisöä. Ja ehkäpä juuri tämän takia alueelle on satanut erilaisia palkintoja, mainetta ja kunniaa.

Alueen evoluutio etenee luonnollisesti ja yhdessä tekemällä. Tänä vuonna juhlitaan Levin 60-vuotista taivalta, joka on upea tarina siitä, miten pienestä pohjoisen kylästä on kasvanut arvostettu kansainvälinen, ympärivuotinen matkailukohde.

Levillä ollaan sitouduttu vastuulliseen matkailuun, ja tämä sitoumus tarvitsee meidän kaikkien panostamme, sillä Lapin arktinen luonto ja sen säilyttäminen on meidän elinehto nyt ja tulevaisuudessa. Ei pelkästään taloudellisen vastuun näkökulmasta, vaan myös ekologisen vastuun näkökulmasta. Me olemme kaikki luonnossa vieraina, tärkeä osa tätä elämän verkostoa. Toivon myös, että kaikki Levillä vierailevat muistavat tämän.

Juha Kauppisen kirjalle ehdoton lukusuositus. Teos on ehkä suunnattu nuoremmalle yleisölle, mutta se sopii mainiosti myös kaikille, jotka haluavat syventää ymmärrystään luonnosta ilman sitoutumista pitkiin ja syvällisiin reportaaseihin. Kirjassa käsitellään ihmisen ja luonnon välistä vuorovaikutusta ja sen vaikutuksia sekä luonnolle että ihmisille, jotka elävät osana maapallon monimutkaisia ekosysteemejä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Anette Latva-Piikkilä

Kirjoittaja on etelästä Leville muuttanut yrittäjä, joka viihtyy ulkona yksin, ryhmässä sekä koiran kanssa.

Anette Latva-Piikkilä
Ilmoita asiavirheestä