Paikallisuutiset

Tunturissa tuulee – maksuton Tunturisää-palvelu kertoo kuinka paljon

Olosuhteiden tuntemus on hiihto- ja patikointivaelluksilla erittäin tärkeää.

Tuuli voi yltyä tunturissa nopeasti kovaksi. Kuva: Janne Pussila

Joukko suomalaisia sään ja luonnon ystäviä on jo pidemmän aikaa halunnut parantaa sääennusteiden luotettavuutta tunturialueilla.

Viimeinen niitti vuosia pyöritellyn idean toteuttamiselle oli Pallaksen vuodenvaihteen lumivyöryonnettomuus, joka vaati kahden retkeilijän hengen.

Maaliskuun puolivälissä päivänvalon näki maksuton Tunturisää-palvelu, joka auttaa luonnossa liikkujaa tutustumaan sekä tunturin laen että laakson sääolosuhteisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Useimmat saatavilla olevat ennusteet kuvaavat ennemminkin olosuhteita tunturien laaksoissa kuin niiden lailla, meteorologi Martin Gahmberg ja eräopas Patrick Blom kertovat tiedotteessa.

He saivat mukaansa ohjelmistoarkkitehtiveljekset Niklas ja Jonathan Schröderin, joiden yrityksen ansiosta tuulen voimalla liikkumista rakastava nelikko pystyi kehittämään ja julkaisemaan sovelluksen ennätysnopeasti.

– Tunturisää lisää luonnossa liikkujien ymmärrystä tuntureiden oikukkaista olosuhteista ymmärrettävien ennusteiden avulla. Kuvaamme säätä eri korkeuksilla – niin tunturin huipulla kuin laaksossakin – ja ennustamme myös pilvien alarajan korkeuden.

Tunturisää näyttää kahden vuorokauden sääennusteet yhteensä kymmeneen tunturiin. Kuva: Kuvakaappaus

Tunturisää näyttää tällä hetkellä säätilan kymmenelle tunturille, joita ovat Saana, Pallas, Levi, Ylläs, Saariselkä (Kaunispää), Sokosti, Luosto, Pyhä, Salla ja Ruka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ennuste kertoo yksinkertaisella ja ymmärrettävällä tavalla, kuinka iso ero sääoloissa on laakson ja laen välillä.

Lämpötilan ja tuulilukemien lisäksi ennuste kertoo pilvien alarajan korkeuden. Ennuste yltää kahden vuorokauden päähän.

– Vuodenvaihteen onnettomuus kosketti meitä ja aloimme tutkia asiaa tarkemmin. Selvitimme, miltä onnettomuushetken sää näytti ennusteissa maanpinnalla ja eri korkeuksilla. Totesimme, että sääennusteet olivat todennäköisesti ennustaneet onnettomuuspäivälle paljon kevyttuulisempaa säätä, sovelluksen kehittäjät toteavat.

He muistuttavat, että olosuhteiden tuntemus on hiihto- ja patikointivaelluksilla erittäin tärkeää. Etenkin talviaikaan kylmyys, tuuli ja vaihtuvat olosuhteet voivat aiheuttaa hiihtäjille haastavat olosuhteet – toisinaan jopa hengenvaaran.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tunturisää-sovelluksesta kerätään kevään aikana palautteita ja sovellusta kehitetään paremmin toimivaksi viimeistään talvikaudelle 2024-2025.

Ennusteen pohjana käytetään Ilmatieteen laitoksen avoimesta datasta löytyvän korkearesoluutioisen HARMONIE-AROME-sääennustemallin dataa.

Ilmoita asiavirheestä