Paikallisuutiset

Tulvahuippu on ohi, mutta vesi on edelleen vahinkorajan yläpuolella

Kevättulva nousi poikkeuksellisiin korkeuksiin Länsi-Lapin alueella lämpimän sään ja sitä seuranneiden sateiden myötä.

Ounasjoki oli jo rauhallinen sunnuntai-iltana. Kuva: Janne Pussila

Ounasjoella koettiin keskimääräistä suurempi tulvahuippu viikonloppuna. Kittilän alueella vesi nousi vahinkorajan yli perjantaina, minkä vuoksi useita maanteitä jouduttiin sulkemaan liikenteeltä. Myös aineellisia vahinkoja on kärsitty.

Vesi on jo laskussa, mutta edelleen paikoin vahinkorajojen yläpuolella.

Pelastuslaitokselta muistutetaan, että tehtyjen suojausten toimivuuden seuranta on tärkeää siihen asti, että vesi on laskenut riittävästi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tulva ei ole aiheuttanut vaaraa ihmisille. Jonkin verran olemme joutuneet muistuttamaan, että olisi hyvä pysytellä pois tulvavedestä. Yksittäisiä rakennuksia on saattanut kastua, ja jonkin verran kellareita on vedenvarassa. Suurvahingoilta on vältytty, mutta toki tulva voi aiheuttaa henkilökohtaisesti isoja menetyksiä niille, joiden omaisuutta on vedenvarassa, päällikköpäivystäjä Timo Rantala kertoo.

Könkään havaintopisteen kohdalla Ounasjoen vedenpinta oli paikoin korkeimmalla tasollaan sitten vuoden 2005. Nousu pysähtyi viimein noin puoli metriä alhaisemmalle tasolle kuin kevään 2005 suurtulvassa korkeimmillaan.

Suurin tulva on Tornionjoella, missä harvinaisen suuri, kerran 50:ssä vuodessa toistuva tulvahuippu ajoittui viikonlopulle ja maanantaille. Tornion kaupungin kohdalla tulvahuippu saavutettiin maanantaiaamuna, jolloin vedenpinta nousi korkeimmilleen puoleen vuosisataan.

Pinta jäi selvästi tulvapenkereiden reunojen alapuolelle, mutta ei ole vielä kääntynyt laskuun. Ennusteiden mukaan pinta lähtee laskuun maanantain tai tiistain aikana. Pohjoisempana Tornionjoella vedenpinta on jo laskussa. Vesi on silti edelleen korkealla ja tulva-alueella monia teitä on edelleen suljettu.

Ilmoita asiavirheestä