Viihde

Tuikussa rinnepäivän voi päättää Finlandia-hymniin — tärkeät perinteet toimivat vetonaulana edelleen

Paraatipaikalla seisova rinneravintola Tuikku on toiminut samalla konseptilla 90-luvulta asti. Uusia tapahtumia kehitetään, mutta perinteet säilyvät.

Tuikku on ollut vuodesta 2006 Jarkko Kuusiston omistuksessa. Kuva: Vera Krok

Kaksi tärkeää elämän asiaa: purjehtiminen, niin kuin Lasse Mårtenson sanoi sekä hyvien ystävien kanssa Tuikussa käyminen.

Näin Levin vanhimman rinneravintolan merkitystä kuvailee Tuikun omistaja ja yrittäjä Jarkko Kuusisto.

Tuikun toiminta perustuu pitkälti perinteille, onhan kyseessä ”se aito ja alkuperäinen” rinneravintola. Kuuluisin perinne lienee Tunturihumpat, joka vetää tuvan täyteen päivä toisensa jälkeen sekä joka ilta soitettava Myrskyluodon Maija ja Finlandia-hymni. Tunturihumpat, alkuperäiseltä nimeltään Päivätanssit, sai alkunsa jo vuonna -98, kun Kuusistosta tuli Tuikun ravintolapäällikkö.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Silloin pidettiin ruskalla Päivätanssit ensimmäistä kertaa. Ruska onkin noussut yhdeksi meidän tärkeimmäksi sesongiksi.

Ensimmäisen kerran Kuusisto vieraili Levillä 1976–77, jolloin Kuusiston suvulla oli jo matkailubisneksiä Sirkassa.

Vahvoista perinteistä huolimatta Kuusistolle on tärkeää kehittää toimintaa ja pitää tunturi virkeänä. Hän paljastaa, että vappuna tiedossa on teemaviikonloppu, josta ei kuitenkaan vielä sen enempää kerrota.

– Kerrotaan myöhemmin lisää, mutta semmoinen hauska tapahtuma on tiedossa, Kuusisto paljastaa pilke silmäkulmassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tunturihumppien ja Finlandian lisäksi Tuikku seisoo myös poikkeuksellisella paikalla. Kauas avautuva maisema ja auringonlasku kerää ihalijoita ympäri vuoden. Vaikka kyseessä on rinneravintola, asiakkaiden onneksi paikalle pääsee myös kätevästi kävellen tai autolla. Tai vaikka helikopterilla.

– Ennen kuin menemme kiinni iltapäivällä viideltä ihmiset tulevat katsomaan maisemaa, auringonlaskua ja kuuntelemaan Finlandian. Se on se meidän juttu.

Pärevieraskirja sai alkunsa ylimääräisistä ruokapäreistä, joille oli keksittävä käyttöä. Ensimmäinen päre Tuikun kattoon on ilmestynyt 2000-luvun alussa, ja nykyään tila katosta alkaa jo loppumaan. Kuva: Vera Krok

Toinen tärkeä tekijä Tuikun tunnelmassa on henkilökunta. Kuusisto kertoo, että iloinen ja osaava henkilökunta on kaiken ydin.

– Meidän henkilökunta tekee sydämellä tätä työtä, ja ihmiset ovat tervetulleita. Minulla on visio, miten erottaudutaan muista ja yhdessä henkilökunnan kanssa toteutamme sen. Ei tätä yksin tehdä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuusisto muistuttaa, ettei asioita tehdä vain Tuikku mielessä vaan koko Levin matkailua ja kehitystä ajatellen. Suurena hiihtokeskuksena perinteitä tulee kunnioittaa, mutta myös kehittyä jatkuvasti. Yhteistyö eri yrittäjien ja kunnan välillä on välttämätöntä toimivan kokonaisuuden kannalta. Monipuolinen sisältö parantaa myös kilpailua.

– On erittäin tärkeää, että joukossa on myös yksityisiä yrittäjiä. Mikä onkaan mukavampaa kuin mennä tuttuun paikkaan, jossa on tuttu omistaja ja työtä tehdään sydämellä. Monipuolisuus luo positiivista sisältöä.

Tuikun ja Levin strategian Kuusisto tiivistää yhteen lauseeseen: Levi on rakas.

Ilmoita asiavirheestä