Urheilu

Suomen kovin MTB-endurokisa vaati veronsa – moottoripyöräenduron legenda Juha Salminen joutui jättämään leikin kesken

Maastopyöräenduron SM-osakilpailu Levillä. Moottoripyöräenduron 13-kertainen maailmanmestari Juha Salminen joutui keskeyttämään kaaduttuaan ja loukattuaan kätensä Kuva: Janne Pussila

Levillä ajettiin perjantaina ja lauantaina maastopyöräilyenduron SM-osakilpailu, jota pidetään yleisesti valtakunnan ykköskisana.

Varsinkin perjantai-illan Kätkän erikoiskoe ihastuttaa ja joitakin jopa kauhistuttaa. Kätkän pätkä on lähes kymmenen kilometriä pitkä ja paikoin erittäin jyrkkä ja kivinen. Kätkän erikoiskoetta verrataankin Eurooppalaisiin huipputason kilpareitteihin.

– Kätkä on kyllä hieno ja paljon olen sieltä tarinaa kuullut. Perjantaina ekaa kertaa siellä ajoin ja mahtavaa oli. On täällä muutenkin ihan viimeisen päälle hienoa, sillä ei meillä etelässä tällaisia mäkiä ole. Ei tämän parempaa voisi olla, e-bike -luokkaan osallistunut moottoripyöräenduron legenda Juha Salminen sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maastopyöräenduron SM-osakilpailu Levillä:

Video: Janne Pussila

Salminen aloitti kilpailemisen MTB enduron SM-sarjan sähköpyöräluokassa viime kaudella, ja tällä kaudella hän kiertää koko sarjan.

– Olen ajanut näilllä vehkeillä vuodesta 2018-19 saakka, kun ensimmäiset viisaat sähköavusteiset pyörät tuli. Lopulta pojat houkutteli kisoihin mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Salminen näkee lajien suurimpana erona sen, että maastopyörien puolella kaikki on pienempää ja yksinkertaisempaa.

– Vauhti on vähän hitaampi, kun vetovoimaa on vähemmän, mutta tässä sitten taistellaan enemmän painovoiman kanssa. Lisäksi polkeminen on fyysistä hommaa sähköavusteisenakin.

Salmisen mukaan lajeissa tarvitaan kuitenkin paljon samankaltaisia ominaisuuksia.

– Ajosilmän pitää olla hyvä. Täytyy tietää missä pitää vauhtia ja missä ei. Kaikesta ajamisesta on hyötyä myös muissa vastaavissa lajeissa. Kyllä minulle etua on siitä, että olen joskus ajanut moottoripyörällä kovaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Salminen on tosiaan täysin kiistatta ajanut joskus moottoripyörällä todella kovaa hyvin hankalissa olosuhteissa. Salminen on voittanut moottoripyöräenduron MM-sarjassa 13 maailmanmestaruutta, ja hänellä on eniten osakilpailuvoittoja (96), joten kilpailuvietin voisi olettaa olevan äärimmäisen korkealla tasolla.

– Ei minulla ole tavoitteita tässä hommassa, yritän pitää tämän vain hauskana harrastuksena. Kilpailuun on jopa vaikea lähteä, kun ei ole enää sellaista tarvetta kilpailla ja mitata omaa vauhtiaan, mutta kun pääsee tai joutuu kisaan mukaan, niin sitten tuntuu mukavalta. Aina kun kellot lähtee käymään, niin puristus alkaa.

Maastopyöräenduron SM-osakilpailu Levillä. Moottoripyöräenduron 13-kertainen maailmanmestari Juha Salminen joutui keskeyttämään kaaduttuaan ja loukattuaan kätensä Kuva: Janne Pussila

Miesten e-bike-luokassa oli 30 osallistujaa. Salminen ehti ajaa kuudella erikoiskokeella kympin joukkoon ennen kaatumistaan. Lauantain viides erikoiskoe Draivilla osoittautui tällä kertaa kohtalokkaaksi, kun Salminen kaatui ja loukkasi kätensä.

– Olosuhteet oli tosi hyvät, mutta silti tuli pieni muksahdus. Löin kättä sen verran maahan, että kämmenselkä on vähän turvoksissa ja jäykkänä, joten jätin leikin siihen ja siirryin kannustusjoukkoihin. Välillä on tällaista, Salminen sanoi.

Marita Nyqvist voitti naisten sähköpyöräluokan.

Maailman pohjoisin endurokisa kerää kiitosta

Enduron SM-sarjan neljännen osakilpailun ensimmäiset erikoiskokeet ajettiin perjantai-iltana. Kauniin iltavalon kajossa ajettiin myös Kätkätunturin haastava erikoiskoe, joka on Suomen pisin.

Lauantai tarjosi yhdeksän pitkää sekä maisemallista erikoiskoetta.

Naisten e-bike- eli sähköpyörä-luokan voitti Marita Nyqvist ja toiseksi polki maastopyöräenduron moninkertainen Suomen mestari Kaisa Härkönen.

– Tästä on vähän tullut pääharrastus, mutta en ota tästä mitään painetta. Tykkäsin tosi paljon pätkistä, harmittaa vain, kun tänään ekalla EK:lla meni rengas ja jouduin ajamaan sisäkumilla. Olisi ollut makeeta baanaa, mutta jouduin kivikkoisemmissa paikoissa ajamaan hiljempaa, voittaja Marita Nyqvist sanoi.

Moottoripyöräenduron Euroopan mestari Sanna Kärkkäinen oli e-bike-luokassa neljäs. Myös Kärkkäinen kärsi matkalla rengasrikosta.

– Tässä on parasta itsensä haastaminen, ylittäminen sekä yhteisö. Kun tuli rengashuolia, kaikki mimmit jeesasivat toisiaan ja jutut on ollut siirtymillä tasoa laadukas, Kärkkäinen nauroi.

Naisten luomupyörä-luokan ylivoimaiseen voittoon ajoi entinen jääkiekkoilija Suvi Vacker. Edes viimeisen EK:n kaatuminen ei naista pysäyttänyt, sillä toiseksi tulleeseen Ella Sjogreeniin tuli aikaeroksi lähes neljä minuuttia.

– Ollut hienot pätkät, ajo maistui ja sain siihen hyvän rentouden. Kiitän myös ajokavereita, meillä oli tosi hyvä henki ja kannustus, Suvi Vacker sanoi maalissa.

Miesten e-bike-luokan voitti Ruotsin Simon Carlsson.

Miesten luomupyörissä voittoon ajoi Tarmo Ryynänen ennen Henric Stigellia.

Tarmo Ryynänen voitti miesten luomupyöräsarjan, missä maaliin pääsi 49 kilpailijaa.

Kovaa touhua

Jarkko Leppimaa Lahdesta ajoi e-bike -luokassa, mutta sähköavusta huolimatta kisa kävi fyysisesti raskaaksi.

– Harjoituskilsojakin tuli jo 80, mikä taisi olla vähän liikaa. Olisi tärkeää mitoittaa harjoittelu oikein, että jaksaisi sitten kisassa loppuun saakka täysillä.

Levin kisassa ajettiin perjantaina kolme ja lauantaina yhdeksän erikoiskoetta. Lauantaina kuskit pääsivät kahdesti hissillä ylös, mutta muuten erikoiskokeille ajettiin. Varsinkin luomupyörillä haaste on mittava. Muutenkin Levin olosuhteet vaativat erityistä huomiota.

– Aika poikkeava kisa tämä on verrattuna Etelä-Suomeen. Paljon terävää kiveä alusta loppuun. Tuo rakkakivi teettää monessa kohtaa harmaita hiuksia. Kova meininki täällä on, kun nopeudet kasvaa, joten tarkkana saa olla, Leppimaa sanoi.

Jarkko Leppimaalle Levin kilpailu on aina kauden kohokohta. Kuva: Janne Pussila

Kaikesta huolimatta, tai ehkäpä juuri siksi, Levi on Leppimaalle erityinen ajopaikka.

– Reitit on pitemmät kuin muualla. Reitistö on muutenkin poikkeuksellisen hienoa, kun muihin keskuksiin vertaa. Tämä on ihan suosikkipaikka, kun pääsee pitkiä mäkiä ajamaan. Viiden minuuutin erikoiskokeet on kotimaisessa endurossa jotain erityistä.

Maastopyöräenduron SM-osakilpailu ajettiin Levillä.
Ilmoita asiavirheestä