Paikallisuutiset

Pallakselle rakennetaan uusi retkeilijöille aina avoin luontokeskus

Ensi vuoden loppuun mennessä valmistuvan keskuksen on tarkoitus tarjota retkeilijöille huoltopiste sekä ajankohtaista tietoa reiteiltä.

Alustava visualisointi Pallastunturille tulevasta uudesta luontokeskuksesta. Kuva: Arkkitehtitoimisto LUO

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kupeeseen rakentuu uudenlaisella konseptilla toimiva luontokeskus. Keskuksen on tarkoitus olla aina auki ja toimia retkeilijöille huoltopisteenä. Tiloissa retkeilijät voivat siistiytyä vaelluksen jälkeen ja tiskata vaelluksella käytetyt astiat keskuksen keittiössä.

– Lähtökohtaisesti luotamme retkeilijöihin. Meillä on vahva usko siihen, että tällainen omatoimisesti käytettävä luontokeskus toimii nimenomaan Pallastuntureilla, jossa suurin osa alueella liikkuvista on vastuullisia retkeilijöitä, virkistyskäytön erityisasiantuntija Timo Karinen Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo tiedotteessa.

Päivystävää asiakasneuvojaa keskukseen ei tule, mutta Karisen mukaan tavoitteena on, että kiireisimmän vaellussesongin aikaan sekä tapahtumien yhteydessä tilassa olisi paikalla myös asiakasneuvoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskuksen tiloihin tulevilta diginäytöiltä retkeilijöille näytetään ajantasaista tietoa reitiltä sekä tietoa turvallisuudesta, esimerkiksi alueella tapahtuvista tulvista ja lumivyöryistä.

Metsähallituksen tiedossa ei ole, että vastaavia luontokeskuksia olisi muiden maiden retkikohteissa. Keskuksen on tarkoitus valmistua vuoden 2025 loppuun mennessä, ja varsinaiset rakennustyöt tehdään ensi vuonna sulan maan aikana. Luontopalvelut sai Pallastunturin luontokeskuksen rakentamiseen 1,6 miljoonaa euroa hallituksen lisätalousarviossa viime vuonna.

Uuden luontokeskuksen suunnittelusta vastaa Metsähallituksen Luontokeskus yhdessä oululaisen LUO-arkkitehtitoimiston kanssa.

Aiempi luontokeskus purettiin viime vuonna, koska rakennuksen mittavien sisäilmaongelmien vuoksi suunniteltua remonttia ei ollut Metsähallituksen mukaan kannattava toteuttaa.

Ilmoita asiavirheestä