Paikallisuutiset

Palanut savusauna lämpenee jälleen remontoituna — palkittu Sammuntupa luottaa perinteisiin

”Hymy ihmisten suille ja hyvä kokemus perinteisestä paikasta”, tämä on Topi Kenttälän resepti alkavalle sesongille.

Riikka ja Topi Kenttälä kunnostettavalla savusaunalla. Sammuntupa palkittiin Kittilän Vuoden Maaseutuyrittäjä 2023 -palkinnolla. Kuva: Miika Sirkiä

Ounasjoen rannalla Sammuntuvan savusaunan piipusta nousee taas savu. Topi Kenttälä tekee koeluontoista sisäänlämmitystä, tarkkailee savuvuotoja ja makustelee saunan aromeita. Sisko Riikka Kenttälä on hänkin päässyt katsomaan saunan tilannetta, syksy on mennyt tiiviisti poroerotuksissa.

Levin Sammuntupa ja porotilapalvelut valittiin Kittilän kunnan vuoden 2023 maaseutuyritykseksi. Kenttälät sanovat yllättyneensä tunnustuksesta, ja se kertoo heidän mukaansa siitä, että jotain on tehty oikein. Viimeiset pari vuotta eivät ole olleet helppoja Kenttälän perheessä. Savusauna, joka nyt taas lämpenee, paloi pahoin helmikuussa, ja yrityksen perustaja, sisarusten isä Erkki Kenttälä menehtyi kaksi vuotta sitten. Riikka puolestaan tippui hevosen selästä ja loukkasi molemmat kätensä.

– Ei enää pieni rakennuspalo tunnu missään, Riikka sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sammuntuvan toiminta koostuu poroajeluista ja muista poro-ohjelmista, latukahvilan palveluista ja saunaohjelmista. Sama toimintamalli on ollut käytössä jo 40 vuoden ajan.

Toimintaa pyörittävät Topin ja Riikan lisäksi äiti Arja Kenttälä sekä kymmenkunta työntekijää.

Riikka kertoo, että Sammuntuvalla sauna on suomalaisten asiakkaiden sydämessä, porot erityisesti ulkomaalaisille tärkeitä. Ensimmäiset ulkomaiset ryhmät saapuivat 20. marraskuuta. Mikä työssä on tärkeää?

– Hyvä kokemus ja hymy ihmisten suulle. Ja että saavat kokea alkuperäisen paikan ja tunnelman. Sehän on hieno asia, Topi sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ajoporojen koulutus tehdään itse vasasta lähtien, ja eläimiä totutetaan toimimaan ihmisten kanssa.

– Niistä näkee persoonallisuuden, parhaat jatkaa urakaksi, huonot lihaksi tai hirvaaksi. Ihmisystävällisistä tulee matkailuporoja, Riikka sanoo.

Kun ajoporo aloittaa työuransa nelivuotiaana, se saattaa jatkaa tehtävässään terveystilanteen mukaan jopa 11 vuotta, useimmin kuitenkin noin kahdeksan vuotta.

Porot ovat Kenttälän sisaruksille työkavereita. Poroilla ajetaan lyhyttä lenkkiä Sammuntuvan läheisyydessä. Matkailijoille kaikkein odotetuin osuus on kuitenkin nähdä eläimet läheltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Reissun paras kohta on, kun pääsee syöttämään ja rapsuttamaan, Riikka sanoo.

Säilytän vanhaa niin paljon ko tohin. Saa nähdä, onko löylyt mukavat. Topi Kenttälä
Perinteikäs latukahvila avataan joulukuussa, ja ulkomaalaiset ryhmät tulevat Sammuntuvalle parin viikon päästä. Kuva: Miika Sirkiä

Viime vuosina on ollut lämpimiä talvia, ja Topi muisteleekin ajaneensa turisteja joulukuussa sadepuku päällä. Myös ajettaviin reitteihin säillä on ollut vaikutusta. Ennen reitit olivat joen toisella puolella, mutta huonojen jääolosuhteiden vuoksi poroilla ajetaan nyt kilometrin lenkkiä Taalovaarassa.

Riikan mukaan pidemmät lenkit jäivät koronan aikana pois, ja niitä on tarkoitus taas aloittaa uudelleen, koska ne ovat mielekkäämpiä asiakkaalle ja työntekijälle.

Sammuntuvalla Erkki Kenttälä aloitti ajoporojen kouluttamisen matkailukäyttöön 90-luvulla, kun kysyntää ilmeni. Riikka muistaa hänen ensimmäisen ajokkaansa olleen nimeltään Jaska. Riikka oli tuolloin viisivuotias.

Alkuaikojen rekiä, länkiä ja lanoja on edelleen yrityksen säännöllisessä käytössä.

Isäänsä Kenttälät muistavat usein töittensä lomassa.

– Paljon se täällä touhuili. On se nyt erilaista, ja pitää tehdä kaikenlaisia hommia. ”Vie mennessä ja tuo tullessa”, sen se aina sanoi, ja sillä tekniikalla pääsi pitkälle, Topi muistelee.

Tämä on päivä kerrallaan elämistä ja vähän pitää yrittää ennakoida. Riikka Kenttälä

Saunapalvelut, avantouinti ja latukahvila pitävät nekin sisaruksia kiireisinä. Perinteikäs latukahvila avataan 1. joulukuuta.

24 vuotta sitten rakennettu savusauna on tarkoitus olla käytössä taas tänä talvena. Topi on remontoinut saunan sisältä täysin, ja esimerkiksi ovet ja ikkunat on vaihdettu.

– Säilytän vanhaa niin paljon ko tohin. Saa nähdä, onko löylyt mukavat.

Savusaunan lämmittäminen on koko päivän työ. Topi on laittanut tulet saunalle aamulla yhdeksän aikaan ja jatkaa lämmittämistä ja häkälöylyjen lyömistä vielä aamupäivällä.

– Saunaa pitäisi edellisenä päivänä jo lämmittää, jos tulee asiakkaat. Muuten se ei kerkeä lämmitä, jos on aivan kylmillään, Topi sanoo.

Savusauna on perinteikäs ja vanhaan miljööseen sopiva puurakennus Ounasjoen rannassa. Se on kuitenkin uusi verrattuna pihapiirin 1800–1900-luvuilla rakennettuihin taloihin ja rannassa kohoavaan äskettäin kuolleeseen aihkipetäjään.

”Vie mennessä ja tuo tullessa”, sen se aina sanoi, ja sillä tekniikalla pääsi pitkälle. Topi Kenttälä
Savusaunan on rakentanut 24 vuotta sitten Erkki Kenttälä. Topi halusi kunnostaa sisältä täysin palaneen ja hiiltyneen saunan. Sauna on pihan muihin rakennuksiin verrattuna nuori. Rannassa kohoava aihkipetäjä voi Topin mukaan olla 500 vuotta vanha. Kuva: Miika Sirkiä
Ilmoita asiavirheestä