Paikallisuutiset

Metsähallituksen Luontopalvelut laittoi huutokaupattavaksi huonokuntoisia tupia eri puolilta Lappia

Ostajat velvoitetaan purkamaan rakennukset, kuljettamaan ne muualle ja siivoamaan jäljet kesään mennessä.

Metsähallituksen Luontopalvelut vähentää rakennustensa määrää huutokauppaamalla purkukuntoisia kohteita. Kuva: Eetu Kupulisoja

Metsähallituksen Luontopalvelut jatkaa omistamiensa rakennusten karsimista. Nyt vuorossa on kahdeksan kohdetta Lapista.

Metsähallitus laittoi Huutokaupat.com -sivustolle myyntiin kahdeksan huonokuntoista tupaa. Tupia sijaitsee muun muassa Lemmenjoen ja Pallas-Yllästunturin kansallispuistoissa, Käsivarren erämaa-alueella sekä Puljutunturilla.

Kohteista viisi on Metsähallituksen erävalvonnan ja luonnonsuojelutyön tekijöiden käyttämää valvontatupaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Retkeilijöiden käytössä olleita kohteita ovat Saarijärven vanha autio- ja vuokratupa Käsivarressa, Uurrekarkian autiotupana toiminut palovartijan maja ja Puljutunturin palovartijan maja.

Kyseiset autiotuvat ovat olleet huonon kunnon takia pois käytöstä jo hetken aikaa. Saarijärvelle avattiin viime keväänä uusi varaus- ja autiotupa.

Huumorimielellä huutokauppanokitteluun ei kannata lähteä, sillä Metsähallitus edellyttää, että rakennus pitää purkaa ja hakea pois.

– Rakennukset ovat pääosin huonossa kunnossa, esimerkiksi hometta löytyy osasta myytävistä rakennuksista. Ostajan pitää purkaa kohde, viedä pois ja siivota paikka, kenttäpäällikkö Henri Arponen Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Purkuvaade sisältää myös tupien perustukset sekä pihapiirin rakennukset.

Suurimmassa osassa kohteista takaraja tontin siistimiselle on 15. huhtikuuta. Osassa kohteista aikaa on kesäkuun loppuun asti.

– Esimerkiksi Keimiöjärven vuokratuvan sauna myytiin viime vuonna samalla tavoin purettavaksi. Vaikka kohde oli huonossa kunnossa, ostaja löytyi ja sai hyödynnettyä saunan hirret toiseen rakennusprojektiin, Arponen jatkaa tiedotteessa.

Kohteiden huutokauppa jatkuu tammikuun loppuun saakka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Metsähallituksen Luontopalvelujen hallinnassa on tällä hetkellä koko maassa noin 2 400 rakennusta. Kaikkien rakennusten kuntoa, ylläpitokustannuksia ja käyttöä arvioidaan parhaillaan osana massiivisia säästötoimia.

– Osalla myyntiin tulevista rakennuksista ei ole enää käyttöä tai kustannukset ovat kasvaneet liian suuriksi. Luopumalla osasta rakennuksia pystymme tasapainottamaan rakennuksiin kohdistuvaa vastuutamme ja käytössämme olevia resursseja, kertoo luontopalvelujohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta tiedotteessa.

Myyntiin on tulossa myöhemmin lisää kohteita koko maassa.

Luontopalvelut toimii valtion budjettirahoituksella ympäristöministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön ohjauksessa. Luontopalvelujen kokonaisrahoitus pienenee 11 miljoonaa euroa ensi vuonna.

– Rakennusten myynti on yksi teko kolmen miljoonan euron säästöohjelmassamme, jonka tavoitteena on karsia kuluja, Jansson sanoo.

Ilmoita asiavirheestä