Paikallisuutiset

Levin kiinteistökaupassa eri tahti kuin muualla maassa

Kittilä ykköskunta vapaa-ajanasuntojen kiinteistökauppojen määrässä.

Muun muassa harrastusmahdollisuuksien ja luonnonrauhan yhdistelmä pitää edelleen Levin kiinteistökaupan virkeänä. Kuva: Janne Pussila

Talven loma-asuntokaupassa näkyy hiihtokeskusten vetovoima. Levin ykkösasemaa vapaa-ajan viettokohteena eivät suhdanteet juuri heiluta.

– Tämän vuoden talvisesonkina tehdään Lapissa jälleen uusia matkailuennätyksiä, mikä nousee esiin myös kauppadatastamme. Kysyntä on kovaa ja hinnat nousevat, eli trendi menee siellä eri suuntaan verrattuna muuhun asuntokauppaan, analysoi Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa tiedotteessa.

Koronan jälkeen Suomessa nähtiin alueellisesti aiempaa laajempaa mökkikauppabuumia. Tuo buumi on nyt tasoittunut varsinkin muualla maassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Erityisesti Lappi nousee nyt esiin. Levin ja Ylläksen vetovoimaa vahvistaa merkittävästi lentoaseman läheisyys, mikä tekee lomakohteesta poikkeuksellisen saavutettavan. Keski-Euroopan turismi kasvaa edelleen, ja Kittilä on jopa Alppien lomakohteita paremmin saavutettavissa sekä hintatasoltaan huokeampi. Yhdistelmä korkeatasoisia talviurheiluaktiviteetteja ja poikkeuksellista luonnonrauhaa samassa paketissa on tulevaisuudessakin vahva vetovoimatekijä Suomelle ja Lapille, Viljamaa arvioi.

KVKL Hintaseurantapalveluun tallennetun datan perusteella tammikuussa myytiin yhteensä 192 loma-asuntoa. Viime vuoden tammikuuhun verrattuna kauppamäärät laskivat -12,1 prosenttia ja viiden vuoden keskiarvomääristä -34,7 prosenttia.

Maakunnista eniten mökkikauppoja solmittiin tammikuussa eniten Lapissa: 38 kappaletta, joka oli sama määrä kuin vuoden 2023 tammikuussa. Pohjois-Pohjanmaalla myytiin 29 loma-asuntoa, Varsinais-Suomessa 24 kpl ja Uudellamaalla 20 kpl. Etelä-Karjalassa, Kainuussa, Keski-Pohjanmaalla ja Päijät-Hämeessä ei Hintaseurantapalvelun datan perusteella tehty tammikuussa lainkaan kauppoja loma-asunnoista.

Kunnista Kittilä erottuu ehdottomana suosikkina. Tammikuussa siellä myytiin 18 loma-asuntoa, kun seuraavaksi eniten (9 kpl) mökkejä myytiin Kuusamossa ja Oulussa (5 kpl). Myös vuonna 2023 Kittilässä myytiin selvästi eniten loma-asuntoja (156 kpl).

Ilmoita asiavirheestä