Paikallisuutiset

Leviläinen kiinteistönvälittäjä teki alkuvuonna huiman tuoton – ”töitä on enemmän kuin pystymme tekemään”

Kiinteistönvälittäjä Tanja Sotka uskoo, että Levin ja koko Lapin vetovoima jatkaa kasvuaan. Kuva: Janne Pussila

Leviläinen kiinteistönvälittäjä Tanja Sotka kertoi somessa todella kovasta tuloksesta. Sotkan välityspalkkiotuotot kohosivat alkuvuonna noin 322 000 euroon.

– Vaikka tuotot ovat huimat, niin maksan tästä yhteistyökollegoille, Bo LKV:lle ja verottajalle. Kyllä tästä kuitenkin jää tuntuva summa myös itselle, Sotka sanoo.

Sen lisäksi, että kyseessä oli virkistävän avointa rahapuhetta, niin postaus kertoi myös jotain Levin kiinteistökaupasta ja yleisemminkin alueen vetovoimasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sotka laskee, että hän teki alkuvuonna 32 kiinteistökauppaa, joiden yhteisarvo oli noin 16 000 000 euroa. Lisäksi hän teki myöhemmin realisoituvia varauksia uudiskohteisiin noin kolmen miljoonan euron edestä.

Miten tuollaisiin lukemiin voi yltää?

– Onhan tulos todella kova, kun kyseessä on vain muutaman kuukauden tuotot. Se vaati kuitenkin pitkää pohjatyötä ja joidenkin kohteiden osalta jopa vuosien työtä. Pikavoittoja tällä alalla ei ole tarjolla, sillä tätä tehdään pitkäjänteisesti. Minulla on Bo LKV:n tiimi takanani ja paljon paikallisia yhteistyökumppaneita, Sotka sanoo.

Jos joku nyt vaikka tämän perusteella on maanantaina hyppäämässä alalle lihavien palkkapäivien toivossa, niin Sotka vähän toppuuttelee alalle pyrkiviä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kannattaa käydä vaikka Tiktokista tai Instagramista katsomassa hauskoja videoita aiheesta ennen kuin alkaa kiinteistönvälittäjäksi. Työ on todella raakaa ja sitä tehdään seitsemänä päivänä viikossa ilman minkäänlaisia aikatauluja. Aina pitää olla tavoitettavissa, joten hinta on kova. Moni on kokeillut ja huomannut, että stressitaso on liian kova.

Toisaalta Sotka myös kannustaa kiinteistönvälitysalasta haaveilevia, sillä mahdollisuudet menestykseen ovat aivan todistetusti olemassa, varsinkin Lapissa.

– Tulkaa vain, sillä töitä on enemmän kuin pystymme tekemään. Jos on vaikka taustaa rahoitusalalta, niin se on iso etu. Stressin sietokyky ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ovat avainasemassa. Mahdollisuudet hyvään tulokseen ovat olemassa ja työ on parhaimmillaan äärettömän palkitsevaa, kun saa olla auttamassa ihmisiä. Lisäksi tässä tapaa aivan huikeita henkilöitä.

Sotka nousi nopeasti alalla. Hän aloitti kolme vuotta sitten tekemällä laillistetun kiinteistönvälittäjän tutkinnon ennen kuin muutti Leville ja avasi Bo LKV:n toimipisteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Itselläni oli tarve Lapin rauhaan ja voimakas intuitio siitä, että koko Lappi ja erityisesti Levi sekä Ylläs tulevat kasvamaan voimakkaasti. Uskon, että myös esimerkiksi Saariselkä ja Pyhä nousevat perässä, sillä Lapin vetovoima on nyt globaalia.

Sotka uskoo, että ilmastonmuutos on yksi merkittävä tekijä, mikä saa yhä useamman ihmisen kiinnostumaan Lapista.

– Minulla on asiakkaita ympäri maailmaa, jotka haluavat paikan, missä viettää aikaa läheistensä kanssa. Tässä on vähän sellainen olo, että Lappi on suunnilleen sellainen last good place on earth, mistä haetaan rauhan tunnetta ja yhteyttä luontoon. Tänne suuntaa nyt tietyntyyppisiä ihmisiä, jotka tuovat mukanaan paljon varoja ja yhteistä halua suojella luontoa.

Sotka näkee loma-asuntojen hintakehityksen Levillä suhteellisen stabiilina.

– Vanhojen asuntojen hinnat ovat nousseet hieman, mutta uudiskohteissa hintataso pysyttelee suunnilleen samoissa lukemissa.

Levillä kiinteistökaupan lainalaisuudet ovat hyvin poikkeukselliset esimerkiksi kaupunkialueisiin verrattuna.

– Meillä hintojen polarisoituminen tapahtuu paljon pienemmällä alueella. Esimerkiksi se, millä puolella tunturia kohde sijaitsee vaikuttaa todella paljon tai vaikka se onko kohde rinteiden juurella vai toisella puolella tietä. Saman tien varrellakin olevissa kohteissa saattaa olla isoja hintaeroja. Ja sitten kun lähdetään tunturikeskuksesta kauemmas, niin hinnat romahtavat, Sotka kertoo.

Sotka sanoo, että Levillä erityisesti vanhemmat asunnot noin 250 000 - 350 000 euron hintaluokassa käyvät hyvin kaupaksi. Uudiskohteidenkin osalta kauppa käy ja uutta rakennetaan koko ajan, vaikka joidenkin uudiskohteiden osalta ilmassa on myös kysymysmerkkejä.

– Varsinkin vanhemmat asunnot liikkuvat nyt todella hyvin. Uudiskohteita taitaa olla nyt enemmän myynnissä kuin koskaan ja niitä suunnitellaan koko ajan lisää. Kaikki varataan todella nopeasti jo ennakkomarkkinointivaiheessa, mutta toisaalta olen kuullut myös uudiskohteista, jotka eivät käy kaupaksi. Sitä pitää tutkia, mitä markkinassa tapahtuu.

Sotka kertoo hyvänä esimerkkinä Levi West Point -aseman läheisyyteen nousevan Fjällen ski in ski out -kohteen, jonka kolmestatoista asunnosta on enää pari miljoonahuoneistoa myymättä, vaikka rakennusprojekti on vielä kesken.

– Uudiskohteista yli 60 prosenttia on mennyt ulkomaalaisille. Se on aikamoista puhelinmyyntiä, kun saa ihmisen lähettämään vaikka 100 000 euron maksun ennen kuin asuntoa on vielä edes olemassa.

Sotkan vauhti ei ole edes hiipumassa, sillä uusia hankkeita on tulossa niin Leville kuin Ylläksellekin, joita julkaistaan syksyllä.

Sotka näkee Levin tulevaisuuden valoisana.

– Näkemykseni on, että Levi jatkaa kasvuaan. Toivon, että lentokenttä kasvaisi ja lennot lisääntyivät, sillä se korreloi ihan suoraan kiinteistökauppaan ja kaikkeen muuhunkin täällä.

Levin imago on muuttunut tai ainakin muuttumassa. Varsinkin ulkomaalaisille vieraille Levi on jo jotain ihan muuta kuin juhlapaikka. Sotka kertoo, että hän ollut aikoinaan itsekin täällä promotyttönä alkoholia myymässä, mutta sellaisen toiminnan osuus lienee jäämässä koko ajan pienempään rooliin.

– Uskon, että Levin maine bilepaikkana voi jäädä historiaan ja tuollainen toiminta jää sivutuotteeksi. Levistä tulee koko ajan perheystävällisempi paikka myös maineeltaan. Brändityö kantaa hedelmää.

Ilmoita asiavirheestä