Paikallisuutiset

Lapissa oli poikkeuksellisen kylmä ja aurinkoinen maaliskuu

Lapissa oli auringonpaistetunteja tavanomaista enemmän maaliskuussa.

Aurinko jaksoi paistaa Lapissa maaliskuussa. Kuva: Janne Pussila

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan maaliskuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin nollasta asteesta Pohjois-Lapin noin -13 asteeseen.

Auringonpaistetunteja oli maan pohjoisosassa tavanomaista enemmän, Lapissa jopa poikkeuksellisen paljon. Viimeksi Pohjois-Lapissa on ollut näin aurinkoista maaliskuussa 2001. Maan etelä- ja keskiosassa aurinko paistoi hieman vertailukauden 1991–2020 keskiarvoa vähemmän.

Maaliskuu oli suuressa osassa maata tavanomaista kylmempi, lähinnä maan eteläosassa keskilämpötila oli lähellä pitkän ajan keskiarvoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapissa kuukauden keskilämpötila oli noin 3–5 astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvoa alempi. Etenkin Pohjois-Lapissa maaliskuu oli harvinaisen kylmä.

Maaliskuun ylin lämpötila oli Jomalassa kuukauden 23. päivänä mitattu 10,2 astetta. Alin lämpötila oli puolestaan Kittilän lentoasemalla 24. päivänä mitattu -37,5 astetta. Tämä oli samalla koko talvipuoliskon alin lämpötila ja myöhäisin ajankohta talvipuoliskon alimmalle lämpötilalle vuodesta 1959 eteenpäin olevissa tilastoissa.

Maaliskuu oli maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin poikkeuksellisen sateinen, ja usealla Ilmatieteen laitoksen havaintoasemalla rikottiin asemakohtaisia maaliskuun sade-ennätyksiä. Maan pohjoisosassa sademäärä oli enimmäkseen lähellä tyypillistä.

Eniten maaliskuussa satoi Joensuu Huhtilammin havaintoasemalla, jossa sademäärä oli 100,1 millimetriä. Vähiten satoi Utsjoki Kevon havaintoasemalla, jossa sademäärä oli 15,2 millimetriä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maaliskuun päättyessä lähes koko maassa oli lunta, ainoastaan Parainen Utön havaintoasemalla ei sitä ollut. Eniten lunta oli Kainuussa, jossa lumen syvyys oli paikoin yli 120 senttimetriä.

Ajankohtaan nähden Kainuussa, Pohjois-Savon pohjoisosassa sekä Lapin Kaaresuvannossa lunta oli poikkeuksellisen paljon. Yleisesti lunta oli maassamme jonkin verran tavanomaista enemmän, lähinnä maan eteläosassa lumensyvyys oli lähellä tavanomaista.

Ilmoita asiavirheestä