Paikallisuutiset

Lapin kesän automatkailijoita haastetaan siivoamaan roskia taukopaikoilta – Syrjäisiltäkin paikoilta luonnon keskeltä löytyy pussikaupalla roskaa

Luonnon helmassa sijaitsevien taukopaikkojen ympäristössäkin saattaa näyttää tältä. Kuva: Marjut Lehto

Ilmiöt tuovat usein mukanaan lieveilmiöitä. Yksi sellainen on roskan määrän lisääntyminen taukopaikoilla.

Se on huomattu myös Lapissa, missä omatoimimatkailun suosion kasvun myötä ihmiset jakavat tietoa rauhallisista ja kauniista taukopaikoista luonnon helmoissa. Se on johtanut roskaamiseen esimerkiksi paikallisten ylläpitämien laavujen ja tulistelupaikkojen ympäristöissä.

Siksi Pidä Lappi Siistinä ry on lanseerannut Roskaretkeläiset-kampanjan. Se pyrkii vetoamaan Lapin automatkailijoihin huumorin kautta. Kampanjassa kannustetaan kiireettömään matkailuun ja taukopaikkojen siivoamiseen 17.5.–30.9.2024 välisenä aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Teiden ylläpitäjät ja vapaaehtoisryhmät eivät pysty keräämään kuin murto-osan roskista, ja loput päätyvät luontoon: vesistöihin, villieläinten turmaksi tai mikromuoviksi, Pidä Lappi Siistinä ry:n työntekijä Raisa Wegelius sanoo järjestön tiedotteessa.

Wegelius teki vappuviikolla työmatkallaan roskaretken ympäri Lappia ja vieraili myös kampanjan ensimmäisten leirintäalueyrittäjien luona.

Viiden päivän aikana Wegelius kiersi 32 puskaparkkikarttaan merkittyä paikkaa ja keräsi huomattavat määrät roskaa, vaikka lumetkaan eivät olleet vielä sulaneet. Myös hänen tapaamansa majoitusyrittäjät olivat huolissaan kehityksestä.

– Lapin matkailussa rikottiin kuluneena talvena monin paikoin ennätyksiä ja moni camping-yrittäjä kertoi, että myös matkailuautopaikoilla oli nyt jo yhtä paljon majoittujia kuin kesäkaudella. Samaan aikaan myös pistotiet ja levähdyspaikat saivat osansa puskaparkkeeraajista, jotka valitettavan usein jättivät roskat jälkeensä, Wegelius kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tietysti viihdekeskusten liepeillä roskaisuus moninkertaistui, mutta tosi sääli oli, että myös syrjäisemmiltä, vesistöjen liepeillä olevilta taukopaikoilta löytyi pussikaupalla roskaa ja myös vaaralliseksi luokiteltuja jätteitä. Ja tietysti tupakantumppeja, joita moni ei edelleenkään miellä muoviroskaksi.

Lappilaisten leirintäalueiden tukemassa kampanjassa kannustetaan matkailijoita antamaan hyvää takaisin Lapille vastineeksi huikeista maisemista ja elämyksistä sekä tavoitellaan paikallisia campingyrittäjiä ja kiertotaloustoimijoita tulemaan mukaan taisteluun roskia vastaan.

Kampanjan ensimmäisinä kumppaneina ovat SF-Caravan ry ja Lapin Jätehuolto Kuntayhtymä Lapeco.

FAKTA

Näin ryhdyt roskaretkeläiseksi

Tutustu kampanjaan ja osta Roskaretkeläiset-tarra Pidä Lappi Siistinä ry:ltä osoitteesta www.pidalappisiistina.fi/roskaretkelaiset.

Kerää Lapin-matkasi varrella roskia taukopaikoilta ja puskaparkeissa. Voit postata erikoisia löytöjä tai iloita roskattomista maisemista somessa tunnisteella #roskaretkeläiset.

Vie talkooroskat joko levähdyspaikkojen jäteastiaan, aluekeräysastiaan tai 3 pussia sekajätettä maksutta Lapecon ecoASEMILLE/ecoMOBIILIIN tai (pieni määrä) mukanasi Roskaretkeläiset-leirintäalueelle.

Saat tarralla palkkioksi kahvin veloituksetta millä tahansa Roskaretkeläiset-leirintäalueella kahvilan aukioloaikana.

Ilmoita asiavirheestä