Ajankohtaista

Lapin kesä oli tavanomaista lämpimämpi – elokuu oli jopa ennätyksellinen

Lapin kesä oli paikoin jopa ennätyksellisen lämmin. Kuva: Janne Pussila

Kesä eli kesä-elokuu oli tavanomaista lämpimämpi varsinkin Lapissa. Elokuu oli Lapissa paikoin ennätyksellisen lämmin.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan elokuu oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi. Kuukauden keskilämpötila vaihteli Pohjois-Lapin noin +13:n ja maan eteläosan vajaan +18 asteen välillä. Suurin poikkeama oli Lapissa, noin kaksi astetta. Useilla pohjoisen havaintoasemilla päättynyt kuukausi sijoittui kolmen lämpimimmän elokuun joukkoon. Kilpisjärven kyläkeskuksen, Utsjoen Kevon ja Savukosken kirkonkylän havaintoasemilla elokuu oli jopa ennätyksellisen lämmin.

Hellepäiviä oli elokuussa Lapissa muutamia keskimääräistä enemmän, kun taas maan etelä- ja länsiosassa muutama tavanomaista vähemmän. Eniten hellepäiviä eli viisi päivää havaittiin sekä Kouvolan havaintoasemalla että Utsjoen Nuorgamissa ja Inarin Kirakkajärvellä. Koko maassa hellettä mitattiin elokuussa kymmenenä päivänä, mikä on varsin tavanomaista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapissa satoi elokussa monin paikoin 1,5‒2-kertainen määrä tavanomaiseen elokuuhun nähden.

Aurinko paistoi tavanomaista vähemmän Länsi-Lapissa.

Kesän eli kesäkuu-elokuun keskilämpötila oli suuressa osassa maata 0,5‒1 astetta tavanomaista korkeampi. Pohjois-Lapissa poikkeama oli yli asteen. Kilpisjärvellä kesä oli paikkakunnan mittaushistorian lämpimin. Edellinen ennätys vuodelta 2002 ylittyi kahdella kymmenyksellä ja on nyt 11,6 astetta. Havaintoja Kilpisjärveltä on vuodesta 1951.

Kesän alin lämpötila, -7,7 astetta, mitattiin Saana-tunturilla 1. kesäkuuta. Tämä on samalla uusi Suomen kesäkuun kylmyysennätys.

Ilmoita asiavirheestä