Paikallisuutiset

Kesäretkeilysesonki meni jo – pohjoisessa retkeilyyn tarvitaan talvivarustus

Levillä on jo talvi. Kuva Tunturitien varrelta keskiviikkona 18. lokakuuta. Kuva: Janne Pussila

Tähän aikaan vuodesta tulee tietoon säännöllisesti retkeilijöitä, jotka ovat tulleet talvisen sään yllättämiksi maastossa. Pohjoisen kansallispuistot ovat sen sijaan loka-marraskuussa oivia kohteita päiväretkille ja revontulien katseluun.

Erityisesti jokien ylitykset voivat olla tähän vuodenaikaan vaarallisia.

– Kun on paljon pakkasta yöllä, joen pohja voi jäätyä. Pakkasen seurauksena virtaavan veden pohjalla voi olla peilijää. Ylittäjä voi helposti liukastua, kaatua veteen ja kastua keskellä erämaata, asiakaspalvelupäällikkö Tarja Tuovinen Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monet retkeilijät myös lähtevät vaellukselle kesävarusteissa, vaikka säätiedot lupaavat lunta ja pakkasta.

– Kannattaa olosuhteiden mukaan olla valmis muuttamaan omaa vaellusreittiä. Lämpimällä kotisohvalla suunniteltu reitti ei välttämättä lokakuisessa erämaassa toimi, jos on kylmää ja kelit talviset, Tuovinen sanoo.

Retkelle kannattaa ottaa mukaan aina lämmintä vaatetta, paperinen kartta ja taskulamppu. Pimeä voi syksyllä nopeasti yllättää, kun päivän pituus lyhenee vauhdilla.

Oikeilla varusteilla retket Suomen luontoon ovat hienoja elämyksiä myös loka-marraskuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Monet revontulia kuvaavat valokuvaajat ovat retkillä kansallispuistoissa juuri tähän vuodenaikaan, asiakaspalvelupäällikkö Katja Heikkinen Metsähallituksen Luontopalveluista vinkkaa.

Metsähallituksen Luontopalvelut vastaa kansallispuistojen retkeilyreiteistä ja kansallispuistojen hoidosta Suomessa.

Metsähallituksen Luontopalvelut päivittää ajankohtaista tietoa reittien kunnosta ja esimerkiksi lumitilanteesta kansallispuistojen omille Facebook-sivuille ja luontoon.fi -sivustolle.

Varkaankurun kota Pallas Yllästunturilla näytti tältä 16. lokakuuta.
Ilmoita asiavirheestä