Paikallisuutiset

Intuitio valloilleen

Kuva: Otto Ponto

Fantasiatoimintapuisto Arcandian yrittäjä Viivi Autio napsauttaa puiston valoja päälle. Värikkäissä valoissa välkkyy sakea lumipyry hieman ennen puiston aukeamista. Koronapandemiaa seuraava kuluva talvi ei Aution mukaan ole normaali tämäkään, koska energiakriisin takia esimerkiksi yritykset ja kotimaiset matkailijat ovat varanneet matkoja vähemmän.

Entinen elokuvalavastekylä on Aution mielikuvituksen myötä muuttunut monenlaista fantasiafiktio-ohjelmaa pursuavaksi puistoksi. Se on Autiolle erityinen paikka, ja yrittäjän suhde puistoon syventynyt vuosien varrella.

Kun Autio osti alueen vuokraoikeudet elokuussa 2019, ei hän tiennyt mitään Nicholas North -elokuvasta, jonka kuvaamista varten alue oli rakennettu. Autio oletti elokuvan olevan tarinan Joulupukista. Se taas oli ainoa asia, jota hän ei alueelle halunnut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puistoon tulisi Shamaanikylä, Jääkylä, näyttävä silta ja Arcandia-kylä. Vuotta myöhemmin alkoi rakentaminen.

– Lopulta en saanut Jääkylää istumaan. Myös Shamaanikylä hankasi vastaan, vaikka kuinka yritin Autio sanoo.

Kuva: Otto Ponto

Jääkylän tilalle tuli Arctic Colosseum, ja shamaaneista tuli shamaanisotureita. Autio googlasi, minkänäköisiä shamaanisotureita maailman fantasiatarinoista löytyy, mutta ei löytänyt mitään. Syksyllä 2020 puisto avattiin.

– Ajattelin, että olin nyt sitten keksinyt uuden hahmon ja puin itseni shamaanisoturipäälliköksi oman fiiliksen mukaan. Koulutin työntekijöitä sekä asiakkaita muun muassa metsästys- ja taistelutaidoissa sekä järjestimme rajuja näytöstaisteluita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pian avajaisten jälkeen yhteyttä otti Ilkka Auer, toinen Nicholas North -kirjojen kirjoittajista ja kannusti lukemaan kirjat. Kun Autio vihdoin kerkesi kirjan ääreen, jo ensimmäisellä sivulla tuli vastaan shamaanisoturihahmo.

– Se oli raju shokki, enkä sen jälkeen ole pystynyt edelleenkään lukemaan niitä enempää sanoo Autio. Kirjat on kirjoitettu yli 10 vuotta sitten.

Koronapandemian melskeissä Autio joutui sulkemaan puiston kesällä 2021. Kesällä hän piti polttariporukalle ohjelmaa ja laittoi tutun soturiasun päälle. Asuun kuuluneet mustat piilolinssit olivat kuivuneet, ja Autio hommasi tilalle kirkkaan siniset, ainoa malli, joka Levimarketista kiireessä löytyi. Toinen silmä alkoi pian vuotaa, eikä sietänyt linssiä. Hän päätti esiintyä jatkossakin eriparisilmillä. Myöhemmin syksyllä hän sai tietää työntekijältään, joka kirjat oli kesällä lukenut, että myös kirjoissa esiintyvällä shamaanisoturilla oli eri väriset silmät.

– Tuolloin aloimme miettimään, onko tässä jo jotain muutakin kuin vain sattumaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun ohjaaja Antti Jokinen saapui käymään puistossa ensimmäistä kertaa viime keväänä, parivaljakko kävi läpi Nicholas Northin historiaa ja alkuperäisiä suunnitelmia. Piirroksista paljastui rakennelmia, joista osaa Autio oli jo alkanut toteuttaa Arcandiassa.

– Purskahdin itkuun Antin edessä, kun näin realistisina kuvina kaikki ne visiot, joiden kanssa olin paininut pääni sisällä jo vuosia. Jouduin sulattelemaan asiaa pitkään, koska en usko mihinkään yliluonnolliseen. Myös Antti oli tilanteesta hämmentynyt.

Autio sanoo pohtineensa, tohtiiko puhua aihepiiristä, joka voi jakaa mielipiteitä voimakkaasti.

– Ei-yksiselitteiset asiat voivat herättää rajuja mielipiteitä.

Toimintapuiston alue on Levillä aiemmin ulkolasersotapeliyritystä pyörittäneelle Autiolle ensimmäinen alue, jossa hän on kokenut voivansa päästää intuitionsa vihdoin täysin valloilleen.

– Ainoa, millä pystyn nämä asiat edes jotenkin selittämään, olisi energiat. Olen ilmeisesti aina ollut yliherkkä, mutta en vain tiennyt olevani. Tämä selittäisi sen, miksi olen aina tuntenut esineistä ja ihmisistä asioita, joita minun ei olisi ”pitänyt” tuntea. Tunsin jo lapsena, milloin naapuri sulki tai avasi telkkarin. Ehkä alueella on jonkinlaista energiaa, jota sitten olen tiedostamatta tuntenut tai lukenut, Autio pohtii.

– Lähdin perustamaan täysin fiktioon perustuvaa elämyspuistoa. Nyt tuntuu, kuin kaikki olisi jotenkin herännytkin henkiin.

Lapsuus oli Autiolle rankka, mikä heijastuu myös puistoon, missä kuljetaan pimeyden ja valon poluilla, taistellaan ja selviydytään.

– Koen, että olen luonut jotakin hyvää ja kaunista kaikesta siitä pahasta.

Ilmoita asiavirheestä