Kulttuuri

Hyttysen purema sai aikaan supertähden – Levillä puhunut Bruce Dickinson esiintyy ennakkotiedoista poiketen ensi kesän soolokiertueellaan myös Suomessa

Iron Maidenin laulaja Bruce Dickinson puhui Levin Kipinä-bisnestapatumassa Panorama hotellin auditoriossa Kuva: Janne Pussila

Lapsenomainen innostus on tehnyt Bruce Dickinsonista suuren rocktähden, lentäjän ja menestyvän liikemiehen.

Siinä hän nyt on, yksi kiistattomasti planeetan suurimmista heavy metal -tähdistä. Ihan ihmiseltä hän vaikuttaa, mutta ei missään nimessä tavalliselta.

Bruce Dickinson astelee eleettömästi Levin Panorama hotellin auditorion lavalle Kipinä-bisnestapahtuman ehdottomana vetonaulana.

Vaikka taustalla soi luonnollisesti Iron Maiden, ja valot välkkyvät, niin miehestä puuttuu kaikki kliseiset rocktähden elkeet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Noin sata miljoonaa albumia myyneen Iron Maidenin laulajana tunnettu Dickinson vaikuttaa hyvinvoivalta. Hänellä on yllään vaaleanpunainen paita ja farkut, jotka eivät ole kuitenkaan niin kireät kuin mistä hän itseironisesti vitsailee, sillä onhan hän jo 65-vuotias. Harmaantunut tukka on pienellä ponnarilla.

Dickinson on energinen eikä hänen tarvitse korostaa itseään, vaikka kaikki ovatkin juuri hänestä kiinnostuneita. Voinemme käyttää hänestä huoleti ilmaisuja rento, karismaattinen ja kunnioitusta herättävä. Maailmassa on hyvin toisenlaisiakin rocktähtiä.

Ei Dickinsonista pitänyt tullakaan rocktähteä, sillä hänen lapsuuden sankareitaan olivat astronautit ja lentäjät. Suhteellisen vaatimattomissa oloissa kasvanut Dickinson, mitä hän ei itse ota puheessaan esiin, korostaa puheissaan sen sijaan yleisesti lapsuudessa vallalla olevia ominaisuuksia, joita olisi syytä pitää elossa tai houkutella esiin myöhemminkin.

– Jos kykenee pysyttelemään siinä tunteessa, mitä lapsena koki innostuessaan jostain, niin se pitää aivot nuorena, eivät sudokut. Lapsuudelle ominainen luova mielikuvitus auttaa tekemään epätavanomaisia asioita, Dickinson sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Dickinson on tunnettu myös siitä, että hän lensi kiertueilla Iron Maidenin omaa lentokonetta. Kuva: Janne Pussila

Rocktähden työn lisäksi britti on menestynyt myös miekkailussa. Lentäjänuran haaveet eivät jääneet vain lapsuuteen, sillä hän teki päätyönsä ohella pitkän uran myös liikennelentäjänä, joka esimerkiksi lensi brittituristeja Lappiin joulupukkia tapaamaan. Dickinson on tullut tunnetuksi myös Iron Maidenin kiertuelentäjänä.

Levillä Dickinson kertoo mielellään myös varsin menestyksekkäästä urastaan panimoteollisuudessa ja lentokoneiden huoltoyhtiössä.

Dickinson puhuu useaan otteeseen luovista hyttysen puremista, jollaisia hänkin on eittämättä saanut pitkin elämäänsä.

Nämä hyttysen puremat voivat olla pieniä ja niitä voi saada yllättävissä paikoissa. Esimerkiksi eräs pappi saattoi vaikuttaa tietämättään todella merkittävällä tavalla rockhistoriaan kehaisemalla puolihuolimattomasti, että nuori herra Dickinsonhan laulaa oikein komeasti. ”Ai niinkö?”, Dickinson jäi miettimään. Se ei kuitenkaan vielä riittänyt vaan Dickinson aloitti rockmuusikkona rumpujen takana. Kun bändikaverikin sattui kerran sanomaan, että Dickinson voisi olla ihan hyvä laulaja, oli vaikutus riittävä ja ketjureaktio valtava.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Dickinson sanoo, että hän on tehnyt aina, mitä oikeasti haluaa.

– Teen asioita hauskuuden vuoksi ja asioita joita rakastan. En tee asioita, joista en pidä. Jos sinun täytyy imuroida, niin rakasta sitä.

Ok, mutta jostain syystä kuitenkin herää epäilys, että Dickinson ei ehkä imuroi kotonaan itse, mutta eittämättä hän olisi varmasti siinäkin poikkeuksellinen tai kehittäisi aivan uudenlaisen imurin.

Vaikka Dickinsonin on nyt 65-vuoden iässä lopettanut lentämisen, niin vauhti ei tunnu hidastuvan. Vuoden alussa ilmestyy sooloalbumi ja kesällä on luvassa soolokiertue. Suomalainen musiikkimedia ehti jo harmitella sitä, että kiertuelistalla ei näy Suomea, mutta Dickinson lipsauttaa Levillä puolivahingossa, että kyllä Suomikin sille listalle vielä tulee. Suomen keikka julkistetaan mahdollisesti jo ensi viikolla.

Syksyllä starttaakin sitten jo Iron Maidenin kiertue.

Vaikuttaa siltä, että mikään ei voi pysäyttää tätä miestä, mutta kaikesta huolimatta hänkin on kuitenkin vain ihminen, jonka lopullinen pysähtyminen on ollut jopa lähellä.

– Kurkkusyöpä oli minun Titanic-hetkeni, missä ei ollut varasuunnitelmaa. Kolmannen asteen syöpä tarkoitti sitä, että en välttämättä olisi enää koskaan laulanut tai olisin voinut kuolla. Siinä vaiheessa laitoin prioriteetit kuntoon. Elossa pysyminen on tärkeintä.

Ilmoita asiavirheestä