Paikallisuutiset

Hilla Groupin yhtiökokous hyväksyi hallituksen reippaasti korottaman osingonjakoehdotuksen – hallitukseen kaksi uutta jäsentä

Hallituksen puheenjohtaja Vesa Kaunisto avasi Hilla Group Oyj:n yhtiökokouksen. Kuva: Jukka Lehojärvi

Kaksi asiaa nousi ylitse muiden Hilla Group Oyj:n torstaina pitämässä yhtiökokouksessa. Toinen koski voitonjakoa ja toinen yhtiön hallituksen kokoonpanoa.

Niin yhtiökokouskutsuun kuin viime vuoden vuosikertomukseen oli kirjattu hallituksen ehdotus voitonjaosta siten, että osinkoa jaetaan 55 senttiä osaketta kohti eli yhteensä noin 220 000 (221 257,30) euroa.

Yleensä – jos juuri koskaan – voitonjakoesitykset eivät muutu. Nyt niin kuitenkin tapahtui. Hallituksen puheenjohtaja Vesa Kaunisto esitti yhtiökokoukselle merkittävästi suurempaa osingonjakoa: 1,2 euroa osaketta kohti, mikä tarkoittaa runsasta 480 000 euroa (482 743,20 euroa). Se myös meni läpi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Miksi hallitus päätti muuttaa alkuperäistä esitystään?

– Kävimme osakkeenomistajien kanssa keskustelua asiasta. On kaikkien etu, että meillä on vakaa osinkopolitiikka. Pyrimme pitämään osingon tason mahdollisimman vakaana vuosien varrella, Kaunisto vastasi.

Kymmenen viime vuoden aikana osinkoa on jaettu osaketta kohti tasan euron ja 1,8 euron välillä. Poikkeuksena oli vuosi 2019. Silloin osinkoa ei jaettu senttiäkään.

Koko konsernin viime vuoden kirjanpidollisessa tuloksessa ei jaettavaa ollut yhtään, sillä vuodelta 2023 Hilla Group kirjasi tappiota karut 2,9 miljoonaa euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Emoyhtiön tulos taas oli viime vuonna tyystin oma ja toinen tarinansa. Emoyhtiö kirjasi viime vuodelta 3,5 miljoonan euron voiton. Miten tämä on mahdollista?

Selittävä tekijä löytyy viime vuoden viimeisinä päivinä toteutuneesta yrityskaupasta, kun Hilla Group myi painotoimintaa Kokkolassa ja Kajaanissa harjoittaneen Botnia Print Oy Ab:n koko osakekannan Kaleva Oy:lle.

Kauppasummaa ei yritysmaailmassa vakiintuneen tavan mukaan julkistettu, mutta juuri se näkyy Hilla Group -konsernin emoyhtiön tuloksessa, vaikka siitä ei kauppahintaa voikaan johtaa eikä edes päätellä.

Käytännössä osa kauppasummasta päätettiin nyt jakaa omistajille. Kauniston viittaamat ”keskustelut” omistajien kanssa mitä ilmeisimmin sisälsivät myös vaatimuksia maksaa alkuperäistä esitystä isompi potti omistajille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka Hilla Groupin viime vuoden toiminnallinen tulos ei häävi ollut, yhtiön tase ja omavaraisuusaste ovat erittäin hyvässä tikissä. Yhtiö on nettovelaton, mikä antaa pelimerkkejä tehdä siirtoja yrityksen liiketoimintarakenteen muuttamiseksi. Siis hankkia uutta liiketoimintaa eli tehdä yrityskauppoja.

– Konserni pyrkii vähentämään riippuvuutta julkaisuliiketoiminnasta. Siitä ei pyritä eroon eikä vähentämäänkään, mutta pienentämään sen suhteellista osuutta, toimitusjohtaja Mikko Luoma painotti esitellessään viime vuoden tulosta ja näkymiä tulevaisuudesta.

Syy linjaukseen on hyvin yksinkertainen: julkaisuliiketoiminnassa tuloksen tekeminen on käynyt jatkuvasti vaikeammaksi.

Kokkolan Energian Oy:n toimitusjohtaja Kirsi Hautala on Hilla Groupin hallituksen uusi jäsen. Kuva: Jukka Lehojärvi

Toinen ei joka yhtiökokouksessa toistuva asia oli Hilla Groupin hallituksen kokoonpanon muuttaminen. Kuusihenkinen hallitus pieneni yhdellä. Samalla hallitus sai kaksi uutta jäsentä. He ovat kokkolalaiset Veikko Laitila ja Kirsi Hautala.

Laitila, 61, on pitkän linjan kuntapoliitikko, joka on toiminut mm. Kokkolan kaupunginvaltuutettuna (kesk.) 28 vuotta (1993–2021) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajana 10 vuotta. Tällä hetkellä hän on 25 miljoonan euron liikevaihtoa tekevän talotekniikkafirma LVI-Pitkälä Groupin toimitusjohtaja sekä useamman muunkin yhtiön hallituksen jäsen.

Kirsi Hautala, 55, puolestaan aloitti Kokkolan Energia Oy:n toimitusjohtajana viime joulukuun alussa. Hautala on diplomi-insinööri ja tekniikan tohtori, jolla on pitkä koulutus- ja työura eri yrityksissä mm. Saksassa, Unkarissa ja Suomessa.

Hallituksessa jatkavat Vesa Kaunisto (hallituksessa vuodesta 2018), Anu Haapasalo (vuodesta 2021) ja Sauli Harjamäki (2023).

Hallituksen jäsenistä paikkansa jättivät vuonna 2005 aloittanut Sari Puutio, Heikki Wilén (hallituksessa vuodesta 2018) ja Matti Sarén (2021).

Järjestäytymiskokouksessaan hallitus valitsi Vesa Kauniston jatkamaan puheenjohtajana. Varapuheenjohtajaksi valittiin Anu Haapasalo.

LVI-Pitkälä Groupin toimitusjohtaja Veikko Laitila on Hilla Groupin hallituksen uusi jäsen. Kuva: Jukka Lehojärvi
Ilmoita asiavirheestä