Paikallisuutiset

Airbnb-tuotot kasvussa – Supermajoittaja uskoo sijaintiin, viihtyisyyteen, kommunikointiin ja Levin vetovoimaan

PalSal Levi -huoneistoa on vuokrattu Levillä Airbnb:n kautta jo viisi vuotta. Kysyntä on kovaa ja käytännössä koko talvikausi on täysin varattu. Hinnoittelua säädetään sesonkien mukaan.

Etua Oy:n selvityksen mukaan Kittilässä oli viime vuonna 733 aktiivista lyhytvuokrauskohdetta Airbnb- ja Vrbo -palveluissa.

Yksi niistä on PalSal Levi -niminen rivitalohuoneisto Levin keskustan tuntumassa, jolla on Airbnb:ssä 177 arvostelua, joiden keskiarvo on huima 4,89. Kohde onkin saanut Vieraiden suosikki -merkin, sillä se on yksi Airbnb:n pidetyimmistä.

Kolmen makuuhuoneen huoneisto on kuuden maailmaa nähneen henkilön yhteisomistuksessa. Perheporukan kasvoina ja yhteyshenkilönä toimii Olli Paloniemi, joka kertoo, että mökin hallinnointi onnistuu mainiosti Etelä-Suomestakin käsin, mikäli yhteistyökumppanina on hyvä huolintayhtiö.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Huolintayhtiö on ensiarvoisen tärkeä. Jos se homma ei toimi, niin sitten sitä ollaan kuin rampa ankka näillä etäisyyksillä. Meillä on tämä asia kunnossa.

Levi on tuttu paikka heille muutenkin, joten paikalta löytyy myös tarvittaessa apua.

– Itse asiassa tapasimme vaimoni kanssa Vinkkarin pöydällä ja hän oli Levillä pari kautta töissä, joten meillä on siellä tuttuja, jotka toimivat tarpeen tullen lisäapuna, Paloniemi kertoo.

PalSal Levi -huoneisto sijaitsee 400 metrin päässä keskustasta, mikä on alan kieltä käyttäen ”helposti saavutettavissa kävellen”. Omistajat näkevät sijainnin äärettömän tärkeänä tekijänä vuokrakohteen menestymiselle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Niinhän se on sanottu, että sijainti, sijainti ja sijainti. Meidän kohde on pikkuisen sivussa keskustan hulinasta ja hälinästä, mutta täysin kävelyetäisyydellä. Iso etu on myös se, että bussipysäkit ovat vieressä, Paloniemi sanoo.

PalSal Levi -huoneistoa vuokrataan enää pelkästään Airbnb:n kautta, kun muut tavat vain pikku hiljaa karsiutuivat pois.

Vuodesta 2018 saakka vuokraustoimintaa Levillä harjoittanut Paloniemi pitää Leviä loistavana kohteena majoitustoiminnalle.

– Levin tunnettuus maailmalla on suomalaisista kohteista paras ja lentokentän sijainti on ideaali.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lentokenttä on tärkeässä roolissa, sillä PalSal Levin vieraista yli puolet on kansainvälisiä.

– Joulukuun vieraista sata prosenttia oli brittejä. Kun ensi joulukuun kalenteri avattiin välipäivinä, niin kaikki meni samaan suuntaan heti. Viikosta 8 alkaen tulee suomalaisten viikot. Ja on ollut yllättävää, että kesäisinkin käy nyt hyvin vieraita, pääosin suomalaisia.

Paloniemi kertoo, että sesonkien vaihtelu otetaan huomioon hinnoittelua säätämällä, mikä on toiminut hyvin.

– Tänä talvena lokakuun lopusta huhtikuun loppuun täyttöaste on käytännössä sata ja ainakin aiemmin jopa toukokuulta on mennyt viikonloppuja. Kesän täyttöaste on noin 60 prosenttia ja syyskuun 80. Siitä on ollut merkkejä, että kansainvälisiä vieraita tulee aikaisempaa aiemmin, jopa lokakuussa.

Paloniemen mukaan toiminta on taloudellisesti kannattavaa.

– Ei yhdellä kämpällä vielä eläisi, mutta pientä lisää se tuo ja pystymme panostamaan myös kunnossapitoon ja tavaroiden hankintaan.

Omistajat käyvät itsekin huoneistossa jo ihan senkin vuoksi, että he tietävät kuinka sitä pitää yllä ja kehittää.

– Tykkäämme itsekin tietenkin tosi paljon käydä Levillä, vaikka ei sinne meinaa enää itse kunnolla mahtua, mutta kyllä me katsotaan omalle porukalle ajat ennen kuin avataan kalenteri. Ehkä jotain kolmesti vuodessa tulee käytyä ja siihen ehkä jotain yksittäisiä kertoja päälle.

Olli Paloniemi on lähes täysien pisteiden arvosteluilla luonnollisesti Airbnb:n Supermajoittaja, jotka ovat kokeneita, korkeat arviot saaneita majoittajia.

– Arvostelut vaikuttavat ja niitä luetaan. Meillä kämppä tekee ison työn puolestaan, sillä ihmiset kokevat sen viihtyisäksi. Omien kokemusten kautta sitä mietittiin ja saatiin luotua tunnelmaa sekä varustelutasoa, vaikka kämppä on aika pieni ja vanhakin. Säännölliset suursiivoukset ja selkeä kommunikointi asiakkaiden kanssa on myös erittäin tärkeää.

Paloniemi sanoo, että heillä on tarjolla myös aina jotain ekstraa hyvää mieltä luomaan.

– Tervetulotoivotuksena on suomalaista käsin tehtyä marmeladia.

Lisäksi vieraiden käytössä on kaksi Ski Bus -passia ja kuntosalikortti.

Ihan itsestään kaikki ei tapahdu ja aika-ajoin on aina jotain säädettävää. Tällä hetkellä hoidetaan rikkoutuneen pesukoneen dilemmaa.

– Asiakkaiden kanssa on kommunikoitu ja kyselty pesutarvetta, minkä lisäksi hyvitämme hinnasta. Uutta konetta hommataan nyt mahdollisimman äkkiä, Paloniemi sanoo.

Kasvu jatkuu

Etua Oy selvitti, miten paljon Airbnb- ja Vrbo-majoittajat tienasivat Suomessa vuonna 2023.

Maakunnista vertailun voittaja oli selkeästi Lappi. Lapin kuntia oli viiden tuottoisimman majoituskunnan joukossa kolme.

Vuoden parhaiten tuottava majoituskunta oli Rovaniemi, missä Airbnb- ja Vrbo-majoittajien mediaani vuosituotto oli 48 900 euroa. Kittilän (41 700) edelle kiilasivat päijäthämäläiskunnat Hollola ja Sysmä, mitkä olivat päivähinnoiltaan myös Suomen kalleimpia. Koko Suomessa mediaani vuosituotto oli 17 000 euroa.

Keskimääräinen päivähinta Suomessa vuonna 2023 oli 117 euroa. Kittilässä keskihinta oli 217 euroa, mikä oli seitsemänneksi suurin Suomessa. Suurin lukema oli Hollolassa (282).

Helsingissä oli Suomen suurin varausaste, 61 prosenttia. Suomen keskimääräinen varausaste oli 42 prosenttia (Kittilä 52).

Selvitys toteutettiin maailman johtaviin majoitusdatayrityksiin kuuluvan AirDna:n datan avulla. AirDna:n tutkimusanalyytikko Linda Rollins uskoo lyhytvuokrauksen olevan edelleen vahvassa kasvussa.

– Tammi-maaliskuussa 2024 näkymät ovat myönteiset, sillä kysynnän ennustetaan kasvavan 44 prosenttia ja hintojen 39 prosenttia edellisvuodesta.

Myös tarjolla olevia majoituskohteita on yhä enemmän.

– Marraskuussa tarjolla olevat yöpymisvuorokaudet lisääntyivät Suomessa 20 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, Rollins kertoo tiedotteessa.

Linkki selvitykseen

Ilmoita asiavirheestä