Urheilu

Yli neljän kilometrin lasku

Levi Bike Parkiin avataan uusi reitti, joka on pitkä, huolella suunniteltu ja taiten rakennettu. Ainakin periaatteessa se on lähes jokaiselle soveltuva.

Tuomas Tähtinen ajoi koemielessä pian avautuvaa Sunny South -reittiä.

Levin hissipyöräilykausi on hyvässä vauhdissa. Kauden aloitus lykkääntyi tosin reilulla viikolla, kun salama iski juuri juhannuksen avauksen kynnyksellä Gondolihissin yläasemaan. Hissi saatiin kuitenkin käyntiin kesäkuun viimeisenä päivänä.

Juuri sopivasti Bike Festien alkuun, heinäkuun puolivälissä, Levi Bike Parkiin avautuu uusi Sunny South -reitti.

Levi Bike Parkiin avautuu uusi Sunny South -reitti:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Video: Janne Pussila

Pääsimme testaamaan vielä alaosasta työn alla ollutta yli neljän kilometrin mittaista reittiä Levin vuokraamo- ja kesätoiminnoista vastaavan Tuomas ”Bulo” Tähtisen kanssa.

– Nykytrendi on, että tehdään kaikille mahdollista reittiä, minkä vaikeusastetta voi säätää omalla vauhdillaan, Tähtinen pohjustaa.

Toinen nykytrendi, noin ihan yleisestikin ottaen, on näyttävyys, elämyksellisyys ja sometettavuus. Sunny South täyttää nuokin kriteerit, sillä reitin yläosassa herkutellaan kunnolla maisemilla ja reitin varrelle on rakennettu tyylikkäitä ja kuvauksellisia taukopaikkoja. Lisäksi bermit, polut ja sillat on rakennettu visuaalisestikin viimeisen päälle, joten Sunny South tulee saamaan paljon somenäkyvyyttä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sunny South on tosiaankin kaikille mahdollinen, mutta siitä huolimatta se on kuitenkin aito ja oikea alamäkipyöräilyreitti, joka on vaikeusasteeltaan sininen.

Sunny Southia ei markkinoida Suomen pisimpänä reittinä, sillä kyseessä on aika lailla siinä ja siinä -tilanne Ylläksen kanssa.

Nykyään puhutaan mieluummin hissipyöräilystä kuin alamäkipyöräilystä, sillä se kuulostaa helpommin lähestyttävältä ja huomattavasti terveellisemmältä.

Levin toinen pitkä reitti Village Trail on vielä lempeämpi vihreä. Molemmat ovat nättejä flow-reittejä, joissa tarvitaan kuitenkin ainakin perusmaastopyöräilytaitojen alkeita, jotka toki oppii kaikista parhaiten juuri tuollaisissa paikoissa. Sinne vain, jos vähänkään homma kiinnostaa, hyvin se menee. Pyöräksi riittää aivan hyvin etujousitettu maastopyörä. Sunny South ja Village Trail ovat myös sähkömaastopyörille soveltuvia reittejä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

On kuitenkin syytä muistuttaa, että mitään pyöräteitä nämäkään reitit eivät ole ja varsinkin alaosassa siellä on ihan oikeita kiviäkin poluilla. Yläosassa reittiä reunustavat aidot rakkakivirykelmät, joiden kulmia ei ole pyöristelty, joten sinne ei kannata kaatua edes täysissä varusteissa.

Silti, ihan vain jarruja käyttämällä, ohjaustankoa kääntämällä ja ehkä vähän painoa siirtämällä hissipyöräily on helppoa ja mukavaa.

Mukaan hissipyöräilyyn pääsee helpoiten osaavan bike park -ohjaajan johdolla.

– Järjestämme viikoittain bike park -peruskursseja ja yksityistunteja, joiden kautta lajiin on helppo ja turvallinen lähteä tutustumaan. Laji soveltuu myös perheen nuoremmille ja meiltä vuokraamostakin löytyy välineet alamäkeen, kertoo Tähtinen.

Mielikuva alamäkipyöräilystä on ollut suhteellisen muuttumaton, eikä se ole ollut kovin nätti. Osin se rakentui ihan totuudenkin pohjalle, sillä ihan äärimmilleen, tai edes sinne päin, vietynä alamäkipyöräily on kiistämättä vaarallista. Levillä nähdään 21.-22. heinäkuuta juuri tuo versio lajista, kun Suomen huiput kokoontuvat Levi Bike Parkiin kilpailemaan. 15. heinäkuuta enduron SM-osakilpailu sulkee koko parkin.

Juuri mielikuvien muuttamisen takia nyt puhutaankin mieluummin hissipyöräilystä.

– Aluksi ratoja rakennettiin harrastajilta harrastajille ison maailman tyyliin ja vaikeusaste oli korkealla. Nyt näitä rakennetaan ihan toisella lähestymiskulmalla kaikille sopiviksi, mutta silti nämä uudet reitit ovat kokeneemmillekin ajajille hauskoja, Tähtinen kertoo.

Toki Leviltä löytyy myös vaikeusasteeltaan mustaakin reittiä, jos kovempi elämä kiinnostaa.

Tuomas Tähtinen esittelee ylpeänä yhtä Sunny Southin taukopaikkaa.

Sunny Southin alaosan reitti oli vielä testihetkellä viimeistelyä vaille ja reittimerkinnät puuttuivat. Joka tapauksessa Sunny South tulee olemaan yli neljä kilometriä pitkä, ja se on enemmän kuin hauska ajaa. Yläosassa riittää neulansilmämutkia ja bermeihin saa painautua lähes koko ajan.

Keskiosuudella on pitkähköä tasaisempaa osuutta viistorinteessä, mikä antaa mahdollisuuden pieneen hengähdystaukoon, vaikka tarkkana siinäkin saa olla. Pyllyä pääsee kuitenkin halutessaan käyttämään satulan päällä.

Lopun metsäosuutta tullaan osin tuttujakin reittejä ja lopussa saa halutessaan ilmaakin renkaiden alle.

Ajovideo Blue Groove -reitiltä:

Video: Janne Pussila

Ilmoita asiavirheestä