Ihmiset 

Viime vuoden NUTS-voittaja Laura Ollila: ”Pitää muistaa, että maastopyöräily on hauskaa”

Laura Ollila aloitti kisaamisen nelisen vuotta sitten. Ylläs-Levi NUTS MTB on jo tuttu kisa, sillä siellä on tullut käytyä joka kesä. Kuva: Vera Krok

Maastopyöräilijä Laura Ollilalle voitto ei ole tärkeintä, vaikka sellainen viime vuoden Ylläs-Levi NUTS MTB:stä tulikin, ja hyville sijoille on päästy muissakin kisoissa. Lauantain NUTS MTB-kisaan Ollila lähtee haastamaan itseään hieman pidemmällä matkalla, 75 kilometrillä.

Kisoihin valmistautumisessa Ollila pitää myös rennon otteen. Hän kertoo, että hyvällä mielellä tekeminen on tärkeintä niin harjoituksissa kuin kisoissa. Nyt valmistavina harjoituksina on toiminut muun muassa kisat Alpeilla ja SM-kisat Tahkolla, joiden jälkeen pyöräilijä kertoo kaivanneensa palautumista.

– Kroppa on ollut aika väsynyt Alppien ja Tahkon jälkeen, että katsotaan, mitä tästä tulee. Teen tätä itseni vuoksi, ja jos voin olla tyytyväinen maalissa ja olen tehnyt parhaani, niin se on minulle tärkeintä, Ollila kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Matkan pituuden lisäksi tulevissa kisoissa Ollila kokee haasteeksi mäet. Sen varjolla hän lähtikin Alpeille kisoihin, jotta saisi harjoitusta mäkinousuista. Alppien kisat olivat nelipäiväiset ja sisälsivät eri pituisia matkoja vaihtelevilla nousumetreillä.

– En ole mikään mäkikauris, niin mäet on kyllä itselle haastavimpia. Sen takia vähän lähdin Alpeille, että ajattelin sen hyvänä treenikisana.

Ollila kertoo maaston Alpeilla olevan teknisesti helpompaa kuin Suomessa, sillä kiviä ja juurakoita on huomattavasti vähemmän. Teknisesti taitavalle pyöräilijälle kisat ei näiltä osin ollut suotuisat, mutta siitä huolimatta Ollila sijoittui omassa sarjassaan toiseksi.

Kisaaminen ei ole hampaat irvessä kisaamista vaan se on itsensä voittamista.

Maastopyöräilyssä Ollilalle tärkeintä on luonnossa oleminen. Lisäksi maastossa polkiessa juurakot ja kivet vaativat myös taitoa ja tekniikkaa, joka tuo mielenkiintoa lajiin. Vaihtelevassa maastossa ennakointi on tärkeää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen aina ajatellut, että oma mielenterveys pysyy kasassa, kun pääsee luontoon polkemaan. Maastopyöräily tuo vapautta ja pääsee erilaisiin paikkoihin näkemään luontoa.

Ollila haluaakin kannustaa ihmisiä lähtemään matalammalla kynnyksellä mukaan kisoihin. Hän kuvailee kisoja tapahtumina, joissa on hyvä fiilis eikä sinne tarvitse lähteä voittaakseen koko kisaa vaan tekemään parhaansa ja pitämään hauskaa.

– Kisaaminen ei ole hampaat irvessä kisaamista vaan se on itsensä voittamista. Sinä voit olla vaikka 750:s ja voit olla tehnyt homman ihan sairaan hyvin. Jokainen voi tehdä tätä omalla tasollaan.

Loppukesän kisaohjelmistossa Ollilalla on vielä Ylläs Funduro-cup, Syöte MTB ja Lavkarittet Norjassa.

Ilmoita asiavirheestä