Paikallisuutiset

Uusi pyöräreitti yhdistää Levin, Ylläksen, Muonion ja Pallaksen – pyörämatkailun suosio on kasvussa

Bikeland-sivustolta löytyy uusia Lapin pyörämatkailureittejä.

Lapista löytyy valtavasti reittivaihtoehtoja, mutta etäisyydet muodustuvat helposti pitkiksi. Kuva: Janne Pussila

Lapin ja Pohjois-Norjan alueelle suunniteltu pyörävaellusreittien verkosto, Arctic by Cycle nostaa Lapin pyörämatkailun uudelle tasolle. Reitistö yhdistää pohjoisen kansallispuistot, kylät sekä palvelut hiekkateitä ja helppokulkuisia retkeilyreittejä pitkin.

– Lappi on maailmanluokan alue pyörävaellusreittien kehittämiseen. Laaja hiekkatie- ja retkeilyreittien verkosto, uniikki arktinen luonto ja korkealaatuiset matkailupalvelut luovat vahvan pohjan reittikehitystyölle. Mielenkiintoisimmat reitit on nyt tunnistettu. Tänä kesänä reitistö laajenee. Sen jälkeen reittejä on yhteensä yli 3000 kilometriä, Arctic Bikepacking Trail -hankkeiden projektipäällikkö Taneli Roininen Pyörämatkailukeskuksesta kertoo.

Arctic be cycle on Lapin ja Pohjois-Norjan alueelle suunniteltu uusi pyöräreittien verkosto. Kuva: Janne Pussila

– Tänä kesänä julkistetaan kolme uutta reittiä. Yksi yhdistää Levin, Ylläksen, Muonion ja Pallaksen. Toinen on itäinen kierros, joka käy Pyhällä. Kolmas kiertää Itä-Lapin vanhoja savottasaunoja. Kiinnostusta on ollut paljon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime kesänä avatulla Bikeland.fi-sivustolla on esitelty 12 reittiä, joista The Santa's Western Gravel Loop eli Joulupukin läntinen lenkki koostuu sivuston mukaan Lounais-Lapin parhaista sora- ja metsäteistä.

Jos läntiselle reitille lähtee Rovaniemen Niskanperältä, se kulkee Ylitornion puolta Meltosjärvelle ja sieltä Vietosen kautta Miekojärvelle. Miekojärven länsipuolta reitti vie Sirkkakoskelle ja Lankojärvelle. Koutuksen jälkeen se kääntyy kohti Pelloa, ja sieltä se jatkuu Tornionjoen vartta kohti Kolaria ja Yllästä.

Santa’s Western Gravel Loop on 493 kilometriä pitkä pyöräilyreitti. Kartta löytyy bikeland.fi-sivustolta. Kuva: © OpenStreetMap contributors

Pyörävaelluksen suosio on kasvanut viimeisten vuosien aikana. Kävelemällä vaeltamiseen verrattuna varusteet kulkevat helpommin pyörälaukuissa, ja päivässä pääsee pidempiä matkoja. Silloin syrjäisemissäkin kylissä ja luontokohteissa tulee helpommin käytyä.

Bikeland-sivuston reitit kulkevat seitsemän Lapin kunnan halki, ja ne on suunniteltu niin, että niille pääsee julkisella liikenteellä. Ne on myös on jaettu hiekkatiereitteihin ja haastavampiin, polkuosuuksia sisältäviin maastopyöräilyyn sopiviin. Monet niistä erityisesti hiekkateitä sisältävät sopivat myös ensikertalaiselle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kansainvälisiä pyöräilijöitä kiinnostavat uudet ja vielä tuntemattomat alueet. Lappi on alueena valtava, ja tietoa reiteistä ja palveluista ei ole ollut saatavilla, minkä vuoksi parhaita reittejä on ollut vaikea löytää. Nyt ne on laitettu kartalle palveluineen, joka tekee retken suunnittelusta helppoa ja Lapista kiinnostavan pyörävaelluskohteen, Roininen kertoo.

Bikepacking eli pyörävaellus kasvattaa suosiotaan. Kuva: Janne Pussila