Urheilu

Severi Silvander: ”Hyvä lopettaa kausi voittoon”

MM-kisoissa hienosti menestynyt Levi Ski Clubin Severi Silvander laski kauden päätöskilpailuissa Levillä viikonloppuna haastavissa olosuhteissa.

Severi Silvanderilla on takanaan hieno laskukausi. Viikonloppuna hän pääsi tervehtimään tuttujaan kotitunturiin. Kuva: Miika Sirkiä

Kun jostain tykkää oikein paljon, sitä ei malttaisi jättää kesken, vaikka ehkä olisi jo järkevää. Freestyle-laskija Severi Silvander, 17, pääsi perjantaina pitkästä aikaa kotitunturiin Levin parkkiin hyppimään. Lyhyeksi tarkoitettu sessio venähti kavereiden kanssa: rinteessä aika vierähti lopulta kymmenestä kuuteen. Lauantain ja sunnuntain kisapäivät menivät siis kipeytyneillä reisillä, kun saunan lauteille nouseminenkaan ei meinannut onnistua.

– Ei sitä osaa laskea ihan vain rennosti. En edes tiedä, miten onnistuin laskemaan kisoissa, Silvander nauraa.

Freestyle-lajit slopestyle ja big air ovat fyysisesti rajuja lajeja, joissa ponnistamiseen ja alastuloihin tarvitaan voimaa. Levin parkkiin siirrytään yleensä laskujen välillä ankkurihissillä — sekin tuntuu lihaksissa pitkän päivän jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Päätöskisat käytiin viikonloppuna haastavassa kelissä. Etenkin lauantaina räntäsateessa ja puuskittaisessa tuulessa vauhdin saamisessa oli ongelmia. Järjestäjät päättivätkin ottaa isomman hyppyrin pois käytöstä. Silvander oli lauantain slopestylessa kymmenes, sunnuntaina big airista tuli voitto reilulla piste-erolla.

– Hyvä lopettaa kausi voittoon, Silvander sanoo.

Siinä katsotaan, että kenestä on mihinkin, kun pystyy vetämään hyvin, vaikka ei olekaan auringonpaistetta ja tyyntä.

Silvanderin kauden kohokohta olivat nuorten slopestylen MM-kilpailut maaliskuussa Italian Livignossa. Silvander laski tiensä finaaliin ja oli lopulta kuudes. Keski-Euroopan kierros kesti kaikkinensa 42 päivää. Italian lisäksi suksia ulkoilutettiin Sveitsin Alpeilla, jossa laskettiin myös Eurooppa-cupia.

Koko kierroksen ajan mukana olivat Silvanderin lisäksi valmentaja Heikki Vallioniemi ja Suomen joukkueen laskijat Aimo Mandelin ja Jaakko Koskinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

MM-kilpailut jäivät ikimuistoisina Silvanderin mieleen. Finaaliin pääsyä sai jännittää tosissaan, kun takaa tuli vielä toistakymmentä kovaa laskijaa.

– Keli ei ollut parhaasta päästä, hyvä, jos alastuloon asti pääsi. Taistelin kuitenkin ja sain yhden ihan ok laskun päälle. Siinä katsotaan, että kenestä on mihinkin, kun pystyy vetämään hyvin, vaikka ei olekaan auringonpaistetta ja tyyntä, Silvander sanoo.

Urallaan jo vuoristojen hiihtokeskuksia kolunnut Silvander sanoo, että Levilläkin parkki on mallikkaassa kunnossa.

– Täällä saa nopeammin laskuja, kun isoissa keskuksissa on pitkät rinteet ja paljon jonoja. Pahimmassa tapauksessa sai odottaa 15—30 minuuttia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun kautta on jäljellä enää muutamia päivä, Silvander aikoo käyttää sen rinteessä uusia temppuja opetellen. Mielessä ovat ainakin ”tuplamistyt” ja muut uudet rotaatiot korkealla ilmassa.

– Jotain muuta kuin pelkkiä korkkeja. Sillä saa paljon enemmän pisteitä, kun on vaihtelevaa rotaatiota.

Pitää vain koittaa itse pitää hauskuus mukana ja nauttia siitä, mitä tekee.
Alppimaisemaa Severi Silvanderin arkistosta. Kuva: Severi Silvander

VIDEO: Severi Silvanderin slopestyle-lasku Levin haastavissa olosuhteissa lauantaina:

Video: Miika Sirkiä

Opintoja Silvander suorittaa Kuusamon lukion Vuokatti-Rukan urheiluakatemiassa. Opiskelukavereina on saman tasoisia laskijoita, jotka auttavat toinen toistaan kehittymään lajissa.

Reissut maailmalle eri alppikeskuksiin parantavat muun muassa kielitaitoa.

– Tekeminen muuttuu koko ajan enemmän ammattimaiseksi. Pitää vain koittaa itse pitää hauskuus mukana ja nauttia siitä mitä tekee. Olen saanut tosi hienoja kokemuksia nähdä maailmaa, Silvander kertoo.

Silvander haluaa kiittää paikallisia tukijoitaan, jotka ovat mahdollistaneet matkustamisen ja eläneet mukana urheiluhetkissä.

Arkipäivät kuluvat talvella urheilijan mukaan nopeasti ja vapaa-aikaa on vain vähän: rinnetreenejä on neljä kertaa viikossa ja lisäksi viikonloput menevät omatoimisesti rinteessä.

Lajivalintansa liikunnallisesti lahjakas Silvander teki ysiluokalla, kun oli mietittävä mihin haluaa panostaa.

– Jääkiekkoilijoita on paljon, ja on tuuristakin kiinni miten pärjää. Tuolloin oli jo SM-mitalejakin, niin tiesin, että olisi mahdollisuuksia menestyä laskettelupuolella.

Tuleva kesä tuo nuorelle urheilijalle kaivattua aikaa tehdä laskemisen ohella muitakin puuhia. Ajokortti on hankinnassa, jolloin kulkeminen Kuusamon ja Kittilän välillä helpottuu. Kesän Silvander aikoo viettää Kittilässä — hän työskentelee Levin Bike Parkissa. Myös kavereiden tapaaminen ja mummolan reissu ovat toiveissa.

Vaikka lunta tuskin kesällä enää on, tuntumaa on pidettävä yllä muilla tavoin. Silvander kertoo ajavansa pyörällä alamäkiajoa, hyppii trampoliinilla, käy lenkillä ja tekee erilaisia kehonhallintaharjoituksia. Suunnitelmissa on myös harjoitella hyppyjä isolle ilmapatjalle. Sellaiselle päästäkseen on matkustettava vähintään Ruotsiin.

Välillä pitää ottaa iskua, että voi taas vetää kovaa. Se kuuluu lajiin.

Freestyle-lajeissa voi myös välillä tulla rajujakin kaatumisia. Silvander kertoo, että niskat ovat vielä vähän jumissa parin viikon takaisesta kaatumisesta, ja tammikuussa häneltä murtui lumisateisessa kelissä solisluu.

– Muuten loppukausi meni hyvin ja pääsin hyville sijoituksille. Välillä pitää ottaa iskua, että voi taas vetää kovaa. Se kuuluu lajiin.

Kelkkailu ja alamäkipyöräily ovat vauhtilajeja, jotka Silvanderille maistuvat freestylen lisäksi. Kuva: Miika Sirkiä
Ilmoita asiavirheestä