Kulttuuri

Samu Haberilla on kaksi keikkaa Levillä ja lumilauta pakattuna

Samu Haberin ensimmäinen soololevy Pelastetaan maailma julkaistiin syksyllä 2022. Kuva: Universal Music Handout

Terve! Sinulla on pääsiäisenä keikka kahtena peräkkäisenä päivänä Levillä. Miten tällaiseen järjestelyyn päädyttiin?

– No... En minä tiedä! Kyllähän minä pääsiäisenä Leville lähden oikein mielelläni.

Jos oikeaa tietoa löysin, niin olet viimeksi ollut Levillä keikalla 2007 Sunrise Avenuen kanssa...

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaksituhattaseitsemän?!

Kuulostaako mahdolliselta?

– Kyllä se voi kuulostaa. Voi se olla, että siitä on niin kauan.

Onko tälle reissulle kovat odotukset?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– No on! Keväthanget on nyt ja tuossa on lumilauta pakattuna. Kävin ottamassa viikon alkulämmöt Val d’Isèressä Ranskassa. Ja onhan tuo Levin Hullu Poro, olen käynyt siellä katsomassa keikkoja monta kertaa. Se on tosi nasta paikka tulla ja odotetaan koko porukka tosi innolla.

Sunrise Avenue soitti viimeisen keikkansa viime syyskuussa, ja pari viikkoa sen jälkeen julkaistiin ensimmäinen sooloalbumisi Pelastetaan maailma. Mistä se levy kertoo?

– Se kertoo omasta elämästäni, kuten kaikki Sunrise-albumitkin, joihin olen musiikit tehnyt. Ehkä vielä enemmän sellaisesta Suomi-näkökulmasta, mikä on ihanaa ja freesiä minulle. Pieniä lauluja rakkaudesta ja elämän tärkeistä asioista.

Onko jotain musiikillisia juttuja, joita olet fiilistellyt tässä Sunrise-vuosien aikana, mutta joita pääset toteuttamaan vasta nyt?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Suomen kielen käyttäminen on ollut tosi virkistävää ja inspiroivaa. Suomen kieli on fantastista ja olen ihan yllättynyt, miten makeaa on tehdä tekstejä suomeksi, kun se on tavallaan luontevampaa ja helpompaa.

Millainen suhde sinulla on suomen kieleen?

– Jos näin monta miljoonaa albumia on myynyt, niin jotain hajua on varmaan tekstittämisestä ollut englanniksikin, mutta suomeksi minun ei tarvi koskaan miettiä, että sanotaanko näin oikeasti, vaan on tekstien kanssa aina varma olo.

Onko keikkailu nyt soolouralla ollut erilaista?

– Musiikki on musiikkia, ja minun ja bändin tehtävä on ensisijaisesti viihdyttää ihmisiä ja antaa arkeen jotakin pikku boostia, mutta tällä hetkellä soolokeikkailussa on vielä vähän uutuudenviehätystä ja se tuntuu vähän rennommalta, kun ei ole niin paljoa led-screenejä, pommeja ja lasereita ja lentokoneita keikalla. Saa olla laulut edellä.

Palataan vielä lasketteluun. Millainen laskuhistoriasi?

– Aloin lasketella suksilla jo tosi pienenä, äiti vei Peuramaalle, tai jos oikein hyvä kävi, niin Messilään asti. Teininä alettiin kavereiden kanssa käydä Levillä ja rippilahjana olin kerran isän kanssa Alpeilla. Kymmenen vuotta sitten vaihdoin lautaan, ja se on vienyt kyllä mukanaan. Se on parasta mahdollista lomailua, että ollaan 7–8 tuntia rinteessä, sitten syödään hyvin ja lopuksi kuorsataan mökissä niin että hirret tärisee. Ja aamulla ekalle hissille.

Mikä on kaikkein parasta lumilautailussa?

Rakastan sitä, kun on paljon puuterilunta ja olet jossain metsän keskellä väistelemässä puita ja kantoja. Siitä tulee vähän sellainen olo, kuin olisi surffaamassa.

Samu Haber Hullu Poro Areenalla lauantaina 8.4. ja sunnuntaina 9.4.

Ilmoita asiavirheestä