Paikallisuutiset

Sampo Kaulasen Levin luksus-huoneistot ovat viittä vaille valmiina – katso videot hulppeista puitteista

Sampo Kaulanen vietti 52 tuntia leppoisia eläkepäiviä ennen kuin lähti isosti mukaan matkailubisnekseen.

Sampo Kaulanen esittelee yli 300-neliöistä Penthouse-huoneistoaan. Kuva: Janne Pussila

Sampo Kaulanen osti viime keväänä Leviltä kaksi rakenteilla ollutta hulppeaa huoneistoa, joiden hinta oli yhteensä ”rapea viis miljoonaa”.

Nyt Levin eturinteillä aivan Glacier Express -hissin ala-aseman juurella sijaitsevat huoneistot ovat viimeistä silausta vailla.

Villa Michelessä kaikki oli pari päivää ennen joulua jo lähes valmiina. Ensimmäiset vieraat saapuvat 3. tammikuuta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Villa Michelestä on suora näköyhteys eturinteille ja kylälle. Kuva: Janne Pussila

Michele Myrphy-Kaulanen esittelee Villa Michele -huoneiston:

Video: Janne Pussila

Kun astuu sisään Villa Michele -huoneistoon, niin tummaa puuta olevat seinät luovat rauhoittavan tunnelman, mitä huomattavan hyvä äänieristys vain vahvistaa. Isoista ikkunoista ja terassilta avautuu hiihtokeskuselämää tarjoava näkymä eturinteille ja kylälle. Taustalla kumpuilee vuoden lyhimmän päivän kaamosvärein kehystetty Kätkätunturi.

– Siinäkin mielessä tämä oli turvallinen ostos, että tuohon eteen ei varmasti rakenneta mitään, Kaulanen sanoo huoneiston terassilla, missä voi halutessaan vaikka vähän näyttäytyä laskettelukansalle, jos siltä tuntuu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Villa Michelen päämakuuhuone. Kuva: Janne Pussila

Kaikki on hulppeaa, tyylikästä ja laadukasta, eli luksusta. Saunassa on revontuliteemaa, ja muutenkin jokainen yksityiskohta on harkittu.

Kaikissa makuuhuoneissa on kansainväliseen tyyliin omat vessat.

Sisustuksen suunnitteli sisustusarkkitehti Jaakko Puro. Kuva: Janne Pussila

Ihastellessa unohtuu, että kyseessä on se pienempi huoneisto.

– Mennäänpä katsomaan Penttiä, Kaulanen sanoo ja astelemme pihan poikki toiseen rakennukseen, minkä ylimmässä kerroksessa avautuu todella hulppea huoneisto, vaikka ensimmäinenkin teki jo vaikutuksen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viiden makuuhuoneen Penthouse-nimellä kulkevassa huoneistossa voi suunnilleen vaikka eksyä varsinkin näin viimeistelyvaiheessa, kun kaikki tavarat eivät ole vielä paikoillaan. Itse isäntäkin näyttää yllättyvän esittelykierroksella, kun kulman takaa paljastuu vielä yksi makkari.

Sampo Kaulanen esittelee Penthouse-huoneiston:

Video: Janne Pussila

Yli 300-neliöisessä huoneistossa on myös omalla sisäänkäynnillä varustettu pieni yksiö keittiöineen, koska tulevilla vierailla saattaa olla omaa henkilökuntaa mukana. Se kertonee potentiaalisesta asiakaskunnasta jotain.

Vaikka kuinka yrittäisi kysyä, niin tarkkaa hintaa huoneistojen vuokrasta on mahdoton saada, sillä ”hinta riippuu valitusta palvelupaketista”. Lienee turvallista arvata, että tonneista puhutaan, kun yöpymisen hintaa viilataan kohdalleen.

Kaulasten liiketoiminta Levin huoneistoissa ei rajoitu vain vuokraamiseen ja ohjelmapalveluihin. Luvassa on myös pariskunnan isännöimiä dinnereitä, missä luksustiloista pääsee nauttimaan ilman vuokraamistakin.

Villa Michele oli pari päivää ennen joulua lähes verhoja ja mattoja vaille valmiina ensimmäisiä vieraita varten. Kuva: Janne Pussila

Tuskin juuri kenellekään tarvitsee kertoa kuka Sampo Kaulanen on, vaikka mitä ilmeisimmin vain todella harva oikeasti sen tietää. Kaulasen vähäpätöiseltäkin vaikuttava somepostaus saattaa olla nopeasti uutinen iltapäivälehdissä, sillä nimi kiinnostaa vuodesta toiseen.

Julkisuus oli Kaulaselle tietoinen valinta, mikä auttoi häntä liiketoimissa.

– 2009 taisteltiin Jounin Kaupan kanssa, että miten sinne saisi asiakkaita. Silloin kirjasin tavoitteeksi tehdä siitä Lapin tunnetuimman kyläkaupan. Ei siihen kauhea moni uskonut.

Kaulanen kertoo, että hullujen kauppiaiden lokerossa oli vähiten kilpailua, ja hän näki, että sitä kautta pystyi myös erottautumaan muista.

– Tein sen henkilöbrändin kautta. Myin sieluni ja naamani sille hommalle somen ja telkkarin kautta.

Kaulanen myi huhtikuussa Jounin Kaupan ja yhtäkkiä vuosien työn jälkeen koitti iso tilipäivä. Kyseessä oli ”kahdeksannumeroinen summa”.

Kaulanen tietää myös miltä tuntuu, kun velkaa on kahdeksannumeroinen summa.

– Kaupan kanssa tuli viisi vuotta putkeen tappiota 2008-2013 eivätkä ne olleet mitään helppoja öitä nukkua. Siinä oli velkaa 14 miljoonaa ja korot oli kiinnitetty 4-5 pinnan kohdalle. Pelkät korkokulut olivat alkuvuosina 700000-800000. Vain järjetön usko siihen omaan tekemiseen auttoi jaksamaan, Kaulanen muistelee huomattavasti toisenlaisessa taloudellisessa tilanteessa.

Jounin Kaupan myynnin jälkeen Kaulanen osti traktorin ja klapikoneen. Vakaana aikomuksena oli vietellä leppoisia eläkepäiviä hevoshommissa ja pientä puubisnestä pyörittämällä.

– Se eläkkeellä olo kesti 52 tuntia. Sitten Sampo käväisi Levillä ja sanoi ostaneensa tämän huoneiston. Muutaman viikon päästä näitä olikin sitten jo kaksi ja matkailuhommat alkoivat. Sampo on nopean toiminnan mies, Michele Murphy-Kaulanen taustoittaa.

Sampo Kaulanen kertoo hankkineensa Levin huoneistot saadakseen hevosille ruokaa ja että hän pääsisi harjoittelemaan matkailubisnestä, mistä hänellä ei ollut aikaisempaa kokemusta.

– Mun tyyli on hakeutua tilanteisiin, missä on haastavin kenttä, isoimmat palkinnot ja vähiten kilpailua. Majoitusalan kilpailussa vähiten tarjontaa on high end -osastolla, missä pystyy mahdollisesti tienaamaan eniten. Siinä on sitten tietenkin myös suurimmat riskit. Siihen sitä näköjään aina pyrkii tai ajautuu. Nautin siitä, että pystyn tekemään asioita eri tavalla ja mahdollisesti myös onnistumaan siinä.

Sammon Luxury Travels on neljän ihmisen projekti. Sampo Kaulasen lisäksi mukana on Jasmin Isomäki, Aapo Lappalainen ja Michele Murphy-Kaulanen. Kuva: Janne Pussila

Sampo Kaulanen korostaa, että tämä ei ole vain hänen projektinsa. Mukana on vaimo Michele, tytärpuoli Jasmin Isomäki ja myyntiä sekä markkinointia hoitava Aapo Lappalainen.

– Tässä lyödään neljä fiksua päätä yhteen ja muodostetaan tarkempi tavoite, mitä kohti mennään. Joka tapauksessa yhtenä tavoitteena on tehdä tästä pohjoiskalotin kovin juttu tässä genressä. Kauppahommassa jo opin, että se on tiimi, mikä menestyksen mahdollistaa.

Jasmin Isomäki työskenteli Jounin Kaupalla vielä omistuksen siirtymisenkin jälkeen ja hän oli valmistautunut myös jatkamaan siellä.

– Sampo laittoi minulle sähköpostia, että tällaista olen ajatellut matkailubisneksen suhteen ja pyysi minua mukaan. Se oli aika hauska kuvio, koska hän on isäpuoleni ja ainakin viikkotasolla nähtiin koko ajan.

Sammon Luxury Travels -yhtiössä hänellä oli aluksi muitakin hommia tehtävänään.

– Työnkuva oli alkuun sellainen, että me tehtiin muun muassa näitä kuuluisia klapeja yhdessä. Puolet päivästä saattoi mennä tietokoneella ja toinen puoli hevosenlantaa luomassa, Jasmin Isomäki kertoo.

Koska varmasti merkittävä osa luksus-asuntojen asiakkaista tulee ulkomailta, Kaulasten tunnettuus Suomessa ei siellä auta.

– Tätä ei tehdä henkilöbrändien kautta, vaan tuote, kokemus ja tunne edellä, Michele Murphy-Kaulanen sanoo.

– Luksusta ei ole vain seinät ja se missä me nyt olemme, vaan myös kaikki muu tässä ympärillä, missä saamme elää ja olla. Levi ja Lappi on edelleen sellainen piilotettu helmi, mikä koetaan syystäkin luksukseksi, Aapo Lappalainen lisää.

Kaulaset elävät ja asuvat Äkäslompolossa, mutta uusin aluevaltaus toteutetaan Levillä.

– Oon Ylläksellä ikäni ollut, mutta Levi tuntui jotenkin vetävämmältä vaihtoehdolta. Tämä on eläväisempi kylä, missä on enemmän mahdollisuuksia tehdä sellaista high end -tuotetta, Sampo Kaulanen kertoo.

Kaulanenkin on törmännyt elämänsä aikana Kolari-Kittilä ja Ylläs-Levi -vastakkainasetteluun, mutta hän ei ole itse ajatellut niin.

– Ylläs ja Levi ovat lähellä toisiaan, mutta nämä ovat ihan erilaisia paikkoja. Itse näen Levin valovuoden edellä kehityksessä Ylläkseen verrattuna. Levillä on tällaiselle markkinalle huomattavasti enemmän potentiaalia. Ylläksellä on potentiaalia myös, mutta me olemme Ylläksen päässä monessa asiassa todella paljon jäljessä. Esimerkiksi yhteistyö, kaavoitus ja politiikka on paljon raskaampisoutuista.

Michele Myrphy-Kaulanenkin korostaa vahvasti, että vastakkainasettelua ei ole.

– Meillä on koti Ylläksellä ja me rakastamme sitä paikkaa. Tämä kaikki on yhtenäistä tunturialuetta, missä toinen ei ole toistaan parempi. Tänne oli vain turvallisempi investoida viisi miljoonaa.

Michele Murphy-Kaulanen on huomannut asuntomyyjänä, miten eri maailma Lappi ja Levi on tällä hetkellä muuhun maahan verrattuna. Kuva: Janne Pussila

Levin kiinteistömarkkinat tuntuvat olevan täysin irrallaan muusta todellisuudesta. Uutiset hyytyneestä asuntokaupasta ovat jatkuvia, mutta Levillä kauppa käy, myös todella arvokkaiden kiinteistöjen osalta. Michele Murphy-Kaulanen aloitti tänä vuonna työt asuntomyyjänä ja partnerina Bo LKV:llä ja hän vahvistaa yleisen tuntuman todeksi.

– Lappi ylipäätään vetää valtavan hyvin, se painii ihan omassa sarjassaan. Meillä on nyt myös todella paljon ulkomaankauppaa.

Michele Murphy-Kaulanen haluaa kuitenkin toppuutella myyntiaikeissa olevien odotuksia aivan kohtuuttomista voitto-odotuksista.

– Ihmiset eivät ole tyhmiä. Ylihinnoitteluun ei kannata lähteä.

Myös kilpailuhenkisyys kuulunee olennaisena osana Sampo Kaulasena olemiseen. Esimerkiksi Venla-patsaasta muodostui hänelle pakkomielle, jonka eteen hän kampanjoi ja teki tosissaan töitä. Vuonna 2018 hän voitti Selviytyjät Suomi -ohjelman ja tänä vuonna Farmin.

– Olin ehdolla Venla-patsaan saajaksi Ylläs – huipulla tuulee -ohjelmasta vuonna 2014. Siitä lähti oikeastaan tuo some-hommakin kunnolla liikkeelle, kun aloitin kunnon rummutuksen ja kerjäsin ääniä kaikkialla. Halusin voittaa sen tosissani, mutta kun pysti jäi saamatta, niin olin suunnilleen valmis lopettamaan koko kyläkaupan.

Asia ei todellakaan jäänyt siihen.

– Kun sain Mintun avulla kammettua itseni siitä itsesäälistä ylös, niin päätin, että se on vaikka viimeinen temppu minkä teen, mutta voitan vielä sen patsaan. Kuljin kanavilla ja joka paikassa, koska tarvitsin sitä pystiä varten menestyvän ohjelman. Lopulta saatiin aikaan Lapin Sampo ja kauppiaan rouva -ohjelma.

Vuonna 2018 koitti aika, kun lapsuudessaan näyttelijän urasta haaveillut Kaulanen pokkasi himoitsemansa Venla-patsaan.

Nousuja ja laskuja on varmaan luvassa jatkossakin, kuten kaikilla.

– Kaikissa kriiseissä ja kivussa on aina se suurin kehittymisen paikka. Tarina ei lopu siihen, jos kaatuu tai kompuroi, jos siitä vain nousee ylös ja jatkaa eteenpäin entistä vahvempana, Kaulanen sanoo.

Sampo Kaulanen aloitti matkailubisneksen Levillä ostamalla kaksi hulppeaa huoneistoa aivan eturinteen juurelta. Kuva: Janne Pussila
Ilmoita asiavirheestä