Paikallisuutiset

Rikollisuus on erilaista tunturikeskuksissa

Kokaiini on tunturikeskusten erityispiirre huumausaineissa.

Lapin rikostorjuntasektorin johtaja Pälvi Suokas vieraili Levillä poliisikoirien huume-etsinnän SM-kisoissa.

Lapin rikostorjuntasektorin johtaja Pälvi Suokas teki pitkään töitä Lahdessa ja Hämeen alueella järjestäytyneen rikollisuuden ja huumausainerikollisuuden parissa.

Suokas aloitti työt Lapissa vuosi sitten.

– Tämä ihan erityyppistä työtä monessakin mielessä. Etäisyydet ja monet toimintaympäristöasiat ovat erilaisia. Lisäksi meitä tekijöitä on vähemmän kuin tuolla ruuhka-Suomessa, rikosylikomisario Suokas sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jotkut trendit tulevat Lappiin viiveellä, niin myös rikollisuuden saralla.

– Petosrikosten osalta etelässä on pitkään ollut paljon nettipetoksia, mitkä tekevät tuloaan nyt myös tänne, Suokas sanoo.

Suokkaan mukaan erilainen toimintaympäristö näkyy myös huumerikollisuudessa.

– Populaatiota on vähemmän, joten juttujakin on vähemmän, kun markkinat ovat pienemmät.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapin laskettelukeskusten erityispiirteenä huumausaineiden suhteen on kokaiini, jota käytetään tuntureiden kupeessa muuta Lappia enemmän.

– Tällaiset paikat, mihin ihmiset tulevat viihtymään ja viettämään vapaa-aikaa ovat omanlaisiaan. Levi on yksi niistä keskuksista, missä esimerkiksi kokaiini näkyy, Suokas sanoo.

Huumausaineiden käyttö ei näy tunturikeskuksissa samalla tavalla muussa rikollisuudessa kuin esimerkiksi Rovaniemellä, missä huumausainerikollisuus vaikuttaa enemmän myös petos- ja omaisuusrikollisuuden määrään.

Lapin poliisi suoritti huhtikuun alussa Levin ja Ylläksen alueella katuvalvontaoperaation, jossa löydettiin huumausaineita ja etsintäkuulutettuja ihmisiä. Partiot paljastivat viikonlopun aikana yhteensä kahdeksan huumausaineen käyttörikosta, viisi huumausainerikosta ja yhden törkeän huumausainerikoksen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rikosten selvittämiseksi poliisi teki useita koti- ja paikanetsintöjä sekä laite-etsintöjä. Poliisin apuna valvonnassa oli myös huumeisiin erikoistunut poliisikoira.

– Teemme valtakunnallisen teeman mukaisia valvontaiskuja ja sen lisäksi myös kohdennettuja valvontaiskuja, mitä Levillekin on tehty, Suokas sanoo.

Kohdennettu valvontaiskuja tehdään vihjetietojen ja muun tutkinnan perusteella.

– Kun tiedetään, että esimerkiksi Leville kokoontuu paljon ihmisiä esimerkiksi hiihtoloman ja pääsiäisen aikaan, niin pyrimme keräämään tietoa ketkä ovat tulossa kaupittelumielessä. Tällaisia valvontaiskuja on luvassa jatkossakin, Suokas kertoo.

Ilmoita asiavirheestä